Συναυλία ΚΟΘ

O Δήμος Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) τιμούν την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με έργα έντονων συμβολισμών -Ελλήνων και ξένων συνθετών- σε μια ανοιχτή συναυλία της Κ.Ο.Θ. στην καρδιά της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 21.00.
          Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Καλλιτεχνική της Διευθύντρια Ζωή Τσόκανου. Σολίστ στο φλάουτο ο ιδιαιτέρως ταλαντούχος Στάθης Καραπάνος, που διαπρέπει στο εξωτερικό και πρόσφατα (2020) του απονεμήθηκε το περιώνυμο «Βραβείο Μπερνστάιν», ενώ τον περασμένο Μάιο έλαβε το Βραβείο «Νέου Καλλιτέχνη της Μουσικής 2020/21», από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΕΘΜΚ).
          Το πρόγραμμα ξεκινά με τη «Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ.1» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, μία σύνθεση που έδωσε νέα πνοή σε παραδοσιακά τραγούδια των Δωδεκανήσων, από έναν δημιουργό με καταγωγή από τη Σμύρνη. Ακολουθούν η μελαγχολική «Παβάνα» του Φωρέ και η δραματική εισαγωγή από την όπερα «Η Δύναμη του Πεπρωμένου» του Βέρντι με το χαρακτηριστικό μοτίβο της Μοίρας.
Η Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Έλληνα συνθέτη και πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ «Time Lapse» και στη συνέχεια θα ακουστεί η «Εισαγωγή αρ.1 πάνω σε Τρία Ελληνικά Θέματα» του Γκλαζουνώφ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τον εμβληματικό «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια μεταγραφή της σουίτας του μπαλέτου για φλάουτο και ορχήστρα, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

mail