Προσχώρηση περιοχών στη Ρωσία

Στην Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου του Μεγάλου Παλατιού του Κρεμλίνου πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής των συνθηκών για την προσχώρηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, της Περιφέρειας Ζαπορόζιε και της Περιφέρειας Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία, από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
          Κατά την ομιλία του στη διάρκεια της υπογραφής ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, διεξήχθησαν δημοψηφίσματα στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και στις περιοχές Ζαπορόζιε και Χερσώνα. Έχουν καταμετρηθεί τα ψηφοδέλτια και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Ο λαός έχει κάνει την ξεκάθαρη επιλογή του.»
          Ακόμη επισήμανε: «Θα θυμόμαστε πάντα τους ήρωες της Ρωσικής Άνοιξης, εκείνους που αρνήθηκαν να δεχτούν το νεοναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, όλους εκείνους που πέθαναν για το δικαίωμα να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, να διατηρήσουν τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τη θρησκεία τους, και για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή. Θυμόμαστε τους στρατιώτες του Ντονμπάς, τους μάρτυρες του «Χατίν της Οδησσού», τα θύματα των απάνθρωπων τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου.»
          Επίσης υπογράμμισε: «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ και όλες τις εχθροπραξίες. να τερματίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για αυτό, όπως έχουμε πει πολλές φορές. Αλλά η επιλογή των ανθρώπων στο Ντόνετσκ, το Λούγκανσκ, το Ζαπορόζιε και το Χερσώνα δεν θα συζητηθεί. Η απόφαση έχει ληφθεί και η Ρωσία δεν θα την προδώσει. (Χειροκροτήματα.) Οι σημερινές αρχές του Κιέβου θα πρέπει να σεβαστούν αυτήν την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη.
Θα υπερασπιστούμε τη γη μας με όλες τις δυνάμεις και τους πόρους που έχουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού μας. Αυτή είναι η μεγάλη απελευθερωτική αποστολή του έθνους μας.
Σίγουρα θα ξαναχτίσουμε τις κατεστραμμένες πόλεις και κωμοπόλεις, τα κτίρια κατοικιών, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα θέατρα και τα μουσεία. Θα αποκαταστήσουμε και θα αναπτύξουμε βιομηχανικές επιχειρήσεις, εργοστάσια, υποδομές, καθώς και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, συνταξιοδότησης, υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.
Σίγουρα θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το επίπεδο ασφάλειας. Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες στις νέες περιοχές μπορούν να αισθανθούν την υποστήριξη όλου του λαού της Ρωσίας, ολόκληρου του έθνους, όλων των δημοκρατιών, των εδαφών και των περιοχών της τεράστιας Πατρίδας μας.»
          Τέλος τόνισε: «Θέλω να τονίσω ξανά ότι η αχόρταγη και αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την απεριόριστη κυριαρχία τους είναι οι πραγματικές αιτίες του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η συλλογική Δύση εναντίον της Ρωσίας. Δεν θέλουν να είμαστε ελεύθεροι. θέλουν να γίνουμε αποικία. Δεν θέλουν ίση συνεργασία. θέλουν να λεηλατήσουν. Δεν θέλουν να μας δουν μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά μια μάζα άψυχων σκλάβων.»
          Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους».

mail