Προοπτική & μέλλον επιτραπέζιας ελιάς

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου στα πλαίσια της προσπάθειας για την  στήριξη  του πρωτογενούς τομέα και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής μέσω της ορθής ενημέρωσης διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), ημερίδα με θέμα: «Προοπτική  και μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς & θέματα που απασχολούν τον κλάδο». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για τις εξελίξεις στον τομέα της ελαιοκομίας και το πυκνό ακροατήριο που γέμισε την αίθουσα του Κέντρου «Ιθώρια», την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 στη  Σταμνά Μεσολογγίου, ήταν η καλύτερη απόδειξη για την άριστη διοργάνωση και την ανάγκη ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου.
          Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Δήμαρχο, Κώστα Λύρο. Στο χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων «Ως Δήμος είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό κάθε παραγωγικής τάξης. Κοντά στους ανθρώπους της γης, της θάλασσας και γενικότερα της παραγωγής. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η παραγωγή είναι δύναμη. Είναι η δύναμη μας !
Και σε ότι αφορά την ελιά που, μόλις, ξεπέρασε  ένα τέταρτο εμπόδιο με την ονομασία της, από την πρώτη στιγμή, σαν Δήμος, ενεργοποιηθήκαμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να το αντιμετωπίσουμε.
Η ημερίδα αυτή, εδώ σήμερα, αυτό καταδεικνύει και σε αυτό κατατείνει. Στο να μάθουνε όλοι μαζί να στεκόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και να καταθέτουμε τις απόψεις, μας ανοικτά και με θάρρος. Γιατί μόνο τότε υπάρχει σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά.»
          Ο κ. Γιώργος Ντούσιας Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, έκανε μια ιστορική αναδρομή της πορείας της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, ποικιλίας Καλαμών με αναφορά στα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές στη σημερινή πραγματικότητα και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για συζήτηση και αναζήτησή λύσεων στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, κάτω από την σκέπη της εθνικής ΔΟΕΠΕΛ.
          Ο Πανάγου Ευστάθιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  μίλησε για την ορθή ζύμωση ως μια «ζωντανή» διαδικασία μετατροπής του ελαιόκαρπου σε προϊόν  ανώτερης διατροφικής αξίας, ενώ ο Μωυσιάδης Θεοχάρης, Υπεύθυνος Επιχειρησιακής Ανάπτυξης στη Future Intelligence και ο Παναγιώτης Κατσές παρουσίασαν την ψηφιακή πλατφόρμα μέτρησης καταγραφής και μεταφοράς δεδομένων, υγρασίας εδάφους και ατμόσφαιρας, θερμοκρασίας και αγωγιμότητας από το αγρόκτημα στο γραφείο. Επιπροσθέτως, παρουσίασαν το μοντέλο ψηφιακής καταγραφής των δεδομένων της άλμης, του PH, και της θερμοκρασίας, στις δεξαμενές ζύμωσης της ελιάς που έχει εγκατασταθεί σε δεξαμενές ζύμωσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αρχαία Ωλένεια».
          Τέλος ο Αθανάσιος Μπαλτάς, Ταμίας ΔΟΕΠΕΛ – Γεωπόνος  αναφέρθηκε στη σύγχρονη θρέψη και φυτοπροστασία της επιτραπέζιας ελιάς και την ανάκληση εγκρίσεων παλιών δραστικών και έγκριση της κυκλοφορίας  νέων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα ωφέλιμα.  Παράλληλα, παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες λιπασμάτων, για καλύτερη αξιοποίηση των πόρων με σκοπό την αειφορία, τις προκλήσεις και τις προοπτικές από την μετατροπή των συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές καλλιέργειες και εξήγησε πως οι αναλύσεις εδάφους και υπολειματικότητας φυτοφαρμάκων είναι εργαλεία  απαραίτητα στο σύγχρονο αγρότη, για την παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.
          Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις πάνω σε τεχνικά, εμπορικά, και πολιτικά ζητήματα της ελιάς. Στην ημερίδα, που έγινε με την ευγενική υποστήριξη του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αιτ/νίας, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών της περιοχής, συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεωπόνοι και πολλοί ελαιοπαραγωγοί.

mail