Αποφάσεις Συνοδού Κορυφής ΝΑΤΟ

[χρόνος ανάγνωσης 49 λεπτά και 30 δευτ.]

Στην Σύνοδο του Βίλνιους του ΝΑΤΟ συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρίαση ο ουκρανός Πρόεδρος Zelensky. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ, έγινε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή και της Φινλανδίας και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις της συμμαχίας ΝΑΤΟ με την Ουκρανία.
Οι αρχηγοί κρατών – μελών του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δέσμευση που έρχεται από την σύνοδο κορυφής του 2008.
Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι παρ’ όλο που δεν προέκυψε συγκεκριμένος οδικός χάρτης ενσωμάτωσης της Ουκρανίας, η θέση αυτή δεν δημιουργεί συνθήκες κατάπαυσης του πολέμου με την Ρωσία αλλά επιβεβαιώνει την ρητορική του ρώσου Προέδρου Πούτιν ότι η Δύση συνολικά πολεμά τη Ρωσία.
Στην συνεδρίαση του Βίλνιους επιτακτικά αναφέρθηκε η αύξηση των εσόδων του ΝΑΤΟ από τα κράτη – μέλη που πρέπει να είναι τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Επίσης δρομολογήθηκαν διαδικασίες για νέες δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.
            Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής που εκδόθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ μετά τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (σε ελεύθερη μετάφραση από το γαλλικό κείμενο):
            1. Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενωμένοι από τις κοινές μας αξίες της ατομικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συγκεντρωνόμαστε στο Βίλνιους ως ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνεχίζει, προκειμένου να επιβεβαιώσει το αμετάβλητο του διατλαντικού μας δεσμού, της ενότητάς μας, της συνοχής μας και της αλληλεγγύης μας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Είναι το ενιαίο, ουσιαστικό και απαραίτητο διατλαντικό φόρουμ διαβούλευσης, συντονισμού και δράσης για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ατομική και συλλογική μας ασφάλεια. Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και να υπερασπιστούμε ανά πάσα στιγμή κάθε τετραγωνική ίντσα εδάφους της Συμμαχίας, να προστατεύσουμε το ένα δισεκατομμύριο πληθυσμό των εθνών μας και να διατηρήσουμε εκεί την ελευθερία και τη δημοκρατία, σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε τη συλλογική μας άμυνα έναντι όλων των απειλών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, ακολουθώντας μια προσέγγιση 360 μοιρών για την εκτέλεση των τριών βασικών καθηκόντων του ΝΑΤΟ, της αποτροπής και της άμυνας. , πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συνεργατική ασφάλεια. Τηρούμε το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Αυτή η σύνοδος κορυφής αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της Συμμαχίας μας.
            2. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο Zelensky στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Προσβλέπουμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαιρετίζουμε επίσης τις προγραμματισμένες ανταλλαγές με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς η εφαρμογή των εξατομικευμένων μέτρων στήριξης που εγκρίθηκαν από το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο στενής συζήτησης διαβουλεύσεις.
            3. Καλωσορίζουμε τη Φινλανδία, την τελευταία χώρα που προσχώρησε στη Συμμαχία. Αυτή η ένταξη είναι ένα ιστορικό βήμα για αυτή τη χώρα και για το ΝΑΤΟ. Για χρόνια συνεργαζόμαστε στενά ως εταίροι. σήμερα καθόμαστε μαζί στη Συμμαχία. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ κάνει τη Φινλανδία ασφαλέστερη και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο.
            4. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην Πολιτική Ανοιχτών Πόρτων του ΝΑΤΟ και στο Άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τις ρυθμίσεις ασφαλείας που επιθυμεί για τον εαυτό της. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας και, από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας.
            5. Η ειρήνη που βασίλευε στον ευρωατλαντικό χώρο έχει κλονιστεί. Η Ρωσική Ομοσπονδία παραβιάζει τους κανόνες και τις αρχές που συνέβαλαν στη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο. Η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, είναι η πιο άμεση ασύμμετρη απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας και για τη διεθνή ειρήνη και ευημερία. Αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες απειλές, που συνδέονται μεταξύ τους.
            6. Ο στρατηγικός ανταγωνισμός, η αστάθεια και οι επαναλαμβανόμενοι κραδασμοί είναι όλα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας μας. Οι συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή καθώς και η ευθραυστότητα και η αστάθεια αυτών των περιοχών θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την ασφάλειά μας και των εταίρων μας. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) επιδεικνύει φιλοδοξίες και ακολουθεί καταναγκαστικές πολιτικές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντά μας, την ασφάλειά μας και τις αξίες μας. Παραμένουμε έτοιμοι να αλληλεπιδράσουμε μαζί της με εποικοδομητικό τρόπο, ιδίως προς όφελος μεγαλύτερης αμοιβαίας διαφάνειας, με στόχο την προστασία των συμφερόντων ασφάλειας της Συμμαχίας. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε απειλές στον κυβερνοχώρο, το διάστημα και τις υβριδικές απειλές, καθώς και άλλες ασύμμετρες απειλές, καθώς και την κακόβουλη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών.
            7. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τον παράνομο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας, έναν πόλεμο που είναι απρόκλητος και βλάπτει σοβαρά την ευρωατλαντική και διεθνή ασφάλεια και για τον οποίο θα πρέπει να απαντήσει πλήρως για τις ενέργειές της. Συνεχίζουμε να καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κατάφωρη παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και των αρχών που έχει προσυπογράψει στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τις προσαρτήσεις, παράνομες και παράνομες, που έχει πραγματοποιήσει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Κριμαίας. Τα εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες που διαπράττονται από τη Ρωσία δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε αμάχους και της καταστροφής πολιτικών υποδομών, που εμποδίζουν εκατομμύρια Ουκρανούς να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Όλοι οι δράστες παραβιάσεων ή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως κατά του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται σε απέλαση παιδιών ή σεξουαλική βία στο πλαίσιο της σύγκρουσης, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Η καταστροφή του φράγματος Kakhovka είναι ένα παράδειγμα των τρομερών συνεπειών του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία. Αυτός ο πόλεμος έχει βαθιές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την πυρηνική ασφάλεια, την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, την παγκόσμια οικονομία και την ποιότητα ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Οι Σύμμαχοι εργάζονται για να διευκολύνουν τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας και υποστηρίζουν ενεργά τις διεθνείς προσπάθειες για την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
            8. Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αμέσως αυτόν τον παράνομο, επιθετικό πόλεμο, να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό της από το ουκρανικό έδαφος όπως οριοθετείται από τα διεθνή της σύνορα, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα. Προτρέπουμε όλες τις χώρες να απόσχουν να παρέχουν στη Ρωσία οποιουδήποτε είδους βοήθεια στο πλαίσιο της επιθετικότητας της Ουκρανίας και καταδικάζουμε όλους όσους διευκολύνουν ενεργά αυτόν τον πόλεμο. Η υποστήριξη που παρέχεται από τη Λευκορωσία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτή η χώρα συνεχίζει να διαθέτει το έδαφος και την υποδομή της στις ρωσικές δυνάμεις για να μπορέσουν να επιτεθούν στην Ουκρανία και να συνεχίσουν την επιθετικότητα. Η Λευκορωσία ειδικότερα, αλλά και το Ιράν, πρέπει να σταματήσουν τη συνενοχή με τη Ρωσία και να επιστρέψουν στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.
            9. Χαιρετίζουμε την ισχυρή υποστήριξη που εκφράστηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία. Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Πρόεδρος Ζελένσκι έδειξε, στο σχέδιο που πρότεινε, τις αρχές μιας τέτοιας ειρήνης, μια προσέγγιση που υποστηρίζουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να επιφέρουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που είναι ιδίως η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία. Τονίζουμε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να εδραιωθεί χωρίς την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας. Καλέσαμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν έχει δείξει ειλικρινά την προθυμία της να εργαστεί για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
            10. Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, που υπερασπίζονται ηρωικά το έθνος και το έδαφος τους, μαζί με τις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία στην άσκηση του εγγενούς δικαιώματος της αυτοάμυνας, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής και πρακτικής υποστήριξής μας προς την Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, και θα διατηρήσουμε αυτήν την υποστήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί. Επαινούμε τις προσπάθειες όλων των χωρών της Συμμαχίας και όλων των εταίρων που παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία.
            11. Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία στο δικαίωμά της να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση που κάναμε το 2008 στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, δηλαδή ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η χώρα έχει ήδη σημειώσει επαρκή πρόοδο στον δρόμο προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, ώστε ένα Σχέδιο Δράσης Ένταξης δεν είναι πλέον ανάγκη. Η Ουκρανία αύξησε το επίπεδο διαλειτουργικότητας και πολιτικής αλληλεπίδρασής της με τη Συμμαχία και σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον Χάρτη του 1997 για Ειδική Συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας και τη Διακήρυξη του 2009 που συμπληρώνει αυτόν τον Χάρτη, οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να προχωρήσει προς τη διαλειτουργικότητα καθώς και στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημοκρατίας και της ασφάλειας που απαιτούνται και να παρακολουθούν την πρόοδο αυτού του έργου. Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα αξιολογούν τακτικά την πρόοδο σε σχέση με το προσαρμοσμένο ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα. Η Συμμαχία θα βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξη. Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι αποφασίσουν να το κάνουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις.
            12. Οι Σύμμαχοι και η Συμμαχία αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της Ουκρανίας. Για να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει στην πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υιοθετήσαμε σήμερα ένα ουσιαστικό νέο σύνολο πολιτικών και πρακτικών μέτρων υποστήριξης. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, όπου οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία κάθονται σε ισότιμη βάση για να προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο, τις αλληλεπιδράσεις και τη συνεργασία τους και να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να σημειώσει πρόοδο στην επίτευξη των ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτό το συμβούλιο θα παρέχει ένα πλαίσιο για συζητήσεις, αποφάσεις και κοινές δραστηριότητες και θα χρησιμεύσει ως όργανο διαβούλευσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας σε περίπτωση κρίσης.
            13. Η παράδοση από το ΝΑΤΟ, ως μέρος του Πακέτο Συνολικής Βοήθειας για την Ουκρανία (CAP), των μη θανατηφόρων στρατιωτικών πόρων που χρειάζεται επειγόντως η χώρα παραμένει προτεραιότητα. Από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στην ΚΓΠ. Για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να παρέχει αποτροπή και άμυνα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αποφασίσαμε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω την ΚΓΠ σε ένα πολυετές πρόγραμμα. Αυτό θα περιλαμβάνει τη βοήθεια της Ουκρανίας στην ανοικοδόμηση του τομέα ασφάλειας και άμυνας και την επίτευξη πλήρους διαλειτουργικότητας με το ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ΚΓΠ με βιώσιμο και προβλέψιμο τρόπο. Χαιρετίζουμε τις συνεισφορές των εταίρων και τους ενθαρρύνουμε να κάνουν περισσότερα.
            14. Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της στάση και την παρουσία της σε όλες τις περιοχές στις περιοχές της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, και διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες στην Αρκτική. Η πιο δυναμική στάση του, οι καινοτόμες στρατιωτικές του ικανότητες και οι προκλητικές δραστηριότητές του, ειδικά κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, καθώς και οι ασκήσεις έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας που οργανώνονται χωρίς προειδοποίηση, παραμένουν απειλή για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου. Στον Άπω Βορρά, η ικανότητά του να εμποδίζει τις ενισχύσεις των Συμμάχων μέσω του Βόρειου Ατλαντικού και η ελευθερία ναυσιπλοΐας σε αυτήν την περιοχή αποτελεί στρατηγική πρόκληση για τη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να εκτελούν τις απαιτούμενες δραστηριότητες με βαθμονομημένο και συντονισμένο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των σχετικών σχεδίων.
