Press "Enter" to skip to content

Υποψήφιος Επίτροπος ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατήρτισε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, τον κατάλογο των προσώπων που προτείνει να διορισθούν μέλη της Επιτροπής με θητεία έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 που περιλαμβάνεται και ο Έλληνας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το άρθρο 17 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι ο κατάλογος καταρτίζεται από το Συμβούλιο σε κοινή συμφωνία με τον εκλεγέντα Πρόεδρο της Επιτροπής.
Εν προκειμένω, η εκλεγείσα Πρόεδρος κ. Ursula von der Leyen έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο καταλόγου των προτεινόμενων Επιτρόπων.
Η απόφαση θα διαβιβαστεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Πρόεδρος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και τα λοιπά μέλη της Επιτροπής υπόκεινται, ως σώμα, σε ψήφο έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βάσει της έγκρισης αυτής, η Επιτροπή θα διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία.
Τα πρόσωπα που προτείνονται για τις θέσεις των Επιτρόπων είναι τα ακόλουθα:
κα Helena DALLI (Μάλτα)
κ. Valdis DOMBROVSKIS (Λετονία)
κα Elisa FERREIRA (Πορτογαλία)
κα Mariya GABRIEL (Βουλγαρία)
κ. Paolo GENTILONI (Ιταλία)
κα Sylvie GOULARD (Γαλλία)
κ. Johannes HAHN (Αυστρία)
κ. Phil HOGAN (Ιρλανδία)
κα Ylva JOHANSSON (Σουηδία)
κα Věra JOUROVÁ (Τσεχική Δημοκρατία)
κα Στέλλα ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ (Κύπρος)
κ. Janez LENARČIČ (Σλοβενία)
κα Rovana PLUMB (Ρουμανία)
κ. Didier REYNDERS (Βέλγιο)
κ. Μαργαρίτης ΣΧΟΙΝΑΣ (Ελλάδα)
κ. Nicolas SCHMIT (Λουξεμβούργο)
κ. Maroš ŠEFČOVIČ (Σλοβακία)
κα Kadri SIMSON (Εσθονία)
κ. Virginijus SINKEVIČIUS (Λιθουανία)
κα Dubravka ŠUICA (Κροατία)
κ. Frans TIMMERMANS (Κάτω Χώρες)
κ. László TRÓCSÁNYI (Ουγγαρία)
κα Jutta URPILAINEN (Φινλανδία)
κα Margrethe VESTAGER (Δανία)
κ. Janusz WOJCIECHOWSKI (Πολωνία),
επιπλέον του:
κ. Josep BORRELL (Ισπανία), ο οποίος διορίστηκε Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 5 Αυγούστου 2019 με τη σύμφωνη γνώμη της εκλεγείσας Προέδρου της Επιτροπής.

Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει:
«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος Ursula von der Leyen. Πρόκειται για μια ισχυρή ομάδα που συνθέτει  διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και γεωγραφικές αναφορές. Κι ας μη ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη Επιτροπή που θα έχει γυναίκα στην κορυφή της.
Η ανάθεση στον άξιο και έμπειρο Μαργαρίτη Σχοινά της Αντιπροεδρίας της Κομισιόν για την Ασφάλεια, την Μετανάστευση και την Κινητικότητα αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο, αλλά και την Ελλάδα. Που αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται, πια, σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή. Και ότι η πατρίδα μας αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ένωσης.
Διαθέτοντας κύρος και στελέχη για σημαντικά χαρτοφυλάκια. Γιατί η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, στην παιδεία και στον πολιτισμό αποτελούν κεντρικές προκλήσεις. Ιδιαίτερα στον πρώτο τομέα, η Ελλάδα ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης υπολογίζει πολύ στον νέο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Το Μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι  κρίσιμο και για την Ένωση και για την Ελλάδα!
Θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι την Πρόεδρο και τους νέους Επιτρόπους. Και, βέβαια, τον Αντιπρόεδρο Σχοινά, που δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του από την κυβέρνησή μας. Η Ελλάδα -και εγώ προσωπικά- προσβλέπουμε σε μία παραγωγική συνεργασία. Για το κοινό μας καλό, για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

mail

Be First to Comment

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: