«Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, με την κυβέρνηση να προσπαθεί επικοινωνιακά να στηρίξει τα περί «εξόδου» από το μνημόνιο, κάνοντας λόγο για τον πρώτο «μεταμνημονιακό προϋπολογισμό», ο οποίος ωστόσο θα γονατίσει κι άλλο το λαό.
O προϋπολογισμός προβλέπει «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% (6,9 δισ. ευρώ) για το 2019, με δεδομένο ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Ωστόσο, «θυσιάζεται» μέρος από τα ψίχουλα που είχαν χαρακτηριστεί ως «αντίμετρα», όπως το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα, η επιδότηση ενοικίου, η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, η επιδότηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, κ.ά. τα οποία ακυρώνονται. Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν πείραξε ούτε ένα ευρώ από τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Επίσης τόνισε «Ο λεγόμενος διαθέσιμος «δημοσιονομικός χώρος» του 2018 θα διαμορφωθεί στα 885 εκατ, ευρώ, με τα οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη γνωστή τακτική «παίρνω δέκα και επιστρέφω ένα». Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ. Σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σχεδόν σε 7,4 δισ. ευρώ, από τα οποία προκύπτει και ο λεγόμενος «δημοσιονομικός χώρος».
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χρηματοδοτηθεί με 260 εκατ. ευρώ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμβλύνει το άγριο χαράτσωμα των μικροϊδιοκτητών, το οποίο μάλιστα έγινε ακόμα πιο ανελέητο για τους κατοίκους λαϊκών περιοχών μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Απογείωση της φοροληστείας
Η αύξηση της μάζας των φορολογικών εσόδων τόσο από τους μισθούς, τις συντάξεις και άλλα εισοδήματα του λαϊκού πληθυσμού όσο και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας για την επόμενη χρονιά.
Τα καθαρά ποσά φόρων (δηλαδή χωρίς τις επιστροφές σε δικαιούχους) θα απογειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα «καθαρά ποσά φόρων» από 45,4 δισ. ευρώ φέτος, προβλέπεται να φθάσουν τα 46,4 δισ. ευρώ το 2019, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς το εύρος των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε φορολογικές διατάξεις που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή στο επόμενο διάστημα, θα προβλέπεται αύξηση των ποσοστών του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύπτουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά μέσω «πλαστικού χρήματος», προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.
Επίσης, ο ΦΠΑ, που βαραίνει τη λαϊκή κατανάλωση ενισχύεται κατά 177 εκατ. φτάνοντας στα 17,22 δισ, ενώ «προ των πυλών» εμφανίζεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης διογκώνονται κατά 89 εκατ. ευρώ, στα 7,4 δισ. ευρώ.
Μεγαλώνει το «τσεκούρι»
Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ. από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι κατά 573 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Επί της ουσίας, ο… «πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός» έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαρκή επίθεση στα δικαιώματα συνταξιούχων, ασφαλισμένων και ανέργων.
Χαρακτηριστικά, για τον ενοποιημένο προϋπολογισμό των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προϋπολογίζεται πλεόνασμα ύψους 1,673 δισ. ευρώ! Από αυτά, 910 εκατ. ευρώ είναι το πλεόνασμα που προϋπολογίζεται στα Ασφαλιστικά Ταμεία, παρότι η χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό θα μειωθεί κατά 935 εκατ. ευρώ (από τα 14,97 δισ. ευρώ φέτος, σε 13,855 δισ. ευρώ το 2019)!
Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ (από 28,662 δισ. ευρώ στα 28,387 δισ.), ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. ευρώ (η εμφανιζόμενη αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ στις επικουρικές αποτυπώνει μόνο τις αυξημένες εκταμιεύσεις το επόμενο έτος από την εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων).
Τα «ματωμένα πλεονάσματα» πληρώνουν και οι άνεργοι. Την στιγμή που περίπου μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα, το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά 63 εκατ. ευρώ (από 1,06 δισ. ευρώ σε 997 εκατ.).
«Αντίμετρα» για το κεφάλαιο…
Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου όπως η κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. για το 2019.
Ακόμη προβλέπεται μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019 (28% από 29%). Το μέτρο θα έχει «δημοσιονομική επίπτωση» από το 2020 με την τελική εκκαθάριση του φόρου.
Ένα ακόμη μέτρο στήριξης του κεφαλαίου είναι η μείωση της φορολογίας επί των διανεμόμενων κερδών στο 10% από 15%, επίσης με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020.
Βαθιά ταξικός
«Ειρωνεία» τα περί «μεταμνημονιακής εποχής» και «μεταμνημονιακού προϋπολογισμού», διότι οι 700 μνημονιακοί νόμοι είναι ακέραιοι και σε ισχύ με δέσμευση για «ματωμένα» πλεονάσματα έως το 2060 και με τη σιδερένια εποπτεία της ΕΕ. «Άρα είναι ένας μύθος η μεταμνημονιακη εποχή».
Για τον προϋπολογισμό του 2019 τόνισε ότι είναι «σκληρός και βαθιά ταξικός», διότι παίρνει πολύ περισσότερα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με νέα φοροκαταιγίδα, ενώ αντίθετα στο κεφάλαιο μειώνει τη φορολογία.
«Αίσχος», σημείωσε, είναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και της ΝΔ για τη μη περικοπή των συντάξεων, όταν δεκάδες φορές έχουν μειώσει τις συντάξεις και πανηγυρίζουν που δεν κόβονται κι άλλο, ενώ θα έπρεπε να δοθούν αυξήσεις για να καλυφθούν οι απώλειες. Ο λαός να δώσει απάντηση.»