            15. Η εμβάθυνση της στρατιωτικής ολοκλήρωσης μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προηγμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων και ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, έχει συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και την άμυνα της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε εγρήγορση και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις πιθανές αναπτύξεις «ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών» στη Λευκορωσία. Καλούμε τη Λευκορωσία να τερματίσει τις κακόβουλες πράξεις της κατά των γειτόνων της, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
            16. Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές της δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου αποθέματος θεατρικών όπλων της, και επεκτείνει τα νέα ανατρεπτικά συστήματα παράδοσης διπλής ικανότητας. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί τέτοιους φορείς για να πραγματοποιεί επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των κρίσιμων πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε την ανακοίνωση της Ρωσίας για την πρόθεσή της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συστήματα ικανά για πυρηνική ενέργεια στο έδαφος της Λευκορωσίας, μια ακόμη απόδειξη των επανειλημμένων επιθέσεων της στη στρατηγική σταθερότητα και τη συνολική ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο. Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά και την έκρηξη της πυρηνικής απειλής. Υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Ιανουαρίου 2022, οι ηγέτες των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα εξέδωσαν κοινή δήλωση με στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή φυλών εξοπλισμών. Καλούμε τη Ρωσία να επιβεβαιώσει, με λόγια και με πράξεις, την προσήλωσή της στις αρχές που εκτίθενται σε αυτή τη δήλωση.
            17. Οι ενέργειες της Ρωσίας αντικατοπτρίζουν μια στάση στρατηγικού εκφοβισμού και απαιτούν από το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να παρακολουθεί όλες αυτές τις εξελίξεις και να προσαρμόσει ανάλογα τη στάση του. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία και να επιβεβαιώσουν ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά ή πυρηνικά όπλα, θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες.
            18. Η Ρωσία έχει εντείνει τις υβριδικές δραστηριότητές της εναντίον χωρών μελών και εταίρων του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης ενδιάμεσων. Αυτές περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε δημοκρατικές διαδικασίες, καταναγκαστικές πολιτικές και οικονομικές πρακτικές, εκτεταμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, κακόβουλες ενέργειες στον κυβερνοχώρο και ανατρεπτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται παράνομα από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ενισχύουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική υβριδική δραστηριότητα και θα διασφαλίσουμε ότι η Συμμαχία και οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να αμυνθούν από υβριδικές επιθέσεις.
            19. Επιδιώκουμε σταθερότητα και προβλεψιμότητα στον ευρωατλαντικό χώρο καθώς και μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Δεδομένων των εχθρικών πολιτικών και ενεργειών της Ρωσίας, δεν μπορούμε να τη θεωρήσουμε εταίρο. Για να εξελιχθούν οι σχέσεις μας με αυτή τη χώρα, θα πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική της στάση και να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Παραμένουμε έτοιμοι να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να διαβουλεύουμε και να αξιολογούμε τις επιπτώσεις των πολιτικών και των ενεργειών της Ρωσίας για την ασφάλειά μας και να απαντάμε με συντονισμένο και υπεύθυνο τρόπο σε απειλές και εχθρικές ενέργειες από τη χώρα αυτή.
            20. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την τρομοκρατία και την καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της είναι απαραίτητη για τη συλλογική μας άμυνα. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας συμβάλλει στα τρία βασικά καθήκοντα της Συμμαχίας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσέγγισης 360 μοιρών της Συμμαχίας για την αποτροπή και την άμυνα. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να πολεμούν αυτήν την απειλή με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα, σε πνεύμα αλληλεγγύης. Ως μέρος μιας συνολικής προσπάθειας βελτίωσης της συλλογικής απάντησης σε αυτήν την απειλή, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητες των Συμμάχων και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον παγκόσμιο συνασπισμό κατά του Daesh και με τα έθνη εταίρους για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις αντιτρομοκρατικές τους ικανότητες. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει επίσης να δεσμεύεται, κατά περίπτωση, με άλλους διεθνείς παράγοντες για να παρέχει προστιθέμενη αξία και συμπληρωματικότητα.
            21. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας, τις δυνάμεις μας και το έδαφος των χωρών μας. Επεκτείνουν τα δίκτυά τους, βελτιώνουν τις δυνατότητές τους και επενδύουν σε νέες τεχνολογίες για να επεκτείνουν την εμβέλειά τους και να αυξήσουν τη θανατηφόρα ικανότητά τους. Θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε, να αμυνόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις απειλές και τις προκλήσεις που θέτουν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πρόληψης, προστασίας και απαγόρευσης. Σήμερα, αναθέσαμε στο Συμβούλιο σε Μόνιμη Σύνοδο να ενημερώσει τις κατευθυντήριες γραμμές και το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και, με την ευκαιρία, να επανεξετάσει, σε συνεννόηση με τους περιφερειακούς εταίρους μας, τους τομείς στους οποίους ο Οργανισμός μπορεί να τους παράσχει πολιτικο-στρατιωτικό βοήθεια. Η προσέγγισή μας για την τρομοκρατία και τα αίτια της είναι συνεπής με το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και είναι συνεπής με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
            22. Η νότια γειτονιά της Συμμαχίας, ιδίως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ, αντιμετωπίζει αλληλένδετες προκλήσεις ασφάλειας, δημογραφικών, οικονομικών και κοινωνικών και πολιτικών. Αυτές οι προκλήσεις ενισχύονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των εύθραυστων ιδρυμάτων, των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και της επισιτιστικής ανασφάλειας. Ένα τέτοιο πλαίσιο ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μη κρατικών ένοπλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών οργανώσεων. Επιτρέπει επίσης στους στρατηγικούς ανταγωνιστές να εμπλακούν σε αποσταθεροποιητικές και καταναγκαστικές πράξεις παρέμβασης. Η Ρωσία τροφοδοτεί εντάσεις και αστάθεια σε αυτές τις περιοχές. Το κλίμα αστάθειας μεταφράζεται σε βία κατά των αμάχων – συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις – καθώς και σε ζημιά στην πολιτιστική ιδιοκτησία και στο περιβάλλον. Προκαλεί αναγκαστική μετακίνηση που τροφοδοτεί την εμπορία ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση. Αυτά τα φαινόμενα αποτελούν πηγή μεγάλων ανθρωπιστικών προκλήσεων, διακρατικής εμβέλειας και επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, τα παιδιά και τις μειονότητες. Ως απάντηση στις βαθιές επιπτώσεις αυτών των απειλών και προκλήσεων, που επηρεάζουν τον ευρωατλαντικό χώρο και τη γειτονιά του, δώσαμε σήμερα εντολή στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε Μόνιμη Σύνοδο να ξεκινήσει έναν ολοκληρωμένο και σε βάθος προβληματισμό σχετικά με τις απειλές και τις προκλήσεις που υπάρχουν και αναδυόμενες καθώς και ευκαιρίες για αλληλεπίδραση με χώρες εταίρους, διεθνείς οργανισμούς και άλλους σχετικούς παράγοντες στην περιοχή, και να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα για την επόμενη σύνοδο κορυφής το 2024. 
            23. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) επιδεικνύει φιλοδοξίες και ακολουθεί καταναγκαστικές πολιτικές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντά μας, την ασφάλειά μας και τις αξίες μας. Χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων για να ενισχύσει την παρουσία της στον κόσμο και να προβάλει τη δύναμή της. Ταυτόχρονα διατηρεί ασάφεια ως προς τη στρατηγική της, τις προθέσεις της και την ενίσχυση του στρατιωτικού της συστήματος. Οι υβριδικές ή κακόβουλες επιχειρήσεις του στον κυβερνοχώρο, η εχθρική ρητορική και οι δραστηριότητες παραπληροφόρησης στοχεύουν τους Συμμάχους και υπονομεύουν την ασφάλεια της Συμμαχίας. Η ΛΔΚ επιδιώκει να ασκήσει έλεγχο σε βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, υποδομές ζωτικής σημασίας και στρατηγικά υλικά και αλυσίδες εφοδιασμού. Χρησιμοποιεί οικονομική μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να αυξήσει την επιρροή της. Λειτουργεί για να υπονομεύσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μεταξύ άλλων στον τομέα του διαστήματος, του κυβερνοχώρου και της θάλασσας.
            24. Παραμένουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη ΛΔΚ εποικοδομητικά, μεταξύ άλλων προς όφελος της μεγαλύτερης αμοιβαίας διαφάνειας, με στόχο την προστασία των συμφερόντων ασφάλειας της Συμμαχίας. Εργαζόμαστε υπεύθυνα μαζί ως Σύμμαχοι για να ανταποκριθούμε στις συστημικές προκλήσεις που θέτει αυτή η χώρα στην ευρωατλαντική ασφάλεια και για να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ικανό να διατηρήσει την άμυνα και την ασφάλειά μας. Ακονίζουμε την κοινή κατανόησή μας για τα ζητήματα, χτίζουμε την ανθεκτικότητά μας, ανεβάζουμε το επίπεδο ετοιμότητάς μας και προστατεύουμε από τις καταναγκαστικές τακτικές που χρησιμοποιεί η ΛΔΚ και τις προσπάθειές της να διχάσει τη Συμμαχία. Θα υπερασπιστούμε τις αξίες που μοιραζόμαστε, καθώς και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας.
            25. Η ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρωσίας, καθώς και οι αμοιβαία ενισχυόμενες προσπάθειές τους να αποσταθεροποιήσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, αντιβαίνουν στις αξίες και τα συμφέροντά μας. Καλούμε τη ΛΔΚ να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να καταδικάσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, να απέχει από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, να σταματήσει να επαναλαμβάνει την ψευδή ρητορική της Ρωσίας ότι η Ουκρανία και Το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε ιδιαίτερα τη ΛΔΚ να ενεργήσει υπεύθυνα και να απόσχει από την παροχή οποιουδήποτε θανατηφόρου μέσου στη Ρωσία.
            26. Το 2014, στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ανέλαβαν δέσμευση αμυντικών επενδύσεων. Έκτοτε, οι Σύμμαχοι έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο ως προς αυτό: όλοι αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες, ανέπτυξαν περαιτέρω τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους και συνέβαλαν στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες της Συμμαχίας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη Στρατηγική Αντίληψη, οι χώρες της Συμμαχίας αντιμετωπίζουν σήμερα τις πιο σοβαρές απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
            27. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, δεσμευόμαστε, με την πάροδο του χρόνου, να αφιερώνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μας (ΑΕΠ) στην άμυνα. Θεωρούμε ότι είναι επείγον να κάνουμε περισσότερα εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως μέλη της Συμμαχίας, και ειδικότερα να ανταποκριθούμε στις κύριες ανάγκες εξοπλισμού που έχουν εντοπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, να επιτύχουμε τους στόχους που καθορίζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να χρηματοδοτήσουν τα νέα αμυντικά σχέδια και το νέο μοντέλο δυνάμεων του Οργανισμού και να συμβάλουν στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ θα απαιτηθεί για αμυντικές δαπάνες προκειμένου να διορθωθούν οι τρέχουσες ελλείψεις και να καλυφθούν οι ανάγκες που αποκαλύπτει η άνοδος της αμφισβήτησης του καθεστώτος σε όλους τους τομείς της τάξης ασφαλείας. 
