Press "Enter" to skip to content

Ταμείο Ανάκαμψης τουρισμού

Την στήριξη των επιχειρήσεων τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια συνάντησης με φορείς τουρισμού στην Ρόδο την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020.
Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός τόνισε «Όταν κάνουμε το Ταμείο -θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα- θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος, θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα   κρίση.
Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια και εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση».
Στη σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Τουρισμού Βουλευτής Μάνος Κόνσολας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Για να μπορέσουμε, όμως, να συνεχίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την έστω και κουτσουρεμένη τουριστική περίοδο μέχρι το τέλος -και γιατί όχι και να μπορέσουμε να την επεκτείνουμε- απαιτείται να περιορίσουμε τώρα, εν τη γενέσει της τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορονοϊού, η οποία -θέλω να τονίσω- δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή, αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελαν να το ακούνε, ότι ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας.
Ίσως τώρα κατάλαβαν όλοι ότι αυτά τα πολύ απλά μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία όλοι μας σεβόμαστε -και εσείς σέβεστε σήμερα εδώ φορώντας τις μάσκες σας- είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το σημαντικό κεκτημένο, που είναι η εξαιρετική εικόνα της χώρας ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και όλους τους υγειονομικούς μας υπαλλήλους και τον διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και όλα τα στελέχη τα οποία υποστηρίζουν αυτή την εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία των τεστ που κάνουμε στις πύλες εισόδου.
Έχω εδώ τα στοιχεία για το Νότιο Αιγαίο. Έχουν γίνει μόνο τον Ιούλιο σχεδόν 40.000 μοριακοί έλεγχοι. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα. Και πρέπει να σας πω ότι είναι κάτι το οποίο, πέραν του ότι μας δίνει ασφάλεια γιατί γνωρίζουμε καλύτερα ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, εκπέμπει και μία εικόνα σοβαρότητας σε κάθε επισκέπτη ο οποίος έρχεται σήμερα και βλέπει ότι η χώρα έχει μια διαδικασία πολύ πιο προηγμένη από αυτή που έχουν σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως θέλω να επαναλάβω ότι καλούμαστε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα.
Από τη μια να παίξουμε άμυνα, να προφυλάξουμε δηλαδή και να σώσουμε ό,τι μπορούμε από την τουριστική περίοδο και από την άλλη να παίξουμε επίθεση. Ποια είναι η επίθεση;  Είναι η αξιοποίηση των πολύ σημαντικών πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να διορθώσουμε χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε νέες ακόμα πιο υγιείς βάσεις.
Χαίρομαι πραγματικά διότι αναγνωρίζεται από όλους τους φορείς οι οποίοι πήραν το λόγο ότι η Κυβέρνηση έσκυψε πάνω στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και έδωσε πολλές λύσεις. Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία συνέχεια επικαιροποιείται με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Και θέλω να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ακόμα οικονομικά πολεμοφόδια να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού και ειδικά τους εργαζόμενους -θέλω να το τονίσω αυτό- στους δύσκολους μήνες που έρχονται. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους, απροστάτευτους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Για να μπορέσουμε, με αυτό τον τρόπο, να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο, η οποία -θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος- θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή.
Έχω καταγράψει τα αιτήματά σας και γνωρίζουμε που υπάρχουν σήμερα δυσλειτουργίες ως προς το ζήτημα της εποχικής απασχόλησης. Είναι ζητήματα τα οποία είμαστε σε θέση να τα διορθώσουμε. Αλλά θέλω ειδικά εδώ στη Ρόδο να χαιρετίσω την πολύ αρμονική συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών, των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και των εργαζομένων συνολικά στον κλάδο του τουρισμού. Είστε ένα παράδειγμα προς μίμηση σ’ ό,τι αφορά αυτό το οποίο αποκαλούμε εν τη ευρεία έννοια συλλογικές διαπραγματεύσεις. ότι μπορούν τελικά να λειτουργήσουν προς όφελος και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι ειδικά στον τομέα των  υπηρεσιών δεν γίνεται να έχουμε ικανοποιημένους ξενοδόχους και δυσαρεστημένους υπαλλήλους. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Εδώ στη Ρόδο δεν έχει συμβεί και είναι κάτι το οποίο θέλω να χαιρετίσω, διότι αντιλαμβάνεστε όλοι ότι σε μια δύσκολη συγκυρία όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στέρειο το κοινό μας σπίτι.  Και αυτό είναι κάτι που εδώ στη Ρόδο, το κάνετε.
Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία τέθηκαν. Τα ζητήματα της εποχικότητας τα οποία μας απασχολούν ιδιαίτερα. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση αυτή έκανε ένα ορισμό εποχικότητας για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές. Είπε πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ορίζεται ως εποχική επιχείρηση. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ το χειμώνα. Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής.
Θέλω επίσης να κάνω ιδιαίτερα αναφορά στα ζητήματα της ρευστότητας. Άκουσα από πολύ κόσμο, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, ότι πήραν χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και αυτό είναι κάτι το οποίο μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, διότι ήταν ένα μέτρο πρωτοπόρο, καινοτόμο, το οποίο υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα.
Έχουμε αναζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία, είναι 40 εκατομμύρια τα οποία δόθηκαν μόνο στη Ρόδο και στην Κω σε χιλιάδες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες για πρώτη φορά πήραν χρήματα από το Κράτος. Και πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρότερες, δεν είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Άρα, η μόνη πηγή χρηματοδότησης που είχαν σε ζεστό χρήμα – δεν αναφέρομαι σε αναστολές υποχρεώσεων για το μέλλον- ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Για αυτό και θα υπάρξει και τρίτος κύκλος, διότι κρίνουμε ότι το μέτρο αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία για τους δανειολήπτες να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Γέφυρα» το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες για να αποτρέψουμε τη δημιουργία «κόκκινων» δανείων στο μέλλον. Ακούω το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση την πρώτη κατοικία. Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και οι οποίοι είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κορονοϊό.
Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να σας ξαναπώ είναι ότι μέχρι να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική. Και όταν κάνουμε το Ταμείο -θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα- θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος, θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση.
Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια και εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση.
Θέλω να σας πω ότι έχουμε μία εξαιρετική σχέση και συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον Δήμο, με όλους τους Δημάρχους της Δωδεκανήσου. Να συγχαρώ την Περιφέρεια και για την πρωτοβουλία την οποία έχει αναλάβει να στηρίξει τους τουριστικούς προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου. Ήταν πάντα μπροστά η Περιφέρεια στα ζητήματα αυτά. Και να σας πω επίσης ότι όπως ασχολούμαστε αυτή την εποχή με τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο να σχεδιάζουμε το μέλλον.
Θα ξαναπώ ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις.
Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις. Και είναι ίσως μια ευκαιρία -το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ- ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές να το κάνουν τώρα που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη και να βρούμε έναν τρόπο εμείς να καλύψουμε τους εργαζόμενους ξενοδοχείων που μένουν κλειστά σε μια εποχή όπου γίνονται επισκευές. Αυτό βοηθάει όλους, βγάζει ζήτηση από την αγορά, επιτρέπει σε ξενοδοχεία που ήθελαν ούτως ή αλλιώς να κάνουν επενδύσεις να τις κάνουν τώρα που η ζήτηση είναι μειωμένη. Και ταυτόχρονα εμείς θα έρθουμε με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται.
Κλείνοντας, θέλω να σας ξαναπώ πόσο χαρούμενος είμαι κάθε φορά που έρχομαι στη Δωδεκάνησο. Την έχω επισκεφτεί πολλές φορές και θα εξακολουθώ να έρχομαι. Το ενδιαφέρον μου είναι εξίσου έντονο για τη Ρόδο, για την Κω, για τα μεγάλα νησιά, με το ενδιαφέρον μου για τα μικρά νησιά τα οποία μερικές φορές χρειάζονται λίγες σημειακές παρεμβάσεις. Και ξέρω πόσο ο Περιφερειάρχης έχει στηρίξει όλους τους Δημάρχους κυρίως μικρών νησιών που δεν έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να ωριμάζουν έργα.
Εύχομαι και ελπίζω η επόμενή μου επίσκεψη να είναι σε ένα περιβάλλον οικονομικά τουλάχιστον πιο αισιόδοξο, να έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την κρίση και να μπορούμε να σχεδιάζουμε για το 2021 που εύχομαι και ελπίζω -για πολλούς και διαφόρους λόγους σημειολογικούς αλλά και ουσιαστικούς- να είναι μια εμβληματική χρονιά για τη χώρα μας, για τον ελληνικό τουρισμό, για τον τουρισμό της Δωδεκανήσου.»

