Επιταχυντής καινοτομίας ΝΑΤΟ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 25 δευτ.]

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, ο επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA) τέθηκε σε λειτουργία και ξεκίνησε την πρώτη του πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επίλυση κρίσιμων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας. Η DIANA συγκεντρώνει κυβερνήσεις, βιομηχανία και ακαδημαϊκό κόσμο για να συνεργαστεί με νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλους καινοτόμους για να βοηθήσει τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους να πετύχουν. Φέτος, η DIANA θα υποστηρίξει τις καλύτερες και ευφυέστερες για την ανάπτυξη τεχνολογιών διπλής χρήσης για την επίλυση προβλημάτων σε τρεις τομείς: ενεργειακή ανθεκτικότητα, ανίχνευση και επιτήρηση και ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών.
            Η DIANA αναμένει να συνεργαστεί με περίπου 30 νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος. Θα λάβουν 100.000 ευρώ ο καθένας με τη μορφή μη διαλυτικής επιχορήγησης, με τη δυνατότητα να λάβουν έως και 300.000 ευρώ αργότερα στο πρόγραμμα επιτάχυνσης της DIANA. Η DIANA έχει ένα περιφερειακό γραφείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα άλλο προγραμματίζεται στον Καναδά και ένα κέντρο θα ανοίξει στην Εσθονία. Διαθέτει επίσης ένα δίκτυο από περίπου 100 τοποθεσίες επιτάχυνσης και κέντρα δοκιμών σε ομάδες καινοτομίας σε όλη τη Συμμαχία.
            Η DIANA συμπληρώνεται από το NATO Innovation Fund, το πρώτο πολυεθνικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων στον κόσμο, το οποίο θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογίες για την άμυνα και την ασφάλεια.
            Οι εταιρείες που γίνονται δεκτές στο πρόγραμμα επιτάχυνσης DIANA αποκτούν πρόσβαση σε:
• Επιχορηγήσεις για την υποστήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης, καθώς και συμμετοχή στο πρόγραμμα επιτάχυνσης DIANA.• 10+ επιταχυντές σε όλη τη Συμμαχία, με περισσότερα προγραμματισμένα τα επόμενα χρόνια.
• 90+ κέντρα δοκιμών (με περισσότερα προγραμματισμένα) σε όλη τη Συμμαχία, όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο και να επιδείξουν και να επικυρώσουν τις προτεινόμενες τεχνολογικές λύσεις διπλής χρήσης τους.
• Καθοδήγηση από επιστήμονες, μηχανικούς, συνεργάτες του κλάδου, τελικούς χρήστες και εμπειρογνώμονες στις κρατικές προμήθειες.
• Ένα δίκτυο επενδυτών για αξιόπιστη χρηματοδότηση από τρίτους.
• Ευκαιρίες για επίδειξη τεχνολογίας σε λειτουργικά περιβάλλοντα.
• Πρόσβαση με στις αγορά του ΝΑΤΟ και στις αγορές των 31 μελών του.
            Η DIANA αξιοποιεί ένα δίκτυο με περισσότερες από 10 συνδεδεμένες τοποθεσίες επιτάχυνσης και σχεδόν 90 κέντρα δοκιμών –με περισσότερα προγραμματισμένα τα επόμενα χρόνια– σε κόμβους καινοτομίας σε όλα τα μέλη – κράτη. Η DIANA έχει περιφερειακό γραφείο στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ σύντομα θα ανοίξει ένα περιφερειακό γραφείο στο Χάλιφαξ του Καναδά και έναν περιφερειακό κόμβο στο Ταλίν της Εσθονίας.

mail