Νέος Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 31 δευτ.]

Ο κ. Arsenio Antonio Dominguez Velasco (Δημοκρατία του Παναμά) εξελέγη ως Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, για αρχική θητεία τεσσάρων ετών. Το Συμβούλιο του ΙΜΟ ψήφισε τον διορισμό του κ. Dominguez κατά την 129η σύνοδό του (C 129), η οποία συνεδρίασε από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου 2023. Η απόφαση του Συμβουλίου θα υποβληθεί προς έγκριση στη Συνέλευση του ΙΜΟ, η οποία συνεδριάζει για την 33η σύνοδό της από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2023.   
            Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος εύχεται καλή και παραγωγική θητεία στον επόμενο Γενικό Γραμματέα του IMO και υπενθυμίζει πως για τη διασφάλιση άμεσων, αποδοτικών και οικονομικών θαλασσίων μεταφορών, προς όφελος του τελικού καταναλωτή, απαιτείται κοινή αποδοχή της Αρχής «Ένας Ωκεανός, μια Ενιαία Αγορά, ένας Νομοθέτης» ή «One Ocean, One Market, One Regulator» από το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας διεθνώς.
            Βιογραφικό
Ο κ. Arsenio Dominguez Velasco είναι Διευθυντής του Τμήματος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ από τον Ιανουάριο του 2022. Εντάχθηκε στη Γραμματεία του ΙΜΟ το 2017, αρχικά ως Επικεφαλής του Επιτελείου του Γενικού Γραμματέα, Kitack Lim, πριν διοριστεί το 2020 ως Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαίρεση.
           
Ο κ. Dominguez Velasco γεννήθηκε στη Δημοκρατία του Παναμά. Αποφοίτησε το 1988 με πτυχίο Bachelor of Science από το Ινστιτούτο Fermin Naudeu στον Παναμά.
Συνέχισε να σπουδάζει Ναυτική Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Βερακρούζ, στο Μεξικό, αποφοιτώντας το 1995. Ο κ. Dominguez Velasco είναι επίσης κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του Hull και Πιστοποιητικό Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Διεθνές Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Birkbeck, και τα δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο.    
           
Η ναυτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1996 ως λιμενικός μηχανικός στο Armadores del Caribe στον Παναμά πριν μετακομίσει για να γίνει Βοηθός Διευθυντής Drydock στο Braswell Shipyard.    
           
Το 1998 ο κ. Dominguez Velasco μετακόμισε στο Λονδίνο για να ενταχθεί στη Ναυτιλιακή Αρχή του Παναμά ως Επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Τεχνικής και Τεκμηρίωσης για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Συνέχισε να εκπροσωπεί τον Παναμά σε διάφορους ρόλους στον οργανισμό, με αποκορύφωμα το 2014 με το διορισμό του ως Πρέσβης του Παναμά και Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΙΜΟ μέχρι το 2017.
           
Μεταξύ 2014 και 2017, ο κ. Dominguez Velasco προήδρευσε της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC) του ΙΜΟ, και το 2015 προήδρευσε της Τεχνικής Επιτροπής της 25ης συνόδου της Συνέλευσης του ΙΜΟ. Πριν από αυτό, μεταξύ 2010 και 2014, προήδρευσε της Ομάδας Εργασίας Maritime Security – Piracy and Armed Robery υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του οργανισμού. 

mail