Press "Enter" to skip to content

Calendar

Μαΐ
22
Τε
2019
Έκθεση συλλογής Μάνου Κατράκη @ Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Μαΐ 22 – Οκτ 30 όλη την ημέρα
Έκθεση συλλογής Μάνου Κατράκη @ Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η έκθεση της συλλογής Μάνου Κατράκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά έως τις 30 Οκτωβρίου 2019, κτήριο παλαιού ταχυδρομείου – Φίλωνος 29, Πειραιά. Η σπουδαία προσωπική συλλογή του Μάνου Κατράκη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.
Η συλλογή του ηθοποιού Μάνου Κατράκη, έγινε δωρεά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τη σύζυγο του καλλιτέχνη, Λίντα Άλμα, το 1994. Περιέχει σπάνιες φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια και αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της θεατρικής ιστορίας της Ευρώπης και σημαντικό πολιτισμικό γεγονός. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο θεατρικό αρχείο ενός μόνο καλλιτέχνη, που βρίσκεται συγκεντρωμένο σε έναν μοναδικό φορέα στην Ελλάδα. Το αρχείο του Μάνου Κατράκη περιλαμβάνει επτά χιλιάδες τεκμήρια: σκηνογραφικές σημειώσεις, κοστούμια, βιβλία, το αρχείο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου», όπως και άλλα θεατρικά κειμήλια, προγράμματα και φωτογραφίες παραστάσεων, καθώς και έργων που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ και σε άλλα θέατρα.
Το υλικό της συλλογής, παρακολουθεί τη ζωή, τόσο του ανθρώπου, όσο και του ηθοποιού από τη νεαρή του ηλικία, ως τα χρόνια της καθιέρωσης και των μεγάλων ρόλων.
Ξεκινά από την εφηβεία, την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, συνεχίζει με τις πρώτες εμφανίσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο, τη θητεία στο στρατό και την πορεία του αλβανικού μετώπου το 1940, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, την ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου» στο Πεδίο του Άρεως.
Το 2014, ξεκίνησε η προσπάθεια για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής, με σκοπό την αξιοποίησή της, την έκθεσή της δηλαδή στο κοινό και την επιστημονική κοινότητα.
Η προσπάθεια έγινε με συνεργασία του Τμήματος Θεάτρων και Κινηματογράφων και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που διέθεσε προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι -στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης- κατέγραψαν, τεκμηρίωσαν και ψηφιοποίησαν 6.731 αντικείμενα, υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου του Τμήματος, σκηνογράφου – θεατρολόγου Κουρμουλάκη Κωνσταντίνου.

Οκτ
11
Πα
2019
Έκθεση «Άκρες του Νότου» @ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗ
Οκτ 11 @ 09:00 – Οκτ 26 @ 21:00
Έκθεση «Άκρες του Νότου» @ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗ

Άνοιξε τις πύλες της, η έκθεση «Άκρες του Νότου» στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο από 11 έως 26 Οκτωβρίου 2019. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 και 17:00-21:00, το Σάββατο 09:00-14:00.
Πρόκειται για μία θεματική συλλογή αποτελούμενη από 50 ζωγραφικά έργα, εμπνευσμένα κυρίως από  τα Αστερούσια Όρη στο σμίξιμό τους με την απεραντοσύνη του νότιου Κρητικού Πελάγους. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει κατάλογος των έργων με κείμενα του αείμνηστου ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη και της κριτικού και ιστορικού τέχνης Ήρας Παπαποστόλου.

Οκτ
18
Πα
2019
«Κερνάμε Ήπειρο» @ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οκτ 18 @ 10:00 – Οκτ 20 @ 22:00
«Κερνάμε Ήπειρο» @ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η καρδιά της Ηπείρου θα χτυπά για το τριήμερο από 18 έως και 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο από 10:00π.μ. έως 19:00μ.μ.
Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζοντας τις στοχευμένες δράσεις, με τις οποίες φέρνει σε επαφή το κοινό με τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα, εγνωσμένης ποιότητας και  ιδιαίτερης ταυτότητας, όπως γαλακτοκομικά, μέλι και προϊόντα μέλισσας, αρωματικά φυτά και βότανα, παραδοσιακά ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, κρασί, τσίπουρο κ.α. προσκαλεί τους κατοίκους των Αθηνών και ιδιαίτερα τους Ηπειρώτες να γίνουν κοινωνοί και πρεσβευτές της Ηπειρώτικης παραγωγής και φιλοξενίας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της Ηπείρου στο Ζάππειο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα,  αλλά και να δοκιμάσουν γεύσεις που θα δημιουργούνται στις εκδηλώσεις γαστρονομίας και να διασκεδάσουν με ηπειρώτικη  μουσική και χορούς.

Νοέ
1
Πα
2019
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας @ Δήμος πατρέων, Αχαΐα
Νοέ 1 – Νοέ 3 όλη την ημέρα
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας @ Δήμος πατρέων, Αχαΐα

 

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 1 – 3 Νοεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συνέδριο διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας (ΕΕΕΜΣ), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Γεωτεχνικό Επιμελητηήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕ) Πατρών και θα είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥπΑΑΤ).