Αύξηση τιμής πετρελαίου

Επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που έκαναν διέλευση σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019. Τα δύο τάνκερ μέλη της ένωσης δεξαμενόπλοιων «INTERTANKO», υπέστησαν εκρήξεις σε ή κάτω από την ίσαλο γραμμή, σε μικρή απόσταση από το μηχανοστάσιο.
Ο κ. Paolo d’Amico, πρόεδρος της INTERTANKO, δήλωσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του αργού πετρελαίου στον πλανήτη περνά μέσα από τα στενά. Εάν τα νερά γίνουν επικίνδυνα, η προσφορά σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο μπορεί να διακινδυνεύσει».
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε: «Η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε πάντα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σερκέι Ριαμπκόφ δήλωσε: «Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά την γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή.»
Μετά το συμβάν σημειώθηκε άνοδος 3% σε brent και αμερικανικό αργό.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»