            28. Δεσμευόμαστε να αφιερώσουμε τουλάχιστον το 20% των αμυντικών μας προϋπολογισμών σε σημαντικό εξοπλισμό και σχετική έρευνα και ανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με τη δέσμευση να επενδύουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα κάθε χρόνο. Πρέπει να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας προβάδισμα και να συνεχίσουμε να εκσυγχρονίζουμε και να μεταρρυθμίζουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών.
            29. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε στο ΝΑΤΟ τις δυνάμεις, τις δυνατότητες και τους πόρους που απαιτούνται για το πλήρες φάσμα των επιχειρήσεων, των αποστολών και των δραστηριοτήτων του. Αυτό θα συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, την ικανοποίηση των αναγκών αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, την παροχή των δυνάμεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των αμυντικών του σχεδίων και τη συμβολή στις επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων. Θα διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες και έχουν όλα όσα χρειάζονται σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, εκπαίδευση, ανταλλακτικά, υλικοτεχνική υποστήριξη, υποδομές και αποθέματα. Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε τη διαλειτουργικότητα των εθνικών μας δυνάμεων, μεταξύ άλλων με τη διαφανή συμμόρφωση με τα πρότυπα και τα δόγματα του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων.
            30. Για να αναπτύξει τις ικανότητες που χρειάζεται, η Συμμαχία πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε μια ισχυρή και αποτελεσματική αμυντική βιομηχανία, υποστηριζόμενη από ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία σε όλη τη Συμμαχία, ιδιαίτερα μια ισχυρότερη αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη και η αυξημένη συνεργασία αμυντικών εργολάβων εντός της Ευρώπης και πέρα ​​από τον Ατλαντικό, παραμένει ουσιαστική για την προμήθεια που απαιτείται. Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας και σύμφωνα με τις διαδικασίες μας, θα εξαλείψουμε και θα εξαλείψουμε, όπως είναι απαραίτητο, τα εμπόδια που εμποδίζουν τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ των Συμμάχων στον αμυντικό τομέα.
            31. Το ΝΑΤΟ είναι το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας. Ο λόγος ύπαρξής του και η πρωταρχική του ευθύνη είναι να διασφαλίσει τη συλλογική μας άμυνα έναντι όλων των απειλών, από όπου κι αν προέρχονται. Θα συνεχίσει να εκτελεί τρία θεμελιώδη καθήκοντα: αποτροπή και άμυνα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συνεργατική ασφάλεια. Αυτά είναι καθήκοντα που αλληλοσυμπληρώνονται προς όφελος της συλλογικής άμυνας και ασφάλειας όλων των Συμμάχων.
            32. Η αποτροπή και η άμυνα βρίσκονται στο επίκεντρο της Συμμαχίας και βασίζονται στο Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον και σε έναν αμετάβλητο διατλαντικό δεσμό. Εκσυγχρονίζουμε το ΝΑΤΟ για μια νέα εποχή συλλογικής άμυνας. Είμαστε ενωμένοι στη σταθερή μας αποφασιστικότητα να νικήσουμε οποιονδήποτε επιτιθέμενο και να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους.
            33. Καθοδηγούμενοι από τις κυρίαρχες αποφάσεις μας και ως απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζουμε, παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε ενωμένοι διασφαλίζοντας τη συνεχή ισχυρή παρουσία των στρατιωτικών μας δυνάμεων σε όλη τη Συμμαχία, στη γη, στον αέρα και στη θάλασσα, σύμφωνα με Η προσέγγισή μας 360 μοιρών. Η αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ συνδυάζει κατάλληλα τις δυνατότητες πυρηνικής, συμβατικής και πυραυλικής άμυνας, οι οποίες συμπληρώνονται από διαστημικές και κυβερνοδυνάμεις. Είναι αμυντικό, αναλογικό και πλήρως συνεπές με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά μας, όπως και όταν κρίνουμε σκόπιμο, στον τομέα της επιλογής μας, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά και μη εργαλεία με αναλογικό, συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο.
            34. Ενόψει ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας, ενισχύουμε τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ έναντι όλων των απειλών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της Συμμαχίας. Από το 2014, και ειδικότερα στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το 2022, λάβαμε αποφάσεις που στοχεύουν στην εδραίωση της στάσης μας και στον καθορισμό μιας ξεκάθαρης πορείας για την επιτάχυνση της στρατιωτικής προσαρμογής της Συμμαχίας. Σήμερα λάβαμε σημαντικά βήματα που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε περαιτέρω την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μπροστινών άμυνων και της ικανότητας της Συμμαχίας να παρέχει γρήγορα ενισχύσεις σε τυχόν απειλούμενους Συμμάχους. Θα εφαρμόσουμε πλήρως αυτά τα μέτρα προκειμένου να στερήσουμε από κάθε πιθανό αντίπαλο κάθε πιθανότητα διάπραξης επιθετικότητας.
• Έχουμε θέσει σε εφαρμογή μια νέα γενιά περιφερειακών αμυντικών σχεδίων, που καταρτίζονται με βάση τα υπάρχοντα στρατηγικά σχέδια και σχέδια ανά περιοχή. Αυτή η οικογένεια σχεδίων θα βελτιώσει σημαντικά τις ικανότητές μας και την ετοιμότητά μας για αποτροπή και άμυνα έναντι όλων των απειλών, συμπεριλαμβανομένης της μη ειδοποίησης ή της σύντομης ειδοποίησης, και θα ενισχύσει γρήγορα όλους τους Συμμάχους, ακολουθώντας την προσέγγισή μας στις 360 μοίρες. Περισσότερο από ποτέ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο σχεδιασμός της συλλογικής μας άμυνας θα ταιριάζει απόλυτα με τον σχεδιασμό των δυνάμεών μας, τη διαχείριση της στάσης μας, τις δυνατότητές μας και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου μας. Δεσμευόμαστε να προμηθεύουμε πλήρως αυτά τα σχέδια και να τα εφαρμόζουμε τακτικά για να είμαστε έτοιμοι για συλλογική άμυνα υψηλής έντασης και πολλαπλών τομέων.
• Συμφωνήσαμε ότι τα αμυντικά μας σχέδια θα υποστηρίξουν την οργάνωση των δυνάμεών μας και τις συγκεκριμένες στρατιωτικές απαιτήσεις που τους ζητά να εκπληρώσουν το ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ως μέρος του Μοντέλου Νέας Δύναμης του ΝΑΤΟ, που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι διαθέτουν συγκεκριμένα μια μεγαλύτερη ομάδα δυνάμεων με ικανότητα μάχης, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας, επιτρέποντάς μας να βελτιώσουμε τη στρατιωτική μας ανταπόκριση, να φέρουμε στο παιχνίδι την περιφερειακή τεχνογνωσία και να εκμεταλλευτούμε της γεωγραφικής εγγύτητας. Δεσμευόμαστε επίσης να δημιουργήσουμε μια πολυεθνική, πολλαπλών τομέων Συμμαχική Δύναμη Αντίδρασης, η οποία θα επεκτείνει το φάσμα των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας για να ανταποκρινόμαστε γρήγορα σε απειλές και κρίσεις, από όπου κι αν προέρχονται. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε τις πλήρεις δυνάμεις και τις δυνατότητες που απαιτούνται για αυτόν τον σκοπό. 
• Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη θέση διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, ώστε να έχουμε την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό για να εκτελέσουμε τα σχέδιά μας. Θα είμαστε έτσι καλύτερα σε θέση να διεξάγουμε ασκήσεις, να διαχειριστούμε τη στάση του ΝΑΤΟ σε καιρό ειρήνης και κατά τη μετάβαση σε κατάσταση κρίσης ή σύγκρουσης, και να διασφαλίσουμε τη διοίκηση και τον έλεγχο του πλήρους φάσματος των αποστολών – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων πολλαπλών τομέων σε η υπηρεσία συλλογικής άμυνας – εκτελείται από το SHAPE και τις υφιστάμενες διοικήσεις του, συμπεριλαμβανομένων των τριών Διοικήσεων Κοινής Δύναμης, με αντίστοιχες δυνατότητες.
• Επιβεβαιώσαμε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης για την ανάπτυξη περισσότερων καθιερωμένων και έτοιμων δυνάμεων στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, αυξάνοντας σε μέγεθος, όπου και όταν χρειάζεται, από τις τρέχουσες ομάδες μάχης σε ταξιαρχίες, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες και ταχέως διαθέσιμες ενισχύσεις, από προ -τοποθετημένος εξοπλισμός και με βελτιωμένους πόρους διοίκησης και ελέγχου. Οι οκτώ προγραμματισμένες πολυεθνικές ομάδες μάχης έχουν δημιουργηθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, ιδιαίτερα επιδεικνύοντας την ικανότητά μας να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία μέσω ισχυρών ασκήσεων που πραγματοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες σε όλη την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας. • Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των Συμμάχων να αυξήσουν την παρουσία τους στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, μια παρουσία που ενισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης. Όλες αυτές οι δυνάμεις δείχνουν την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνική ίντσα της συμμαχικής επικράτειας.
• Αποφασίσαμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την ετοιμότητα, την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα της ολοκληρωμένης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω της τακτικής εκπαίδευσης και της ανάπτυξης, σε εκ περιτροπής βάση, συστημάτων και δυνατοτήτων σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας σε όλη την περιοχή ευθύνης του SACEUR, και ιδιαίτερα, αρχικά, στην ανατολική πλευρά. 
            35. Χαιρετίζουμε την ταχεία πρόοδο που σημειώθηκε προς την πλήρη ενσωμάτωση της Φινλανδίας στην αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ και συμφωνούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό.
            36. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ανθεκτική αμυντική βιομηχανία που μπορεί να ανταποκριθεί με την πάροδο του χρόνου στην ανάγκη για σημαντικά ενισχυμένη συλλογική άμυνα. Εγκρίναμε ένα σχέδιο δράσης αμυντικής παραγωγής και τα μέτρα που περιέχει. Αυτό το σχέδιο θα επιδιώξει να διασφαλίσει τη διαρκή εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη τη Συμμαχία με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της δίκαιης μεταχείρισης και της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς. Αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η Συμμαχία διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο της – διασφαλίζοντας τον συντονισμό, τον καθορισμό προτύπων, τον καθορισμό και τη συγκέντρωση απαιτήσεων, τη διευκόλυνση των παραδόσεων – για την υποστήριξη των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από τους Συμμάχους, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα μιας βιομηχανικής αμυντικής ικανότητας. Αυτό το έργο θα περιλαμβάνει μια ταχεία επανεστίαση στη διαλειτουργικότητα και τη βελτίωση της τεχνικής τυποποίησης, και αρχικά στα πυρομαχικά για το χερσαίο στοιχείο, με στόχο οι δυνάμεις μας να μπορούν να λειτουργούν μαζί με τον βέλτιστο τρόπο. Αυτό το σχέδιο θα μας επιτρέψει να έχουμε μια επισκόπηση της αμυντικής βιομηχανίας σε επίπεδο Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε τη ζήτηση για την επίτευξη των στόχων ικανότητας που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να προωθήσουμε την πολυεθνική συνεργασία και την υιοθέτηση πιο ευέλικτων μεθόδων προμήθειας και βελτίωση της διαφάνειας με τη βιομηχανία.
