ΝΑΤΟ – Ουκρανία για Μαύρη Θάλασσα

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 7 δευτ.]

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας συνεδρίασε την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, για να εξετάσει την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά τον μονομερή τερματισμό της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε τη συνάντηση μετά από αίτημα του Προέδρου Volodymyr Zelenskyy για διαβούλευση για την κρίση.  
            Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία καταδίκασαν την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις σκόπιμες προσπάθειές της να σταματήσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας από τις οποίες εξαρτώνται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Τα δύο μέρη καταδίκασαν τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στην Οδησσό, το Μικολάιβ και άλλες πόλεις-λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών της Ουκρανίας στο λιμάνι Ρένι του Δούναβη, πολύ κοντά στα ρουμανικά σύνορα, που αποδίδονται στη Ρωσία.  
            Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τις επικίνδυνες και κλιμακωτικές ενέργειές της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να οπλίζει την πείνα και να απειλεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου με διατροφική αστάθεια. Οι ενέργειες της Ρωσίας ενέχουν επίσης ουσιαστικούς κινδύνους για τη σταθερότητα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι εντείνουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και αυξάνουν την επαγρύπνηση μας. Παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους από οποιαδήποτε επίθεση».
            ΝΑΤΟ και Ουκρανία χαιρέτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για αναζωογόνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά και τις προσπάθειες άλλων Συμμάχων –συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας– καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών να επιτρέψουν τη συνεχιζόμενη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από ξηρά και θάλασσα. Επίσης σαφές ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία σημαντική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

mail