Υπέρμαχοι περικοπών συντάξεων

Την θέση της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και προτεινόμενης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και τις θέσεις των κομμάτων για τις περικοπές των συντάξεων τονίζει σε ανακοίνωση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα:
«Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αίσθηση καθήκοντος απέναντι στους ‘Έλληνες συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ενημερώνει για τα έργα και τις ημέρες της προτεινόμενης από την κυβέρνηση για το ύψιστο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και νυν Προέδρου του ΣτΕ κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου:
• 2010, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: 23-11-2010 συνεδρίασε δημόσια η Ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνοντας συνταγματικό το πρώτο Μνημόνιο απορρίπτοντας την αίτηση ακύρωσης εναντίον του, που είχαν καταθέσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς με πρόεδρο τον Παναγιώτη Πικραμένο (σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) και μέλος της Ολομέλειας του ΣτΕ την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο πλευρό της πλειοψηφίας. Ως συνέπεια κρίθηκαν συνταγματικές οι μειώσεις των δώρων και οι περικοπές του εφάπαξ.
• Ιούνιος 2015, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Κρίθηκαν μετά από συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ως αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2012 που είχαν ψηφιστεί από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ως αποτέλεσμα των οποίων οι συνταξιούχοι χάσαμε έως και το 60% του εισοδήματός μας. Μέλος της Ολομέλειας ήταν η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στο πλευρό της μειοψηφίας.
• Μετά από καθυστέρηση δύο ετών και αφού μεσολάβησε η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ κ. Ν. Σακελλαρίου εν μέσω δήλωσής του για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο του, επιλέχθηκε η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως πρόεδρος του ΣτΕ (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Σημειωτέον ότι δεν υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
• Το καλοκαίρι του 2019 και μετά από δεκτή απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία υπό την προεδρία της κ. Σακελλαροπούλου έκρινε συνταγματικές τις περικοπές. ‘Έτσι, ανατράπηκε η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος, βάζοντας ταφόπλακα στον 13ο και τον 14ο μισθό (δώρα δημοσίων υπαλλήλων).
• 14 Νοεμβρίου 2019: κατόπιν αιτήματος της διορισμένης από τους κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Γιάννη Βρούτση διοίκησης του ΕΦΚΑ προς την Τριμελή Επιτροπή του ΣτΕ, στην οποία συμμετείχε ως πρόεδρος του ΣτΕ η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εισήχθη σε πρότυπη δίκη το θέμα των περικοπών των συνταξιούχων με δικάσιμο την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, ενώ το ίδιο το ΣτΕ από το 2015 είχε αποφασίσει και είχε κρίνει τις περικοπές των συνταξιούχων αντισυνταγματικές (η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τότε είχε ψηφίσει υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ η πληροφορία ότι η κ. Πρόεδρος του ΣτΕ εμφανίζεται ως προτεινόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντούτοις δεν βγήκε να διαψεύσει την φημολογία και συμμετείχε στην συνεδρίαση ως Πρόεδρος του ΣτΕ. Πράγματι την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του την προτείνει για το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόταση που αγκαλιάστηκε από τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Φίλοι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, τα συμπεράσματα δικά σας!»

mail