            37. Οι σημαντικές στρατιωτικές μας δυνατότητες είναι απαραίτητες για την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ. Επενδύουμε ολοένα και περισσότερο σε προηγμένες, διαλειτουργικές ικανότητες σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυνάμεις υψηλών προδιαγραφών με βαριά κυριαρχία ικανές για μάχη και σε συναφείς ικανότητες. Αυτά θα βασίζονται σε απαιτήσεις που προκύπτουν από αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ και άλλα καθήκοντα. Θα διασφαλίσουμε ότι αυτές οι δυνατότητες χρηματοδοτούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διατηρηθεί το απαιτούμενο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την ανάπτυξη, τη διαλειτουργικότητα, την τυποποίηση, την ανταπόκριση και την ολοκλήρωση των δυνάμεών μας, καθώς και την υποστήριξη που τους παρέχεται, προκειμένου να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε επιχειρήσεις υψηλής έντασης – συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης κρίσεων – σε απαιτητικά περιβάλλοντα και να διατηρήσουμε τους με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην κατανομή των κινδύνων και των ευθυνών και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να συνεισφέρουμε, στον βαθμό που ενδείκνυται για το καθένα, τις δυνατότητες που χρειάζεται η Συμμαχία για να εκτελέσει τα τρία βασικά της καθήκοντα. Τα σχέδια ανάπτυξης ικανοτήτων μας θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε την τεχνολογική μας πρωτοπορία. προσπαθούμε να ενσωματώσουμε γρήγορα τις αναδυόμενες και ενοχλητικές τεχνολογίες χωρίς να χάνουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρουν. Αποφασίσαμε επίσης να αυξήσουμε σημαντικά τα αποθέματα ορισμένων τύπων τακτικά καθοριστικών πυρομαχικών.
            38. Θα συνεχίσουμε να εδραιώνουμε και να δοκιμάζουμε τακτικά την ικανότητα της Συμμαχίας να ενισχύει γρήγορα οποιουσδήποτε Συμμάχους απειλούνται. Οι ασκήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναδείξετε την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες της Συμμαχίας. Προσαρμόζουμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος ειδοποίησης και απόκρισης.
            39. Θα διαθέσουμε, ατομικά και συλλογικά, όλο το φάσμα των δυνάμεων, των δυνατοτήτων, των σχεδίων, των πόρων, των μέσων και της υποδομής που απαιτούνται για την αποτροπή και την άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής έντασης μάχης πολλαπλών τομέων εναντίον εχθρικών ανταγωνιστών που διαθέτουν εξίσου πυρηνικά όπλα. Ομοίως, θα ενισχύσουμε την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που προσομοιώνουν τη συμβατική διάσταση και, για τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους, την πυρηνική διάσταση μιας κρίσης ή σύγκρουσης, έτσι ώστε να αυξηθεί η συνοχή μεταξύ των συμβατικών και πυρηνικών συνιστωσών της στάσης αποτροπής και άμυνας, για όλους τους τομείς. των επιχειρήσεων και όλων των επιπέδων σύγκρουσης.
            40. Έχουμε επιταχύνει τις εθνικές και ΝΑΤΟϊκές προσπάθειές μας για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην περιοχή ευθύνης SACEUR, συμπεριλαμβανομένης της επιμελητείας, και για να αυξήσουμε την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε την ενίσχυση και τη διατήρηση των Συμμαχικών δυνάμεων προς, από και εντός όλης της επικράτειας της Συμμαχίας , συμπεριλαμβανομένης της προτοποθέτησης πυρομαχικών και εξοπλισμού. Ως μέρος της διευκόλυνσης της περιοχής ευθύνης SACEUR, συνεχίζουμε τις εργασίες μας για τις ρυθμίσεις παράδοσης καυσίμων, γνωρίζοντας ότι η ταχεία παράδοση καυσίμων στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ οπουδήποτε το χρειάζονται στην Ευρώπη, καθορίζει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και την ανταπόκριση των ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Αναγνωρίζοντας ότι το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας αντιπροσωπεύει μια αυξημένη πρόκληση για τη συλλογική επιμελητεία της Συμμαχίας, θα εργαστούμε σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο για να την αντιμετωπίσουμε, έχοντας κατά νου ότι η αποτροπή και η αξιόπιστη άμυνα βασίζονται σε επαρκείς υλικοτεχνικές δυνατότητες. Η αποτελεσματική στρατιωτική κινητικότητα είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση, και υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης από αυτή την άποψη. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή μιας συνεκτικής προσέγγισης και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον τομέα αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν.
            41. Η Ολοκληρωμένη Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα του ΝΑΤΟ (IAMD) παραμένει ουσιαστική για την αξιοπιστία της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας, της ασφάλειας, του αδιαίρετου και της ελευθερίας δράσης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας ενίσχυσης και στρατηγικής αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Η IAMD του ΝΑΤΟ είναι μια ουσιαστική και μόνιμη αποστολή, σε περιόδους ειρήνης καθώς και σε περιόδους κρίσης ή σύγκρουσης. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλιση της αποτροπής έναντι οποιασδήποτε αεροπορικής και πυραυλικής απειλής ή στην εξουδετέρωση ή τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους. Αυτή η αποστολή, που διεξάγεται με προσέγγιση 360 μοιρών, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει όλες τις αεροπορικές και πυραυλικές απειλές που προέρχονται από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, είτε από κρατικούς είτε από μη κρατικούς παράγοντες.
            42. Τα μέσα της IAMD που αναπτύχθηκαν από τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας ως απάντηση στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και ασκήσεις και εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα, μαρτυρούν την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα των Συμμάχων. Με βάση τη στρατηγική του αντίληψη, η οποία συμφωνήθηκε το 2022 στη Μαδρίτη και η οποία επαναπροσδιόρισε τα θεμέλια της αποτρεπτικής και αμυντικής του στάσης, καθώς και σε μια νέα γενιά αμυντικών σχεδίων, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει τα μέσα του IAMD βελτιώνοντας την επιχειρησιακή του διαθεσιμότητα και την ανταπόκρισή του. , την αποτελεσματικότητα και τη διαλειτουργικότητα σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τη διαθεσιμότητα του εναέριου χώρου της. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να βελτιώνουν τις δυνατότητές τους στο IAMD, είτε όσον αφορά τα μέσα επιτήρησης, είτε τους αναχαιτιστές ή ακόμα και τη διοίκηση και τον έλεγχο. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη την αυξανόμενη διαφοροποίηση και πολυπλοκότητα των απειλών από τον αέρα και τους πυραύλους, που κυμαίνονται από απλά drones έως προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους.
            43. Ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, η αποτροπή της καταναγκαστικής δράσης και η αποτροπή της επιθετικότητας. Τα πυρηνικά όπλα είναι ξεχωριστά όπλα. Όσο υπάρχουν, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία. Το ΝΑΤΟ φιλοδοξεί για έναν πιο ασφαλή κόσμο για όλους. Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε το περιβάλλον ασφαλείας που θα δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Είναι πολύ απίθανο να προκύψουν οι συνθήκες υπό τις οποίες το ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε αυτό. Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του ΝΑΤΟ θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση μιας σύγκρουσης. Η Συμμαχία έχει τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα να κάνει οποιονδήποτε αντίπαλο να πληρώσει ένα απαράδεκτο τίμημα, πολύ μεγαλύτερο από τα κέρδη που θα μπορούσε να ελπίζει να επιτύχει ο αντίπαλος.
            44. Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Συμμαχίας, και ιδιαίτερα εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την απόλυτη εγγύηση της ασφάλειας της Συμμαχίας. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν τον δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας. Το γεγονός ότι αυτοί οι Σύμμαχοι έχουν ο καθένας ξεχωριστό κέντρο λήψης αποφάσεων συμβάλλει στην αποτροπή περιπλέκοντας τους υπολογισμούς των πιθανών αντιπάλων. Η στάση του Οργανισμού για την πυρηνική αποτροπή βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Οι εθνικές συνεισφορές στην αποστολή πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ, με τη μορφή αεροσκαφών διπλής ικανότητας, για τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους ή μέσω της παροχής συμβατικών δυνάμεων και στρατιωτικών δυνατοτήτων για την υποστήριξη αυτής της αποστολής, παραμένουν κεντρικό στοιχείο του συστήματος.
            45. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ασφάλεια της αποστολής πυρηνικής του αποτροπής, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης του εκσυγχρονισμού των πυρηνικών του δυνατοτήτων και της ενημέρωσης της διαδικασίας σχεδιασμού του, ώστε να αυξηθεί η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Συμμαχίας. όλα υπό ισχυρό και συνεχή πολιτικό έλεγχο. Η Συμμαχία επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής των σχετικών Συμμάχων στις ρυθμίσεις κατανομής των πυρηνικών βαρών του ΝΑΤΟ προκειμένου να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητά της.
            46. Η Συμμαχία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει περαιτέρω στην ολοκλήρωση και τη συνέπεια των δυνατοτήτων και των δραστηριοτήτων της, για όλους τους τομείς επιχειρήσεων και όλους τους βαθμούς σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει ότι η πυρηνική αποτροπή κατέχει μια ιδιαίτερη, αρκετά μοναδική θέση. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει αξιόπιστη αποτροπή, να ενισχύει τη στρατηγική του επικοινωνία, να αυξάνει την αποτελεσματικότητα των ασκήσεών του και να μειώνει τους στρατηγικούς κινδύνους. Έχει τη βούληση και τα μέσα να αποθαρρύνει κάθε επιθετικότητα και να διαχειριστεί τους κινδύνους κλιμάκωσης σε περίπτωση κρίσης με πυρηνική διάσταση.
            47. Η αντιπυραυλική άμυνα μπορεί να συμπληρώσει τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στην αποτροπή, αλλά δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει. Ο στόχος της βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας (BMD) του ΝΑΤΟ και οι πολιτικές αρχές που τη διέπουν παραμένουν οι ίδιες με αυτές που καθορίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010. Το BMD του ΝΑΤΟ είναι αυστηρά αμυντικό και στοχεύει στην αντιμετώπιση των απειλών βαλλιστικών πυραύλων που προέρχονται εκτός της ευρωατλαντικής περιοχής. Οι Σύμμαχοι παραμένουν αποφασισμένοι να το αναπτύξουν πλήρως, με στόχο τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας και να εξασφαλίσουν την πλήρη κάλυψη των εδαφών των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ καθώς και την πλήρη προστασία των πληθυσμών και των δυνάμεών τους από την αύξηση της απειλής που αντιπροσωπεύει η διάδοση των βαλλιστικών πυραύλων.
48. Το BMD του ΝΑΤΟ βασίζεται σε εθελοντικές εθνικές συνεισφορές, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων που αναπτύσσονται στη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Πολωνία ως μέρος της Προσαρμοστικής Σταδιακής Προσέγγισης των ΗΠΑ για την Πυραυλική Άμυνα στην Ευρώπη, καθώς και στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου του, το μοναδικό στοιχείο που είναι επιλέξιμο για κοινή χρηματοδότηση. Οι πρόσθετες εθελοντικές εθνικές συνεισφορές θα παρέχουν ευρωστία. Είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε εφαρμογή τα απαραίτητα συμπληρωματικά στοιχεία του συστήματος διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ BMD, το οποίο είναι ένα απαραίτητο βήμα για να φτάσουμε στο επόμενο σημαντικό ορόσημο πριν από την επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας.
