Βλάβες Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με νέα επιστολή του προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ζητά την αποκατάσταση των βλαβών του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) Πάτρας, επισημαίνοντας ότι σε προηγούμενες παρεμβάσεις, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση.
Ο Δήμαρχος αναφέρει τα εξής στην επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,
Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας (σχετ. 1 & σχετ.2), στις οποίες δεν λάβαμε ουδεμία απόκριση και ενόψει της αξιοποίησης των 67 ΜΑΝ για τη λειτουργία του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, σας επισημαίνουμε την ανάγκη για την αποκατάσταση των βλαβών του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) Πάτρας.
Το ΜΑΝ Πάτρας, που εξυπηρετεί την πλειονότητα των δημοσίων υπηρεσιών και των σχολικών κτηρίων της περιοχής, λόγω των μη αποκατεστημένων βλαβών, λειτουργεί οριακά και χωρίς εναλλακτικές οδεύσεις ασφαλείας μεταξύ των κόμβων του δικτύου. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που προκαλείται βλάβη λόγω κάποιου έκτακτου γεγονότος, επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές οδεύσεις μένουν πολλοί χρήστες εκτός δικτύου (δηλαδή χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ) για μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και για αρκετές ημέρες, με πολύ σοβαρές συνέπειες από την διακοπή της τηλεπικοινωνίας ειδικά στην σημερινή ψηφιακή εποχή.
Την περασμένη Πέμπτη 26/8, συνέβη βλάβη με κόψιμο πολλών καλωδίων οπτικών ινών, που προκάλεσε εργολάβος, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δίκτυο πολλές υπηρεσίες, ανάμεσά τους και η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε μια περίοδο μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές.
Όπως έχουμε επισημάνει και στα προηγούμενα έγγραφά μας οι απαιτούμενες δαπάνες για την αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου δεν είναι δυνατό να καλυφθούν από πόρους του Δήμου Πατρέων, καθώς το δίκτυο έχει χαρακτήρα δημόσιου δικτύου παρέχοντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών, και πρόκειται να αξιοποιηθεί από το ΣΥΖΕΥΞΙΣΙΙ. Ο Δήμος δεν είναι τηλεπικοινωνιακός πάροχος και δεν διαθέτει ούτε τους πόρους, ούτε το μηχανισμό για να αναλάβει τέτοιου είδους αρμοδιότητες. Άλλωστε, ό,τι έχει συμβεί ως τώρα με την αξιοποίηση του ΜΑΝ για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, έγινε με πρωτοβουλίες της ΚτΠ Α.Ε. και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, χωρίς καμία συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων.
Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας με σκοπό την επισκευή και πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) Πάτρας.
Επίσης παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με ποιο ακριβώς τρόπο θα αξιοποιηθούν τα Μητροπολιτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών για το ΣΥΖΕΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, πότε προβλέπεται να συμβεί αυτό και αν στα πλαίσια λειτουργίας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ θα γίνει αποκατάσταση των βλαβών και συντήρηση του δικτύου.
Να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου αφού εξυπηρετεί όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία της πόλης.
Επίσης είμαστε στη διάθεσή σας για συνάντηση στο υπουργείο ώστε να καταλήξουμε από κοινού στον τρόπο επίλυσης του χρόνιου αυτού προβλήματος».

mail