Εβδομάδα Ενημέρωσης Βλαστοκυττάρων

Εβδομάδα ενημέρωσης από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου 2020 για τα Βλαστοκύτταρα, διοργανώνεται από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (17η Νοεμβρίου).
Κατά την διάρκεια της Εβδομάδας το κοινό μπορεί να επισκεφτεί διαδικτυακά την Εικονική Εικαστική Έκθεση φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού «Multipotent colors: Painting for the Stem Cells Awareness Week».
ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Η εβδομάδα ενημέρωσης ξεκινά με τη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος για τη μεταμόσχευση ασθενών με αιματολογικά νοσήματα αλλά και για τις δυνατότητες για μελλοντικές θεραπείες.
ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Θα παρουσιαστούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την ενημέρωση της κοινωνίας, τα ζητήματα σχετικά με τη δωρεά Ομφαλικού Αίματος και οι θεραπευτικές ιδιότητές του για τις μεταμοσχεύσεις. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, πάνω από εκατό (100) μαθητές από πέντε (5) Λύκεια θα ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία. Θα γίνουν διαδραστικές διαδικτυακές διαλέξεις από το Επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής και για πρώτη φορά μέσω εικονικής ξενάγησης στους χώρους και τις διαδικασίες της ΔηΤΟΒ Κρήτης και με νέο οπτικο-ακουστικό υλικό. Επίσης, εφόσον επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, πέντε (5) μαθητές των Λυκείων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, για ένα μήνα τον Ιούνιο/Ιούλιο 2021.
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου διοργανώνεται διαδικτυακό σεμινάριο για την επιστημονική κοινότητα με θέμα «Τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA) του πληθυσμού της Κρήτης», στο οποίο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου. Ο Ομότιμος Καθηγητής Ανοσολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Γερμενής θα μιλήσει για τον «Ρόλο των HLA στην ανοσολογία και παθολογία νοσημάτων» ενώ η Μοριακή Βιολόγος-Γενετίστρια, του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων, Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ, κ. Ελένη Λατσούδη για τις «Σύγχρονες μεθόδους μελέτης και ανάλυσης των HLA».
«Οι ιδιαιτερότητες των HLA του πληθυσμού της Κρήτης και η σημασία τους στις μεταμοσχεύσεις» θα παρουσιαστούν από την Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, κ. Ελένη Παπαδάκη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Διοργανώνεται από τους Φοιτητές Ιατρικής Σχολής για φοιτητές διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ομφαλικά Βλαστοκύτταρα: Ταξίδι στο Χρόνο».Επίσης θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία και Εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας ΠΑ.Γ.Ν.Η.
Τις δράσεις συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης και συμμετέχουν η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Για επικοινωνία με τη ΔηΤΟΒ Κρήτης: info@cordbloodbankcrete.gr , Tηλ. 2810-394726, 6930847253.

mail