            49. Η στρατηγική σταθερότητα, υποστηριζόμενη από μια αποτελεσματική στάση αποτροπής και άμυνας, τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό, και τον γνήσιο πολιτικό διάλογο που διεξάγεται σε πνεύμα αμοιβαιότητας, παραμένει ουσιαστική για την ασφάλειά μας. Ο έλεγχος των όπλων, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη των στόχων της Συμμαχίας. Μέσω της δράσης τους σε αυτούς τους τομείς, οι Σύμμαχοι επιδιώκουν να μειώσουν τους κινδύνους και να βελτιώσουν την ασφάλεια, τη διαφάνεια, το σύστημα επαλήθευσης και τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε αυτόν τον τομέα. Θα εργαστούμε για όλους τους στρατηγικούς παράγοντες μείωσης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προβλεψιμότητας μέσω του διαλόγου, τη βελτίωση της κατανόησης και την εφαρμογή αποτελεσματικών εργαλείων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων. Αυτές οι προσπάθειες θα λάβουν υπόψη το περιβάλλον ασφαλείας που επικρατεί καθώς και τις εκτιμήσεις ασφαλείας των μεμονωμένων Συμμάχων και θα ενισχύσουν την αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας. Θα χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα που παρέχει το ΝΑΤΟ για εις βάθος συζητήσεις και στενές διαβουλεύσεις σχετικά με πρωτοβουλίες ελέγχου των όπλων.
            50. Ο έλεγχος των όπλων, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση συνέβαλαν και πρέπει να συνεχίσουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων ασφάλειας της Συμμαχίας καθώς και στη στρατηγική σταθερότητα και τη συλλογική μας ασφάλεια. Το ΝΑΤΟ έχει μακρά ιστορία συμβολής στον αφοπλισμό και τη μη διάδοση. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μείωσε δραστικά τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που σταθμεύουν στην Ευρώπη καθώς και την εξάρτηση από τα πυρηνικά όπλα στη στρατηγική της. Οι Σύμμαχοι παραμένουν συλλογικά δεσμευμένοι στον σεβασμό και την υποστήριξη των υφιστάμενων συμφωνιών και δεσμεύσεων για τον αφοπλισμό, τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση, βασικά στοιχεία της ευρωατλαντικής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον ασφαλείας που επικρατεί καθώς και τα ζητήματα ασφαλείας των μεμονωμένων Συμμάχων.
            51. Οι παραβιάσεις της Ρωσίας και η επιλεκτική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των όπλων συμβάλλουν στην επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας γενικότερα. Καταδικάζουμε την «αναστολή» της Συνθήκης Νέας START από τη Ρωσία και την αδυναμία της να εκπληρώσει τις νομικά δεσμευτικές της υποχρεώσεις βάσει αυτής. Καλούμε τη Ρωσία να επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή αυτής της συνθήκης και να ενεργήσει υπεύθυνα και να εργαστεί εποικοδομητικά για τη μείωση των στρατηγικών και πυρηνικών κινδύνων. Καταδικάζουμε επίσης την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), ένα κείμενο ιστορικής σημασίας. Η κίνηση καταδεικνύει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη περιφρόνηση της Μόσχας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και είναι η τελευταία σε μια σειρά ενεργειών που υπονομεύουν την ευρωατλαντική ασφάλεια. Οι Σύμμαχοι προτρέπουν τη Ρωσία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της και να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν την ουσιαστική της απόσυρση για να επανεξετάσει την απόφασή της. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται για τις επιπτώσεις της αποχώρησης της Ρωσίας από τη Συνθήκη CFE και τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Συμμαχίας.
            52. Η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) παραμένει το κύριο προπύργιο κατά της διάδοσης αυτού του τύπου όπλων. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής πυρηνικού αφοπλισμού, το μόνο αξιόπιστο μονοπάτι για τον πυρηνικό αφοπλισμό και το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας για την κοινή χρήση της ενέργειας, της πυρηνικής επιστήμης και τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς. Οι Σύμμαχοι παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στην πλήρη εφαρμογή των τριών πυλώνων της NPT, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου VI. Η Ρωσία ήταν ανεύθυνη όσον αφορά την αποτροπή της επίτευξης συναίνεσης στη Δέκατη Διάσκεψη Αναθεώρησης της NPT. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη της NPT να εργαστούν από κοινού για την εφαρμογή και την ενίσχυση αυτής της συνθήκης στο πλαίσιο του τρέχοντος κύκλου αναθεώρησης. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Ζητούμε την άμεση έναρξη και ταχεία ολοκλήρωση, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, των διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη που απαγορεύει την παραγωγή σχάσιμου υλικού για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ή άλλων εκρηκτικών μηχανισμών, σύμφωνα με την έκθεση CD/1299 της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό και την εντολή που περιέχει. Καλούμε όλα τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη να κηρύξουν και να διατηρήσουν, σε εθελοντική βάση, μορατόριουμ στην παραγωγή σχάσιμου υλικού για χρήση σε πυρηνικά όπλα ή άλλους πυρηνικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς.
            53. Οι Σύμμαχοι υποστηρίζουν την επίτευξη του απώτερου στόχου ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις διατάξεις της NPT και με αποτελεσματικό και επαληθεύσιμο τρόπο που προάγει τη διεθνή σταθερότητα και βασίζεται στην αρχή της αμείωτης ασφάλειας για όλους. Οι ρυθμίσεις του ΝΑΤΟ για την κατανομή των πυρηνικών βαρών ήταν πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τη NPT.
            54. Επαναβεβαιώνουμε ότι η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) βρίσκεται σε αντίθεση, σε αντίθεση και ασυμβίβαστη με την πολιτική πυρηνικής αποτροπής της Συμμαχίας, ότι έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική της πολιτικής μη διάδοσης και αφοπλισμού, ότι κινδυνεύει να υπονομεύσει τη NPT και ότι αγνοεί το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας. Το TPNW δεν αλλάζει τις νομικές υποχρεώσεις των χωρών μας όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Απορρίπτουμε οποιοδήποτε επιχείρημα ότι αντανακλά την ανάπτυξη του εθιμικού διεθνούς δικαίου ή συμβάλλει σε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο. Καλούμε τους εταίρους μας και όλες τις άλλες χώρες να σκεφτούν ρεαλιστικά τον αντίκτυπο αυτής της συνθήκης στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της NPT, και να συνεργαστούν μαζί μας για τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας μέσω συγκεκριμένων και επαληθεύσιμων μέτρων που καθιστούν δυνατή τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων και να σημειωθεί μόνιμη πρόοδος στον δρόμο προς τον πυρηνικό αφοπλισμό.
            55. Η ΛΔΚ αναπτύσσει και διαφοροποιεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο με ταχείς ρυθμούς, αποκτώντας πιο εξελιγμένες κεφαλές και συστήματα παράδοσης για τη δημιουργία μιας πυρηνικής τριάδας, χωρίς γνήσιες προσπάθειες για διαφάνεια και χωρίς να επιδιώκει, καλή τη πίστη, να επιτύχει τον έλεγχο των όπλων και τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου . Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραγωγής ή βοήθειας στην παραγωγή πλουτωνίου για στρατιωτικούς σκοπούς υπό το πρόσχημα ενός πολιτικού προγράμματος, καθώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της NPT. Προτρέπουμε τη ΛΔΚ να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τη μείωση του στρατηγικού κινδύνου και να εργαστεί για τη σταθερότητα, όντας πιο διαφανής σχετικά με τις πολιτικές, τα σχέδια και τις δυνατότητές της για τα πυρηνικά όπλα.
            56. Υπενθυμίζουμε τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Καλούμε το Ιράν να συμμορφωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση με τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία διασφαλίσεων NPT καθώς και με τις πολιτικές του δεσμεύσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Είναι σημαντικό το Ιράν να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, ώστε ο ΔΟΑΕ να μπορεί να παρέχει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις σχετικά με τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Καλούμε επίσης το Ιράν να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες βαλλιστικών πυραύλων που δεν συμμορφώνονται με την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
            57. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), τα οποία παραβιάζουν πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επαναλαμβάνουμε ότι η ΛΔΚ πρέπει να αποκηρύξει πλήρως, επαληθεύσιμα και αμετάκλητα τα προγράμματα πυρηνικών όπλων της, τα συνεχιζόμενα πυρηνικά προγράμματα και όλα τα άλλα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων. Την προτρέπουμε να επιστρέψει στη συμφωνία διασφαλίσεων NPT και του ΔΟΑΕ και να συμμορφωθεί πλήρως με αυτές. Τον καλούμε να αποδεχθεί τις προτάσεις διαλόγου που του έχουν υποβληθεί επανειλημμένα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Κορέας.
            58. Η πιθανότητα εχθρικών κρατικών ή μη φορέων να χρησιμοποιούν χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές ή πυρηνικές (ΧΒΡΠ) ουσίες ή όπλα κατά του ΝΑΤΟ παραμένει μια σημαντική και εξελισσόμενη απειλή για την ασφάλειά μας. Εφαρμόζουμε τη νέα Πολιτική Άμυνας ΧΒΡΠ του ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, και επενδύουμε στις στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, να πολεμήσουμε και να επικρατήσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον και να διασφαλίσουμε την εθνική μας ανθεκτικότητα και έναντι των κινδύνων και απειλών ΧΒΡΠ.
            59. Το ΝΑΤΟ προστατεύει την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των μελών του χρησιμοποιώντας τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά μέσα. Λόγω της εξέλιξης του περιβάλλοντος ασφαλείας, είναι ολοένα και πιο απαραίτητο να χρησιμοποιεί στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα με σκόπιμη, συνεκτική και βιώσιμη τρόπο, ακολουθώντας μια δομημένη και προσαρμοσμένη προσέγγιση, τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο σε περιόδους κρίσης ή σύγκρουση. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί μια σειρά από μη στρατιωτικά μέσα για την υποστήριξη των τριών βασικών καθηκόντων της Συμμαχίας. Εξακολουθεί επίσης να χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την επίτευξη μεγαλύτερης συνοχής στη χρήση αυτών των μέσων από τους Συμμάχους, υπό την εξουσία και τον έλεγχό τους, και παράλληλα με άλλους διεθνείς παράγοντες. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειές μας για αποτελεσματική, σαφή και συναρπαστική στρατηγική επικοινωνία.
            60. Καθώς ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει επιφέρει μια βαθιά αλλαγή στο ευρωατλαντικό περιβάλλον ασφάλειας, οι πληροφορίες διαδραματίζουν τώρα έναν ακόμη πιο σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στον στρατηγικό σχεδιασμό της Συμμαχίας. Η αξία της αρχιτεκτονικής πληροφοριών του ΝΑΤΟ έγκειται πάνω απ’ όλα στη στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας των χωρών της Συμμαχίας, οι οποίες μοιράζονται πληροφορίες και διασφαλίζουν ότι η Συμμαχία κατανοεί τη συνολική στρατηγική κατάσταση. Έτσι, οι δυνατότητες των Συμμαχικών πληροφοριών θα συμβάλουν στη βελτίωση της κατανόησης του ΝΑΤΟ για τις απειλές, τους κινδύνους και τις προκλήσεις και στη βελτιστοποίηση του πλήρους εύρους των αναλυτικών μας δυνατοτήτων. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για τις υπηρεσίες πληροφοριών εντός της Συμμαχίας και με τους εταίρους, ανάλογα με την περίπτωση. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας και αντικατασκοπίας τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε εχθρικές δραστηριότητες πληροφοριών.
