Christine Lagarde Πρόεδρος ΕΚΤ

Η κα Christine Lagarde διορίστηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 με θητεία 8 ετών, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Πρόεδρο, κ. Mario Draghi, από την 1η Νοεμβρίου 2019.
Στις 2 Ιουλίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κα Christine Lagarde ως την κατάλληλη υποψήφια για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Συμβούλιο (Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις) εξέδωσε επίσημη σύσταση στις 9 Ιουλίου 2019. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΚΤ διατύπωσαν τις απόψεις τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αντιστοίχως, στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 και στις 25 Ιουλίου 2019.
Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ, όπως καθορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τέσσερα άλλα μέλη, όλα διορίζονται για μια μη ανανεώσιμη θητεία 8 ετών. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από έξι εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και από τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Το άρθρο 283, παράγραφος 2, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι οι διορισμοί στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ πραγματοποιούνται «από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μεταξύ προσώπων αναγνωρισμένου κύρους και επαγγελματικής πείρας στον τομέα της νομισματικής ή τραπεζικής μετά από σύσταση του Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»