Πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

Ανοίγει την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 για το κοινό το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στην Ελλάδα στο ναυάγιο της Περιστέρας, στην Αλόννησο. Οι δύτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταδύονται με ταμπλέτα που παρέχει πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Πέντε υποβρύχιες κάμερες μεταδίδουν ζωντανά εικόνα 24 ώρες το 24ωρο. Το ναυάγιο, ανακαλύφθηκε το 1985 από τον επαγγελματία αλιέα Δημήτριο Μαυρίκη στη δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας που εκτείνεται ανατολικά της Αλοννήσου (αρχ. Ικος). Σύμφωνα με την έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, το οποίο βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ., με φορτίο περίπου 3.500 αμφορείς κρασιού.
Στην Αλόννησο και τον Δυτικό Παγασητικό υπάρχουν τέσσερα ακόμη ναυάγια, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησής τους, ώστε να διαμορφωθεί στην περιοχή ένα ολοκληρωμένο υποθαλάσσιο πάρκο ναυαγίων.
Το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, τον δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη, και στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

mail