            61. Η εθνική ανθεκτικότητα και η συλλογική μας ανθεκτικότητα είναι υψίστης σημασίας για την αξιοπιστία της αποτροπής και της άμυνάς μας και για την επιτυχή εκτέλεση των βασικών καθηκόντων της Συμμαχίας, και είναι ουσιαστικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας, τους πληθυσμούς μας και τις κοινές μας αξίες. Η ανθεκτικότητα είναι εθνικό προνόμιο και συλλογική δέσμευση που απορρέει από το άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Σήμερα, υιοθετήσαμε τους Στόχους Ανθεκτικότητας της Συμμαχίας για το 2023. Οικοδομούμε στην ενισχυμένη δέσμευση για καλύτερη ανθεκτικότητα που κάναμε το 2021. Αυτοί οι στόχοι θα διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για στρατηγικούς κραδασμούς και αναταραχές. Θα βελτιώσουν επίσης την ατομική και συλλογική ικανότητα των Συμμάχων να διασφαλίζουν τη συνέχεια των δημόσιων αρχών και βασικών υπηρεσιών προς τον πληθυσμό και να παρέχουν πολιτική υποστήριξη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε περιόδους ειρήνης καθώς και σε περιόδους κρίσης ή συγκρούσεων. Οι Σύμμαχοι θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους στόχους ως βάση κατά την ανάπτυξη εθνικών στόχων και σχεδίων εφαρμογής από την άποψη αυτή, σύμφωνα με τα αντίστοιχα προφίλ κινδύνου τους. Θα εργαστούμε επίσης για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των στρατηγικών τρωτών σημείων και εξαρτήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τις κρίσιμες υποδομές, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι σύμμαχοι θα πρέπει επίσης να οικοδομήσουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών τους. Καθώς διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας που συμμετέχουν σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενίσχυση της ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου και της γειτονιάς μας. Οι ενέργειες και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν μεμονωμένοι Σύμμαχοι σε άλλα διεθνή φόρουμ, καθώς και οι νομικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν εκεί, συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της ανθεκτικότητάς μας.
            62. Η Συμμαχία βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις ψηφιακές τεχνολογίες για να εκπληρώσει τα βασικά της καθήκοντα. Έχοντας επίγνωση της επείγουσας ανάγκης να αλλάξει η Συμμαχία σε αυτόν τον τομέα, έχουμε εγκρίνει μια στρατηγική για την εφαρμογή ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε λειτουργίες πολλαπλών τομέων, να προωθήσουμε τη διαλειτουργικότητα σε όλους τους τομείς, να βελτιώσουμε την επίγνωση της κατάστασης και να διευκολύνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις και λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων.
            63. Οι αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες φέρνουν ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Αλλάζουν τη φύση των συγκρούσεων, αποκτούν στρατηγική σημασία και βρίσκονται στο δρόμο να γίνουν ένα από τα κύρια πεδία του διεθνούς ανταγωνισμού. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε ότι οι αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες είναι σημαντικές για τις τρέχουσες επιχειρήσεις, όπως και η πρόσβαση και η προσαρμογή των εμπορικών τεχνολογιών. Οι στρατηγικοί ανταγωνιστές και οι πιθανοί αντίπαλοι του ΝΑΤΟ επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες που μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικές, ιδιαίτερα σε κακόβουλες υβριδικές δραστηριότητες, και να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο σε μια σύγκρουση. Διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε το προβάδισμα της Συμμαχίας στις αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες για να διατηρήσουμε τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών μας και το στρατιωτικό μας πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων μέσω λύσεων διπλής χρήσης. Μαζί, προσπαθούμε να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες, να τις εφαρμόσουμε, να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα καινοτομίας μας καθώς και να εργαστούμε για την ανάπτυξη προτύπων και συμμορφωνόμαστε με αρχές υπεύθυνης χρήσης που αντανακλά τις δημοκρατικές μας αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού. Το Defense Innovation Accelerator για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA) ξεκίνησε τα πρώτα του προγράμματα που στοχεύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις από χώρες του ΝΑΤΟ. Για να αναπτύξουμε περαιτέρω το διατλαντικό μας οικοσύστημα καινοτομίας, τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να επενδύουμε στη βαθιά τεχνολογία μέσω του NATO Innovation Fund, του πρώτου πολυεθνικού ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου στον κόσμο. Εκτός από τις στρατηγικές Τεχνητής Νοημοσύνης και Αυτόνομων Συστημάτων που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει άλλες σε βασικές αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών τεχνολογιών και βιοτεχνολογιών και της βελτίωσης των ανθρώπινων ικανοτήτων, στρατηγικές που θα αντιμετωπίσουν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που φέρνουν αυτές οι τεχνολογίες.
            64. Βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με υβριδικές απειλές και προκλήσεις από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς που, μέσω υβριδικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβολών και της κακόβουλης χρήσης της τεχνολογίας, αφαιρούν από τους πολιτικούς μας θεσμούς, τις κρίσιμες υποδομές μας, τις κοινωνίες μας, τα δημοκρατικά μας συστήματα, τις οικονομίες μας και την ασφάλεια των πολιτών μας. Παραμένουμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των ανοιχτών και δημοκρατικών κοινωνιών μας ενάντια σε αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες. Υπενθυμίζουμε ότι οι υβριδικές επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά των Συμμάχων θα μπορούσαν να φτάσουν στο κατώφλι που αντιστοιχεί σε ένοπλη επίθεση και να οδηγήσουν το Συμβούλιο να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Θα συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε, να αποτρέπουμε και να αμυνόμαστε από υβριδικές απειλές, αντιμετωπίζοντάς τις και, όταν είναι απαραίτητο, αναπτύσσοντας υβριδικές ομάδες υποστήριξης αντι-πρακτικής. Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε το σύνολο των πιθανών προληπτικών και αντιδραστικών μέτρων και είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε προκειμένου να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και να αποτρέψουμε κάθε κακόβουλο παράγοντα από τη συμμετοχή σε υβριδικές επιχειρήσεις. Μεμονωμένοι Σύμμαχοι μπορούν να εξετάσουν την απόδοση υβριδικών δραστηριοτήτων όπου χρειάζεται και να ανταποκριθούν με συντονισμένο τρόπο, αναγνωρίζοντας ότι η απόδοση είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων μέσω θετικής και αποτελεσματικής στρατηγικής επικοινωνίας. Θα συνεχίσουμε επίσης να βοηθάμε τους συνεργάτες μας να οικοδομήσουν την ανθεκτικότητά τους στις υβριδικές προκλήσεις.
            65. Η απειλή για κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές είναι πραγματική και αυξανόμενη. Δεσμευόμαστε στον εντοπισμό και τον μετριασμό στρατηγικών τρωτών σημείων και εξαρτήσεων στις κρίσιμες υποδομές μας και στην προετοιμασία, την αποτροπή και την άμυνα έναντι της εργαλειοποίησης της ενέργειας και άλλων υβριδικών διαδικασιών από κρατικούς ή μη φορείς για καταναγκαστικούς σκοπούς. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση στις κρίσιμες υποδομές των χωρών της Συμμαχίας θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση, και αυτό ισχύει επίσης για κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές. Η προστασία ζωτικής σημασίας υποβρύχιας υποδομής στο έδαφος των Συμμάχων παραμένει εθνικό προνόμιο και συλλογική δέσμευση. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει τους Συμμάχους κατόπιν αιτήματος. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Ναυτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια Κρίσιμης Υποβρύχιας Υποδομής στη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση (MARCOM). Αποφασίσαμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα φέρνει σε επαφή το ΝΑΤΟ, τους Συμμάχους, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους σχετικούς παράγοντες που θα βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.
            66. Ο κυβερνοχώρος είναι το σκηνικό συνεχιζόμενης αμφισβήτησης, με τους παράγοντες να επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αποσταθεροποιήσουν τη Συμμαχία μέσω κακόβουλων δραστηριοτήτων και εκστρατειών. Ο επιθετικός πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας καταδεικνύει πώς ο κυβερνοχώρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των σύγχρονων συγκρούσεων. Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση σημαντικών, συνεχών και αυξανόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικών συστημάτων και των κρίσιμων υποδομών μας, ακόμη και όταν αποτελούν μέρος υβριδικών εκστρατειών. Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων για να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε έναντι και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης συλλογικών απαντήσεων. Μια μεμονωμένη πράξη κακόβουλης χρήσης του κυβερνοχώρου ή μια σειρά πράξεων αυτού του είδους θα μπορούσε να φτάσει στο όριο που αντιστοιχεί σε ένοπλη επίθεση και να οδηγήσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο να αποφασίσει, κατά περίπτωση, να επικαλεστεί το άρθρο 5 της Συνθήκης Βάσιγκτων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να ενεργούμε σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεχίζουμε να προάγουμε έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ειρηνικό και ασφαλή κυβερνοχώρο και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ενίσχυση της σταθερότητας και μείωση του κινδύνου σύγκρουσης διασφαλίζοντας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την εφαρμογή εθελοντικών προτύπων συμπεριφοράς υπεύθυνων για τα κράτη στον κυβερνοχώρο. Σήμερα, υποστηρίζουμε μια νέα ιδέα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμβολής της άμυνας στον κυβερνοχώρο στη γενική μας αποτρεπτική και αμυντική στάση. Αυτή η ιδέα θα ενσωματώσει περαιτέρω τα τρία επίπεδα της κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ –πολιτικό, στρατιωτικό και τεχνικό– και έτσι θα εξασφαλίσει πολιτικοστρατιωτική συνεργασία ανά πάσα στιγμή, σε περιόδους ειρήνης καθώς και σε περιόδους κρίσης και σύγκρουσης, καθώς και αλληλεπιδράσεις με τον ιδιωτικό τομέα, κατά περίπτωση. Αυτό θα βελτιώσει την κοινή μας επίγνωση της κατάστασης. Η αύξηση της ανθεκτικότητάς μας στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί για να καταστήσουμε τη Συμμαχία μας πιο ασφαλή και πιο ικανή να μετριάσει τον κίνδυνο να υποστεί σημαντική βλάβη από απειλές στον κυβερνοχώρο. Σήμερα, επιβεβαιώνουμε και ενισχύουμε τη δέσμευσή μας στην άμυνα στον κυβερνοχώρο. έχουμε θέσει στους εαυτούς μας φιλόδοξους νέους εθνικούς στόχους για περαιτέρω βελτίωση, ως προτεραιότητα, των μέσων άμυνας στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις κρίσιμες υποδομές μας. Εξοπλίσαμε το ΝΑΤΟ με μια νέα δυνατότητα Remote Cyber ​​Incident Assistance (VCISC), η οποία θα βοηθήσει τα έθνη όταν χρειαστεί να λάβουν μέτρα μετριασμού ενόψει σημαντικών κακόβουλων γεγονότων στον κυβερνοχώρο. Αυτή η ικανότητα παρέχει στους Συμμάχους έναν πρόσθετο μηχανισμό βοήθειας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε να αναπτύσσουμε, κατά περίπτωση, αποτελεσματικές και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών εταίρων, άλλων διεθνών οργανισμών, της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού κόσμου, με σκοπό να συνεχίσουμε το έργο μας για διεθνή σταθερότητα στον κυβερνοχώρο. Εκτός από τις υπάρχουσες ανταλλαγές, τον προσεχή Νοέμβριο στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη Γενική Διάσκεψη του ΝΑΤΟ για την Κυβερνοάμυνα, η οποία θα συγκεντρώσει τους φορείς λήψης αποφάσεων σε πολιτικό, στρατιωτικό και τεχνικό επίπεδο.
