Γαλλία – Τουρκία …διαφωνία

Η Γαλλία γεωγραφικά μπορεί να βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά συνορεύει και με την Τουρκική δημοκρατία.
Και είναι ένας κακός γείτονας της, γιατί η Τουρκία  ξέρει ότι σαν χώρα η Γαλλία ποτέ δεν χρησιμοποιεί τα δικά της στρατεύματα όταν απειλεί κάποιον αλλά είτε την λεγεώνα των ξένων είτε τους αντάρτες άλλων χωρών.
Αυτό βέβαια το ξέρει επίσης όταν το 1536 με την Γάλλο-Οθωμανική συμμαχία οι Οθωμανοί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, που ο Ερντογάν τον έχει ως παράδειγμα του, χρησιμοποιήθηκαν από τον τότε Γάλλο  βασιλιά τον Φραγκίσκο Α’ εναντίων των Αψβούργων του Καρόλου Ε’.
Οι Κούρδοι ανέκαθεν ήταν οι προνοητικοί φίλοι της Γαλλίας γιατί πάντα η Γαλλία είχε βλέψεις στα μέρη της Μέσης Ανατολής και εξ άλλου δεν θα μπορούσε ποτέ να αφήσει την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ να παίξουν τον μοναδικό ρόλο σ’ αυτή την περιοχή.
Εξ άλλου μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο με εντολή της Κοινωνίας των Εθνών το σημερινό κράτος της Συρίας και Λιβάνου ανήκε στην διαχειριστική της ευχέρεια και μάλιστα χρησιμοποίησε τον Κουρδικό εθνικισμό ενάντια στον Αραβικό που τον χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί εναντίων των Οθωμανών.
Όλα αυτά είναι γνωστά στον Ερντογάν και επειδή οι βλέψεις του κινούνται πέραν των συνόρων του που καθορίστηκαν με την Συνθήκη της Λωζάννης και θέλει τώρα τα «Νέα Σύνορα της καρδιάς του», δηλαδή όλα τα εδάφη που εξ αιτίας της Συνθήκης της Λωζάννης έχασε η πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία που εξαναγκάστηκε να αλλάξει όνομα μετενομάζοντας το νέο κράτος σε Τουρκική Δημοκρατία, πράγμα που ξέρει και η γαλλική διπλωματία και που ήδη μήνυμά του έστειλε με την άρνηση της για έναρξη συνομιλιών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου ήδη η επιρροή της Τουρκίας μέσω θρησκευτικών χορηγιών και ιδρύσεως μουσουλμανικών τεμένων και εμπορικών συναλλαγών είναι αρκετά μεγάλη, αλλά ήδη και λόγω των παράνομων ενεργειών του στη κυπριακή ΑΟΖ όπου γαλλικές χρηματιστηριακές εταιρίες πετρελαίων έχουν πληρώσει δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Αλλά πέρα όλων αυτών η Γαλλία κυρίως διακρίνει ότι τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά θα μπορέσει να παίξει ένα μεγαλύτερο ηγεμονικό ρόλο ως ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, λόγω της ύφεσης της γερμανικής οικονομίας, του επερχόμενου Brexit αλλά και της αλλαγής πολιτικής της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο λόγω κόστους αλλά και λόγω της ειδικής βαρύτητας που δίνουν οι ΗΠΑ με το θέμα της Κίνας ως απειλής τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και γεωπολιτικά με την διείσδυση της σε χώρες της Αφρικής και Ν. Αμερικής.
Στη Τουρκία λοιπόν ξέρουν ότι οι Κούρδοι δεν είναι ένας απομονωμένος εχθρός τους αλλά ο κύριος σύμμαχος της Γαλλίας σε μια περιοχή όπου ανέκαθεν ήταν ένα εμπορικό σταυροδρόμι συγκρούσεων και διαφορών και επίσης η Γαλλία είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχουν ακόμη υπερπόντια εδάφη που μάλιστα απεικονίζονται στην πίσω όψη του χαρτονομίσματος των 50 ευρώ δηλαδή ξέρουν πώς να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους μέχρι τέλους.
https://hellas-now.com/h-dystychia-ton-koyrdon-oti-katalamvanoyn-mia-periochi/

Ο  Αντινεοφιλελεύθερος

mail