Ενίσχυση νομισμάτων BRICS

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό]

Ξεκίνησε 15η Σύνοδος Κορυφής των Αναδυόμενων Οικονομιών BRICS, στο Συνεδριακό Κέντρο Sandton, που φιλοξενεί η Νότια Αφρική, με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Σύνοδος Κορυφής είναι μια διάσκεψη διεθνών σχέσεων όπου συναντώνται ηγέτες πέντε κρατών μελών, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.
Κύριο θέμα της Συνόδου που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ, είναι η ενίσχυση του εμπορίου με τα νομίσματα των χωρών BRICS ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το δολάριο, καθώς θεωρείται ακόμα νωρίς να ξεκινήσει η συζήτηση για νόμισμα των BRICS.
Στόχος είναι οι πέντε χώρες των BRICS, καθώς και ο Παγκόσμιος Νότος (πρώην Τρίτες Χώρες), να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να δανείζονται και να κάνουν διακανονισμούς πληρωμών στα δικά τους νομίσματα, αντί να εξαρτώνται από το δολάριο και το ευρώ και να χάνουν χρήματα από την συναλλαγματική διαφορά. Τα αφρικανικά έθνη εκτιμούν ότι θα εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το κόστος της μετατροπής των νομισμάτων.
            Απευθυνόμενος στο επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η διαδικασία αποδολαριοποίησης είναι μη αναστρέψιμη και το μερίδιο του δολαρίου των ΗΠΑ στο εμπόριο μειώνεται. Ακόμη επισήμανε ότι «Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του δολαρίου στις συναλλαγές εξαγωγών-εισαγωγών στο πλαίσιο των BRICS μειώνεται: πέρυσι ανήλθε σε μόλις 28,7%».
            Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είπε ότι η ομάδα των αναδυόμενων χωρών δεν προορίζεται να αμφισβητήσει άλλους διεθνείς συνασπισμούς όπως η G7 ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά να «οργανώσει» τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «Δεν θέλουμε να είμαστε αντίστιξη με την G7, την G20 ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλουμε απλώς να οργανωθούμε».

mail