mail

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
Skip to content
Αρέσει σε %d bloggers:

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό. Τι είναι τα cookies; Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου τα οποία αποθηκεύει ένας ιστότοπος στον υπολογιστή σας ή στην κινητή σας συσκευή όταν τον επισκέπτεστε. Τα cookies προβαλλόμενου ιστότοπου είναι cookies που τοποθετούνται από τον ιστότοπο που επισκέπτεστε. Μπορούν να αναγνωστούν μόνο από τον συγκεκριμένο ιστότοπο. Επιπλέον, ο ιστότοπος μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιεί εξωτερικές υπηρεσίες, οι οποίες επίσης τοποθετούν τα δικά τους cookies, τα λεγόμενα cookies τρίτων. Τα μόνιμα cookies είναι cookies που αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας και δεν διαγράφονται αυτόματα μόλις κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησής σας, σε αντίθεση με τα cookies περιόδου λειτουργίας, τα οποία διαγράφονται μόλις κλείσετε το πρόγραμμα περιήγησής σας. Κάθε φορά που επισκέπτεστε τους ιστότοπους της Επιτροπής, θα σας ζητηθεί να αποδεχθείτε ή να απορρίψετε τα cookies. Αυτό γίνεται για να μπορεί ο ιστότοπος να απομνημονεύσει τις προτιμήσεις σας (όπως όνομα χρήστη, γλώσσα κ.λπ.) για ορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, δεν χρειάζεται να τις εισαγάγετε εκ νέου όταν περιηγείστε στον ιστότοπο κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης. Τα cookies μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ανωνυμοποιημένων στατιστικών στοιχείων σχετικά με την εμπειρία περιήγησης στους ιστότοπους της Επιτροπής. Πώς χρησιμοποιούμε τα cookies; Οι ιστότοποι της Επιτροπής χρησιμοποιούν κυρίως cookies προβαλλόμενου ιστότοπου. Πρόκειται για cookies που τοποθετούνται και ελέγχονται από την Επιτροπή και όχι από εξωτερικό οργανισμό. Ωστόσο, για την προβολή ορισμένων ιστοσελίδων μας, θα πρέπει να αποδεχθείτε cookies από εξωτερικούς οργανισμούς. Οι 3 τύποι cookies προβαλλόμενου ιστότοπου που χρησιμοποιούμε έχουν ως σκοπό: την αποθήκευση των προτιμήσεων των επισκεπτών τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ιστοτόπων μας τη συλλογή δεδομένων ανάλυσης (σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών) Cookies προτιμήσεων επισκεπτών Αυτά τοποθετούνται από εμάς και μπορούν να αναγνωστούν μόνο από εμάς. Απομνημονεύουν τα εξής: εάν αποδεχθήκατε (ή απορρίψατε) την πολιτική για τα cookies του εκάστοτε ιστότοπου εάν έχετε ήδη απαντήσει στο αναδυόμενο παράθυρο που σας ζητά να συμπληρώσετε την έρευνά μας (σχετικά με το πόσο χρήσιμο ήταν το περιεχόμενο του ιστότοπου), ώστε να μην σας ζητηθεί εκ νέου Cookies τρίτων Ορισμένες από τις ιστοσελίδες μας προβάλλουν περιεχόμενο από εξωτερικούς παρόχους, π.χ. YouTube, Facebook και Twitter. Για την προβολή περιεχομένου τρίτων, πρέπει πρώτα να αποδεχθείτε τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι ίδιοι. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η πολιτική τους για τα cookies, η οποία εκφεύγει του ελέγχου μας. Αν όμως δεν προβάλλετε το συγκεκριμένο περιεχόμενο, δεν τοποθετούνται cookies τρίτων στη συσκευή σας. Μπορείτε να διαχειρίζεστε/διαγράφετε cookies όποτε θέλετε. Δείτε περισσότερα εδώ: aboutcookies.org. Διαγραφή cookies από τη συσκευή σας Μπορείτε να διαγράψετε όλα τα cookies που βρίσκονται ήδη στη συσκευή σας διαγράφοντας το ιστορικό περιήγησης του προγράμματος περιήγησής σας. Με αυτόν τον τρόπο θα διαγραφούν όλα τα cookies από όλους τους ιστότοπους που επισκεφθήκατε. Να έχετε όμως υπόψη ότι ενδέχεται να χαθούν και ορισμένα αποθηκευμένα στοιχεία (π.χ. αποθηκευμένα στοιχεία σύνδεσης, προτιμήσεις ιστότοπου). Διαχείριση ειδικών ανά ιστότοπο cookies Για πιο αναλυτικό έλεγχο των ειδικών ανά ιστότοπο cookies, ελέγξτε τις ρυθμίσεις cookies και προστασίας προσωπικών δεδομένων στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας Αποκλεισμός cookies Τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης σάς δίνουν τη δυνατότητα να τα ρυθμίζετε ώστε να μην επιτρέπεται η τοποθέτηση cookies στη συσκευή σας. Στην περίπτωση αυτή όμως, ίσως χρειάζεται να προσαρμόζετε χειροκίνητα ορισμένες προτιμήσεις κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν ιστότοπο ή μια ιστοσελίδα. Επιπλέον, ορισμένες υπηρεσίες και λειτουργίες ενδέχεται να μην λειτουργούν καθόλου (π.χ. σύνδεση με προφίλ). Διαχείριση των cookies ανάλυσης που χρησιμοποιούμε Μπορείτε να διαχειρίζεστε τις προτιμήσεις σας όσον αφορά τα cookies μέσω της υπηρεσίας Europa Analytics στην ειδική ιστοσελίδα Europa Analytics.

Κλείσιμο