Νέος δανεισμός κρατών ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εναρκτήρια έκδοση ομολόγου με σήμανση «Κοινωνικό Ομόλογο» στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, ύψους 17 δισ. Ευρώ, για να συμβάλει στη διατήρηση των ατόμων στις θέσεις εργασία τους. Η έκδοση αφορούσε δύο ομόλογα, ένα ποσού 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ληξιπρόθεσμο τον Οκτώβριο του 2030 και ένα ποσού 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ληξιπρόθεσμο το 2040. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτά τα μέσα υψηλής διαβάθμισης ήταν πολύ έντονο και η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 13 φορές, με αποτέλεσμα ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης και για τα δύο ομόλογα.
Το 10ετές ομόλογο τιμολογήθηκε σε 3 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swaps. Το 20ετές ομόλογο τιμολογήθηκε σε 14 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swaps. Οι τελικές νέες προσαυξήσεις της έκδοσης εκτιμήθηκαν σε 1 μονάδες βάσης και 2 μονάδες βάσης για τα τμήματα των 10 και των 20 ετών αντίστοιχα, ενώ και οι δύο τιμές είναι εξαιρετικά περιορισμένες δεδομένου του ύψους των εκδόσεων.
Σημειώνεται ότι οι όροι υπό τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δανείζεται μετακυλίονται απευθείας στα κράτη μέλη που λαμβάνουν τα δάνεια.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διοχετευτούν στα δικαιούχα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων, που θα τα βοηθήσουν να καλύψουν τις δαπάνες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι τράπεζες που στήριξαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εν λόγω πράξη («Συνδιαχειριστές έκδοσης-Joint bookrunners») ήταν οι Barclays (IRL), BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura και UniCredit.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957 και έχει συντελεστή στάθμισης κινδύνου 0 % ως εκδότρια (Βασιλεία ΙΙΙ). Οι δανειοληπτικές πράξεις της ΕΕ είναι άμεσες και άνευ όρων υποχρεώσεις της ΕΕ, τις οποίες εγγυώνται τα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδοτείται από τη Συνθήκη ΕΕ να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ δανείζεται αποκλειστικά σε ευρώ για τη χορήγηση δανείων σε ευρώ σε κρατικούς δανειολήπτες. Η ΕΕ εφαρμόζει επί του παρόντος τέσσερα δανειοδοτικά προγράμματα: Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (ΕΜΧΣ), τον μηχανισμό για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (ΣΙΠ), τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (ΜΧΣ) και τη στήριξη για τον μετριασμό του κινδύνου ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE), που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Μαΐου 2020.

mail