            67. Το διάστημα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών μας. Είναι επίσης ένας τομέας αυξανόμενου ανταγωνισμού, όπου οι στρατηγικοί ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ και οι πιθανοί αντίπαλοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, διεξάγουν κακόβουλες δραστηριότητες και αναπτύσσουν δυνατότητες διαστημικής υπεροχής. Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική αποτροπή και άμυνα, είναι απαραίτητο να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο διάστημα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια. Ως μέρος του έργου μας για το διάστημα ως τομέα επιχειρήσεων, επιταχύνουμε την ενσωμάτωση του διαστήματος στις πτυχές σχεδιασμού, ασκήσεων και εκτέλεσης κοινών και πολλαπλών τομέων επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης, κρίσης και σε περιόδους σύγκρουσης, για να εξασφαλίσουμε τον συντονισμό τα αποτελέσματα του χώρου χώρου με αυτά όλων των άλλων τομέων. Δεσμευόμαστε να μοιραζόμαστε περισσότερα διαστημικά δεδομένα, προϊόντα και υπηρεσίες εντός του ΝΑΤΟ, για την υποστήριξη των αμυντικών αναγκών και σχεδίων της Συμμαχίας. Χαιρετίζουμε τις συνεχιζόμενες εργασίες στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος APSS (Allied Continuous Surveillance from Space) που θα ενισχύσει την ικανότητα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης του ΝΑΤΟ. Χαιρετίζουμε τη δημιουργία στη Γαλλία του Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ για το Διάστημα. Οι Σύμμαχοι δεσμεύονται να σέβονται το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των διαστημικών απειλών προωθώντας κανόνες, κανόνες και αρχές υπεύθυνης συμπεριφοράς στο διάστημα. Επιβεβαιώνουμε ότι μια εχθρική επιχείρηση που κατευθύνεται προς το διάστημα, από το διάστημα ή στο διάστημα θα μπορούσε να φτάσει στο κατώφλι που αντιστοιχεί σε ένοπλη επίθεση και να οδηγήσει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο να επικαλεστεί το άρθρο 5 της Συνθήκης από την Ουάσιγκτον.
            68. Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια. Η ενεργειακή κρίση, την οποία σκόπιμα έχει επιδεινώσει η Ρωσία, δείχνει τη σημασία ενός σταθερού και αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των οδών μεταφοράς, των προμηθευτών και των πηγών. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να βοηθά τις εθνικές αρχές να προστατεύουν κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε στις στρατιωτικές μας δυνάμεις ενεργειακά εφόδια με ασφαλή, ανθεκτικά και βιώσιμα μέσα. Καθώς προσαρμόζουμε τη Συμμαχία μας στη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση, θα διασφαλίσουμε την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διαλειτουργικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι Σύμμαχοι επιδιώκουν και θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση των ενεργειακών τους αποθεμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις τους.
            69. Η κλιματική αλλαγή είναι μια κρίσιμη πρόκληση, με σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια των Συμμάχων, τόσο για την τρέχουσα γενιά όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Συνεχίζει να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής απειλών. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να γίνει ο διεθνής οργανισμός αναφοράς για την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην άμυνα και την ασφάλεια, ιδίως αναπτύσσοντας καινοτόμα εργαλεία στρατηγικής ανάλυσης. Θα εξετάσουμε την κλιματική αλλαγή σε όλα τα βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ και θα προσαρμόσουμε την υποδομή, τα στρατιωτικά μέσα και τις τεχνολογίες μας για να εξασφαλίσουμε ανθεκτικότητα στα αυριανά λειτουργικά περιβάλλοντα. Για να βοηθήσουμε στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δεσμευόμαστε να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Θα συμβάλουμε επίσης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βελτιώνοντας την ενεργειακή μας απόδοση, μεταβαίνοντας σε καθαρές πηγές ενέργειας και αξιοποιώντας την τελευταία γενιά καινοτόμων καθαρών τεχνολογιών, όλα αυτά χωρίς να διακυβεύεται η στρατιωτική αποτελεσματικότητα ή να υπονομεύεται η αξιοπιστία της αποτρεπτικής και αμυντικής μας στάσης. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ανταλλαγές μας με χώρες εταίρους και την επιστημονική κοινότητα, καθώς και με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς που έχουν έντονο ενδιαφέρον για θέματα κλιματικής αλλαγής και ασφάλειας. Χαιρετίζουμε την ίδρυση στο Μόντρεαλ ενός Κέντρου Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια.
            70. Είμαστε αποφασισμένοι να ενσωματώσουμε τα θέματα «ανθρώπινη ασφάλεια» και «γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια» σε όλα τα θεμελιώδη καθήκοντά μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο, μέσω ισχυρών πολιτικών και σαφών επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών, για να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών δομών. Για το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας, άλλους διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών. Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για την ανθρώπινη ασφάλεια. Η προσέγγιση και οι κατευθυντήριες αρχές που έχουμε υιοθετήσει σε αυτόν τον τομέα μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο όραμα για το ανθρώπινο περιβάλλον και, με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην ειρήνη και την ασφάλεια μακροπρόθεσμα. Σήμερα, εγκρίνουμε την Πολιτική του ΝΑΤΟ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και την ενημερωμένη έκδοση της Πολιτικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η τρέχουσα εργασία μας για την ανθρώπινη ασφάλεια καλύπτει επίσης την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.
            71. Γνωρίζουμε την κρίσιμη σημασία της πλήρους και γνήσιας συμμετοχής των γυναικών, σε ίση βάση, σε όλες τις πτυχές του έργου για την ειρήνη και τη σταθερότητα, γνωρίζοντας ότι οι συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στις γυναίκες και τα κορίτσια. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αμείλικτα την πολιτική μας για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια και σε αυτό το πλαίσιο θα προωθήσουμε την υπόθεση της ισότητας των φύλων και θα ενσωματώσουμε το φύλο και θα προωθήσουμε τις αρχές του προγράμματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια σε ό,τι κάνουμε, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των αποστολών και των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, και στο έργο μας για τις αναδυόμενες προκλήσεις. Θα επανεκτιμήσουμε και θα ενημερώσουμε την Πολιτική του ΝΑΤΟ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.
            72. Οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ είναι, και θα παραμείνουν, απαραίτητες για τη λειτουργία του Οργανισμού. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των Τριών Βασικών Καθηκόντων του ΝΑΤΟ και της προσέγγισής μας 360 μοιρών στην ασφάλεια. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους εταίρους μας για τη σημαντική συνεισφορά τους στην επίγνωση της κατάστασης του ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Καταπιστευματικού Ταμείου. Το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία των συνεργασιών. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των διεθνών χώρων και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας. Θα ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με εταίρους που μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας και που, όπως και αυτό, έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον πολιτικό διάλογο και την πρακτική συνεργασία μεταξύ Συμμάχων και εταίρων, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, το όφελος και το συμφέρον. Θα συμβάλουμε έτσι στη σταθερότητα πέρα ​​από τα σύνορά μας, ενώ παράλληλα θα προωθήσουμε την ασφάλεια εντός αυτών. Θα αναπτύξουμε επαφές με χώρες της λίγο πολύ μακρινής γειτονιάς μας και παραμένουμε έτοιμοι να έχουμε ανταλλαγές με χώρες και οργανισμούς, όποιες κι αν είναι αυτές, όταν αυτό μπορεί να ενισχύσει την αμοιβαία μας ασφάλεια. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές στις οποίες βασίζονται οι σχέσεις μας με τους εταίρους μας και έχουμε λάβει μέτρα για να κάνουμε τις συνεργασίες μας πιο στρατηγικές, πιο συνεκτικές και πιο αποτελεσματικές. Θα αναλογιστούμε κοινές προσεγγίσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, θα ανταλλάξουμε απόψεις μέσω βαθύτερων πολιτικών επαφών και θα αναζητήσουμε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών ασφάλειας. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης μας για τη συνολική προσέγγιση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη συνοχή των εργαλείων και δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, για την υιοθέτηση συντονισμένων προσεγγίσεων με χώρες εταίρους και οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ, καθώς και ο διάλογος με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
            73. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ουσιαστικός και απαράμιλλος εταίρος για το ΝΑΤΟ. Η στρατηγική μας συνεργασία είναι θεμελιώδης για την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών μας και του ευρωατλαντικού χώρου. Βασίζεται στις αξίες που μοιραζόμαστε, την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και την ακλόνητη επιθυμία μας να προωθήσουμε και να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία. Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει την αξία μιας ισχυρότερης και πιο αποτελεσματικής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει ουσιαστικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια, συμπληρώνει τη δράση του ΝΑΤΟ και είναι διαλειτουργική με αυτό. Η ανάπτυξη συνεκτικών, συμπληρωματικών και διαλειτουργικών αμυντικών δυνατοτήτων, αποφεύγοντας περιττές επικαλύψεις, είναι απαραίτητη για τις κοινές μας προσπάθειές να κάνουμε τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή. Τέτοιες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων, θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, θα συμβάλουν στην αύξηση της κοινής μας ασφάλειας, θα συμβάλουν στον διατλαντικό επιμερισμό των βαρών, θα διευκολύνουν την παροχή των απαραίτητων δυνατοτήτων και θα υποστηρίξουν την αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών. Οι Σύμμαχοι εκτός ΕΕ συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στις προσπάθειες της ΕΕ να αναπτύξει τις δυνατότητές της για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας. Είναι σημαντικό για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οι σύμμαχοι εκτός ΕΕ να συμμετέχουν όσο το δυνατόν ευρύτερα στις αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ. Προσβλέπουμε σε αμοιβαία βήματα σε αυτόν τον τομέα, που αντιπροσωπεύουν απτή πρόοδο, για την υποστήριξη μιας ενισχυμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Επαναβεβαιώνουμε, στο σύνολό τους, όλες τις αποφάσεις, τις αρχές και τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία σε πνεύμα πλήρους αμοιβαίου ανοίγματος, διαφάνειας και συμπληρωματικότητας, καθώς και σεβασμού των διαφορετικών εντολών, της αυτονομίας λήψης αποφάσεων και της θεσμικής ακεραιότητας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και όπως αποφασίστηκε από τους δύο οργανισμούς.
            74. Η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε έναν επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Έχουμε επιδείξει κατηγορηματικά τη σύγκλιση απόψεων και την κοινή μας αποφασιστικότητα να αξιοποιήσουμε τους συμπληρωματικούς, συνεκτικούς και αμοιβαία ενισχυόμενους ρόλους μας. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη σύσταση του Συντονιστικού Μηχανισμού ΝΑΤΟ-ΕΕ αφιερωμένου στην Ουκρανία. Έχουμε επίσης επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά τη στρατηγική επικοινωνία –ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης–, την καταπολέμηση υβριδικών απειλών και απειλών στον κυβερνοχώρο, ασκήσεις, επιχειρησιακή συνεργασία, αμυντικές δυνατότητες, αμυντική βιομηχανία και έρευνα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ικανότητα άμυνας και ασφάλειας Κτίριο. Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε θέματα όπως η ανθεκτικότητα, η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, οι αναδυόμενες και ενοχλητικές τεχνολογίες, το διάστημα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός. Θα συνεχίσουμε επίσης να ανταποκρινόμαστε στις συστημικές προκλήσεις που θέτει η ΛΔΚ για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ παραμένει ουσιαστικός για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών.
