Τουρκία κατά Ελλάδας

«H συνεδρίαση του ΕΣΕΠ έγινε σε συγκυρία αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας.
Διαπιστώνουμε με ανησυχία την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Από τη Νέα Δημοκρατία στέλνουμε δύο ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία:
Το ένα είναι ότι δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το δεύτερο μήνυμα είναι, η Άγκυρα ούτε καν να σκεφτεί ότι με την καλλιέργεια της παρούσης έντασης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης» τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Ακόμη ανέφερε «Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα, κανένας δεν πρέπει, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, ούτε ηθελημένα, ούτε αθέλητα, να υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τέτοιες σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Διευκρινίζω ότι θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν της συγκεκριμένης πολιτικής που ενισχύει την ένταση.
Σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ζητήσαμε σαφή απάντηση από την κυβέρνηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα που σχεδιάζει να κάνει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα την κύρωσή της.
Το υπογραμμίζω αυτό με δεδομένο ότι στις 15 Ιανουαρίου η Βουλή των Σκοπίων θα λάβει τελικές αποφάσεις βάσει των δικών της προβλεπόμενων διαδικαστικών βημάτων.
Σε αυτό το σημείο θέλω να καταστήσω σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία ούτε θα συρθεί, ούτε θα εγκλωβιστεί από πιθανά διαδικαστικά τερτίπια ή διαδικαστικούς χειρισμούς όσον αφορά στο θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σχετικά με τα ελληνοαλβανικά, ξεκαθάρισα πως το μήνυμα και η στάση της Αθήνας έναντι των Τιράνων πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα και σαφή, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υποχρέωση των Τιράνων να σέβονται απόλυτα τα ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων περιλαμβάνει και τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο, δεν είχαμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε σε λεπτομέρειες γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, έχουν κρατηθεί τελείως στο σκοτάδι όσον αφορά στη συγκεκριμένη συμφωνία.
Καταληκτικά, τόνισα ότι η σημερινή κατάσταση υπουργού Εξωτερικών μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ειδικά, μάλιστα, που τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν την ένταση και την όξυνση που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»