Μαίναλο στα «Απάτητα Βουνά»

Το όρος Μαίναλο εντάσσεται στο θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής προστασίας, καθώς με υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμου ή δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.
          Η συνολική έκταση του Μαινάλου που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 44,98 τ.χλμ., υψομετρικού εύρους 1.107 μέτρων (από 730 έως 1.837 μ.) και εκτείνεται νότια του χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής και βορειοδυτικά της πόλης της Τρίπολης. Αποτελείται από τεράστιες εκτάσεις κωνοφόρων δασών, κυρίως δασικών οικοσυστημάτων Κεφαλληνιακής Ελάτης και Μαύρης Πεύκης και προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη νυχτερίδας, όπως η Nyctalus leisleri και στην ενδημική πεταλούδα Callimorpha quadripunctaria (οικογένεια πεταλούδας της Ρόδου).
          Η περιοχή ξεχωρίζει για τον πλούτο της ενδημικής και μη ερπετοπανίδας, την ελληνική σαύρα Lacerta graeca και την πελοποννησιακή Podarcis peloponnesiaca, ενώ είναι ένας από τους αγαπημένους ορεινούς όγκους ορειβατών.
          Υπενθυμίζεται ότι  έχουν κηρυχθεί Απάτητα Βουνά περιοχές σε 7 ορεινούς όγκους, συνολικής έκτασης 1.042 τ. χλμ.:
Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου)
Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών)
Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας)
Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας)

mail