            75. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, όπως αποδεικνύουν η μακροχρόνια συνεργασία και οι επιχειρήσεις μας εκεί. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ασφάλεια και τη σταθερότητά τους, μέσω της υποστήριξής μας σε μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται να προωθήσουν τις φιλοδοξίες των χωρών της περιοχής να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ή/και στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον πολιτικό μας διάλογο και την πρακτική συνεργασία για να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις, να προωθήσουμε την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε τη βλαβερή επιρροή κρατικών και μη κρατικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων παραπληροφόρησης, υβριδικών δραστηριοτήτων και απειλών στον κυβερνοχώρο. Η περιοχή χρειάζεται συνεχή προσοχή και δέσμευση από τη Συμμαχία και τη διεθνή κοινότητα εάν θέλει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Οι δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητες για την περιφερειακή συνεργασία και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, και προσβλέπουμε σε συνεχή πρόοδο από αυτή την άποψη.
            76. Το ΝΑΤΟ είναι σταθερά προσηλωμένο στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μιας σταθερής και ασφαλούς Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σύμφωνα με τη Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και άλλες σχετικές διεθνείς συμφωνίες. Υποστηρίζουμε την εθνική συμφιλίωση και παροτρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες να αποκηρύξουν κάθε διχαστική και αποσχιστική ρητορική και δράση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της χώρας. Συνεχίζουμε να την υποστηρίζουμε στο μεταρρυθμιστικό της έργο, μεταξύ άλλων μέσω του πρόσφατα εγκριθέντος πακέτου για την ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων, μέσω του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Σαράγεβο, με μια σειρά εργαλείων ασφαλείας σε συνεργασία και εταιρική σχέση, και στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει δημιουργήσει η χώρα με το ΝΑΤΟ . Ενθαρρύνουμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επωφεληθεί από τη στήριξη του ΝΑΤΟ για να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την προώθηση των μεταρρυθμίσεών της σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, των εκλογών, του κράτους δικαίου, της οικονομίας και της άμυνας, όπου χρειάζονται πολύ, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί τελικά. ληφθεί σχετικά με την ένταξη στον Οργανισμό.
            77. Μια στενότερη σχέση ΝΑΤΟ-Σερβίας θα ωφελούσε τη Συμμαχία, τη χώρα και την περιοχή συνολικά. Αναμένουμε από τη Σερβία να έχει εποικοδομητικές αλληλεπιδράσεις με το ΝΑΤΟ και με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας επικοινωνίας της σχετικά με τα οφέλη της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Σερβίας και για τα δύο μέρη. Υποστηρίζουμε τον διάλογο με τη διευκόλυνση της ΕΕ και άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και προτρέπουμε τα μέρη να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες και να ξεκινήσουν καλόπιστο διάλογο με σκοπό την εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης. Καλούμε και τα δύο μέρη να ξεκινήσουν αμέσως μια αποκλιμάκωση, να επαναλάβουν τον διάλογο και να εργαστούν εποικοδομητικά για την εφαρμογή της συμφωνίας για ένα σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και την Οχρίδα.
            78. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της δράσης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ιδίως μέσω της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR). Η KFOR θα συνεχίσει να διασφαλίζει ένα ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι πρόσφατες ενέργειες κλιμάκωσης είναι απαράδεκτες. καταδικάζουμε τη βία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν χωρίς πρόκληση και στις οποίες τραυματίστηκαν σοβαρά στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Έχουμε ενισχύσει την παρουσία της KFOR για να ανταποκριθούμε στις επαναλαμβανόμενες εντάσεις. Οποιεσδήποτε αλλαγές στη στάση δύναμης της KFOR θα εξακολουθήσουν να υπαγορεύονται από τις συνθήκες και όχι από το χρονοδιάγραμμα.
            79. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για τη Συμμαχία. Ο επιθετικός πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας είναι ένα περαιτέρω παράδειγμα αυτού. Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων για τη διατήρηση της ασφάλειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ το 1936. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αναλύσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή και να βελτιώσουμε την επίγνωσή μας για την κατάσταση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις απειλές για την ασφάλειά μας και πιθανές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση.
            80. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Γεωργίας να αποφασίζει ελεύθερα το μέλλον της και την κατεύθυνση της εξωτερικής της πολιτικής, χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει σταθμεύσει στη Γεωργία χωρίς τη συγκατάθεση της Γεωργίας. Καλούμε επίσης τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να αναγνωρίσει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως περιοχές της Γεωργίας, να τερματίσει τη στρατιωτικοποίηση αυτών των περιοχών, να σταματήσει να επιδιώκει τον βίαιο διαχωρισμό τους από την υπόλοιπη Γεωργία δημιουργώντας εμπόδια που μοιάζουν με σύνορα, καθώς και να τεθεί τέλος στις παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων κρατήσεων και παρενοχλήσεων γεωργιανών πολιτών. Εκτιμούμε πολύ την ουσιαστική συνεισφορά της Γεωργίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, τη μαρτυρία της δέσμευσής της και της ικανότητάς της να συνεισφέρει στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πλήρη χρήση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Γεωργίας και του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος (ANP) για την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας με τη χώρα. Επαναλαμβάνουμε την απόφαση που λήφθηκε το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου σχετικά με τη Γεωργία, δηλαδή ότι αυτή η χώρα θα γίνει μέλος της Συμμαχίας, ενώ το Σχέδιο Δράσης Μέλους (MAP) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. επιβεβαιώνουμε όλα τα στοιχεία αυτής της απόφασης καθώς και των μεταγενέστερων αποφάσεων. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ενισχυμένου ουσιαστικού πακέτου ΝΑΤΟ-Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κρίσεων, της κυβερνοασφάλειας, της στρατιωτικής μηχανικής και των ασφαλών επικοινωνιών, καθώς και των νέων αμυντικών πρωτοβουλιών CBRN και εκπαιδευτικών κέντρων. Για να πραγματοποιήσει τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες, η Γεωργία πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της, συμπεριλαμβανομένων των βασικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, και να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση του PNA.
            81. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις που έχει σταθμεύσει στην Υπερδνειστερία χωρίς τη συγκατάθεση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να αποφασίζει ελεύθερα το μέλλον της και την κατεύθυνση της εξωτερικής της πολιτικής, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, και σεβόμαστε πλήρως τη συνταγματική ουδετερότητα της χώρας. Το ΝΑΤΟ εντείνει την πολιτική και πρακτική του υποστήριξη για να βοηθήσει τη χώρα να αυξήσει την ανθεκτικότητά της και να διατηρήσει την πολιτική της ανεξαρτησία ενόψει του επιδεινούμενου περιβάλλοντος ασφαλείας. Οι Σύμμαχοι χαιρετίζουν τη δέσμευση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και είναι αποφασισμένοι να τη βοηθήσουν να προχωρήσει στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει, μέσω του διευρυμένου Πακέτου Δόμησης Άμυνας, πρακτική βοήθεια στη χώρα καθώς εργάζεται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.
            82. Η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος. Θα εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας επαφές με τους μακροχρόνιους εταίρους μας στον Μεσογειακό Διάλογο και την Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τις δραστηριότητες δημόσιας διπλωματίας που πραγματοποιούνται για αυτούς. Θα αναπτύξουμε επίσης ανταλλαγές με τους σχετικούς περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Εφαρμόζουμε τα πακέτα ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων για το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία και την Τυνησία. Θα διερευνήσουμε επίσης με τις ιορδανικές αρχές τη δυνατότητα ίδρυσης Γραφείου Διασύνδεσης του ΝΑΤΟ στο Αμμάν.
            83. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παραμένουν προσηλωμένοι στην υποστήριξη του Ιράκ και στη διασφάλιση της σταθεροποίησης της χώρας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που συνεχίζουν να καταβάλλουν η ιρακινή κυβέρνηση και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για την καταπολέμηση του ISIL/Daesh και την πρόοδο που έχουν σημειώσει. Ενθαρρύνουμε το Ιράκ να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, μια μη μαχητική συμβουλευτική αποστολή και οικοδόμηση ικανοτήτων, συνεχίζει να υποστηρίζει τους ιρακινούς θεσμούς ασφαλείας στην ευρύτερη Βαγδάτη και έχει εμβαθύνει τη συνεργασία της με το ιρακινό Υπουργείο Άμυνας. Σε απάντηση σε αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε αυτήν την αποστολή παρέχοντας στο ιρακινό Υπουργείο Εσωτερικών στοχευμένες συμβουλές για την ομοσπονδιακή αστυνομία. Οι δραστηριότητες της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ θα συνεχίσουν να εκτελούνται βάσει ζήτησης, με την πλήρη συμφωνία των ιρακινών αρχών, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και σε στενό συντονισμό με τους σχετικούς διεθνείς εταίρους και παράγοντες.
            84. Η υποστήριξη του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αντίκτυπο στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, και συγκεκριμένα να παραδώσει drones, τα οποία χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν σε κρίσιμες υποδομές και να προκαλέσουν μεγάλους αριθμούς απωλειών αμάχων. Ανησυχούμε βαθύτατα για τις άθλιες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται το Ιράν στο έδαφος της Συμμαχίας. Καλούμε επίσης τη χώρα να σταματήσει να αναλαμβάνει αποσταθεροποιητικές ενέργειες, όπως οι κατασχέσεις πλοίων, και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης.
            85. Το ΝΑΤΟ αποδίδει σημασία στον Ινδο-Ειρηνικό, καθώς οι εξελίξεις σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι πιθανό να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Επαινούμε τις συνεισφορές των εταίρων μας από την Ασία-Ειρηνικό –Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Δημοκρατία της Κορέας– στην ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικότητάς τους να στηρίξουν την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά την άμυνα στον κυβερνοχώρο, τις υβριδικές τεχνολογίες και τις δραστηριότητες, με βάση την κοινή μας δέσμευση για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης.
            86. Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, συμβάλλει στη διεθνή ασφάλεια. Θα ενισχύσουμε αυτές τις αλληλεπιδράσεις για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Μελετάμε τη δυνατότητα δημιουργίας γραφείου συνδέσμου στη Γενεύη, το οποίο θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις ανταλλαγές μας με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
            87. Θα διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας αποφάσεις συνοδεύονται από επαρκείς πόρους. Θα βασιστούμε στην πρόοδο που σημειώθηκε για να διασφαλίσουμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και της κοινής χρηματοδότησης των χωρών μας θα είναι ανάλογη με τις προκλήσεις που προκύπτουν καθώς η τάξη ασφαλείας αμφισβητείται όλο και περισσότερο.
            88. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που εργάζονται ακούραστα για να διασφαλίσουν τη συλλογική μας ασφάλεια, σε όσους έχουν κάνει την απόλυτη θυσία ή που έχουν τραυματιστεί για να μας προστατεύσουν, και στις οικογένειές τους.
            89. Το ΝΑΤΟ παραμένει η ισχυρότερη συμμαχία ποτέ. Θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε πάντα και χωρίς ποτέ να αποτύχουμε, να διαφυλάσσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια των Συμμάχων και να συμβάλλουμε στην ειρήνη και την ασφάλεια.
            90. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στη Δημοκρατία της Λιθουανίας για τη γενναιόδωρη φιλοξενία που μας παρείχε. Ανυπομονούμε να συναντηθούμε στην Ουάσιγκτον το 2024, με την ευκαιρία της 75ης επετείου της Συμμαχίας, και στη συνέχεια στην Ολλανδία το 2025.

mail