Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε Κούρδισα τραγουδίστρια

Η δημοφιλής Κούρδισα τραγουδίστρια Χοζάν Τζανέ καταδικάστηκε την Τετάρτη σε έξι χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση από τουρκικό δικαστήριο με την κατηγορία ότι είναι μέλος «τρομοκρατικής οργάνωσης».
Η Τζανέ, που το πραγματικό της όνομα είναι Σαϊντέ Ινάτζ, έχει και τη γερμανική ιθαγένεια. Συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία για να τραγουδήσει σε εκδηλώσεις του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικό κόμματος HDP.
Η τραγουδίστρια δικάστηκε από το ποινικό δικαστήριο της Αδριανούπολης, στο οποίο δεν παρέστη αλλά παρακολουθούσε τη δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή της Κωνσταντινούπολης όπου κρατείται. Η ίδια αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Το δικαστήριο την κατηγόρησε ότι είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και ότι άσκησε προπαγάνδα υπέρ του. Το PKK χαρακτηρίζεται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση» εξαιτίας του ανταρτοπόλεμου που διεξάγει στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Με επιστολή της στην Άνγκελα Μέρκελ τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Τζανέ είχε ζητήσει την παρέμβαση του Βερολίνου για την απελευθέρωσή της.
Ο τουρκικός Τύπος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της Χοζάν Τζανέ με υψηλόβαθμα στελέχη του PKK και την ίδια να τραγουδά σε εκδηλώσεις υπό το πορτραίτο του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν για να αποδείξει τις σχέσεις της τραγουδίστριας με την κουρδική σοσιαλιστική αυτονομιστική οργάνωση.
Η Χοζάν Τζανέ, γεννημένη το 1971, έχει συλληφθεί και βασανιστεί πολλές φορές από την τουρκική Αστυνομία για την επιμονή της να προωθεί την κουρδική μουσική. Πρώτη φορά συνελήφθη το 1991 σε συναυλία στο Βαν και έμεινε στη φυλακή για εννέα μήνες.
Στη συνέχεια έγινε απόπειρα δολοφονίας της με τρεις σφαίρες. Τότε εγκατέλειψε την Τουρκία και κατέφυγε πολιτική πρόσφυγας στη Γερμανία. Εκεί εργάστηκε στην Ακαδημία Κουρδικού Πολιτισμού και Τεχνών και κυκλοφόρησε αρκετούς δίσκους.
Συνελήφθη ξανά στις 22 Ιουνίου 2018. Στις 14 Νοεμβρίου καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη.

 

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»