5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας

Τις τάσεις της παγκόσμιας ξενοδοχειακής βιομηχανίας την μεταπανδημική περίοδο, αποκρυπτογράφησε το 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας (5th International Hospitality Forum), που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ). Την έναρξη κήρυξε με χαιρετισμό του ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλιας. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε υβριδικά και το παρακολούθησαν τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά περισσότερα από 1.000 άτομα, από την Ελλάδα και είκοσι χώρες του εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι το 5o Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας με τίτλο: «Hospitality in the post-covid era – Η Φιλοξενία στη μετα-covid εποχή» είχε δύο βασικές θεματικές ενότητες σχετικά με τις νέες τάσεις στο μάρκετινγκ και τα κανάλια πώλησης των ξενοδοχείων, καθώς και το κομβικό ρόλο της βιωσιμότητας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την Φιλοξενία μετά την πανδημία.
Κορυφαία στιγμή του Φόρουμ ήταν η συζήτηση που είχαν ο κ. Sébastien Bazin, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accor, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως ξενοδοχειακούς οργανισμούς, με τον κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, έκανε μετά το πέρας του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας την ακόλουθη δήλωση:
«Εξαιρετικοί ομιλητές, εξαιρετικές ειδήσεις, κάθε χρόνο και καλύτερα. Μπορώ να πω και πολύ συναίσθημα φέτος, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, στο ξεκίνημα πάλι μιας περιόδου γεμάτης ερωτηματικά. Γνωρίζοντας πως έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά, επικεντρωνόμαστε στην επόμενη μέρα, επικεντρωνόμαστε στα μεγάλα ερωτήματα και επικεντρωνόμαστε στο πως θα πρέπει να σχεδιάσουμε, πως θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε και πως θα πρέπει να εμπνεύσουμε γύρω από  το καινούριο μοντέλο του ελληνικού ξενοδοχείου.
Η Φιλοξενία πριν την πανδημία και η Φιλοξενία μετά την πανδημία είναι δύο τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Και γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ. Το φετινό 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας  με τίτλο: «Hospitality in the post-covid era» συμπυκνώνει αυτή την αναγκαιότητα της έγκαιρης αλλά και έγκυρης αναζήτησης και προσέγγισης του καινούργιου.
Νομίζω ότι το αποτέλεσμα σήμερα ήταν εξαιρετικό, πολλοί φεύγουν, μπορώ να πω συγκινημένοι μετά και από την τελευταία τοποθέτηση του κ. Bazin του Προέδρου και CEO της Accor, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για μια ακόμη φορά για την τιμητική συμμετοχή του στο Φόρουμ. 
Είναι πια η ώρα να μιλήσουμε διαφορετικά για την Φιλοξενία, Είναι η ώρα να μιλήσουμε ανθρώπινα».
Σε δήλωσή του, με αφορμή τη διεξαγωγή του Φόρουμ ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στο 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας, τη Διεθνή Συνάντηση της «καρδιάς της ελληνικής φιλοξενίας». Τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην Εθνική Υπόθεση του Τουρισμού. Γιατί ο Ελληνικός Τουρισμός είναι περισσότερο από ποτέ μια εθνική υπόθεση και έχει τεράστιες δυνατότητες και αυξημένες προοπτικές γιατί τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ως χώρα, την ανάγκη αλλά και την ευκαιρία να είμαστε στην πρωτοπορία.
Δουλεύουμε πάνω στα παγκόσμια trends και ερχόμαστε να παντρέψουμε την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος με τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών. Θέλουμε να συνδέσουμε την ελληνική φιλοξενία με την αναγκαία βιωσιμότητα. Να συνδέσουμε την επιχειρηματική ανάκαμψη με την κοινωνική ευημερία και την εταιρική ευθύνη».

mail