Συλλήψεις στην Τουρκία

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 δέκα συνδικαλιστές – μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της KESK, μέλους της ETUC – συνελήφθησαν σε διάφορες Τουρκικές πόλεις, μαζί με δημοσιογράφους και πολιτικούς από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP). Η συλλήψεις έγιναν στην Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Izmir, Diyarbakir και Bursa και σχετίζονται με την οργάνωση και τη συμμετοχή σ’ ένα συλλαλητήριο το 2016.
«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν αυτές οι συλλήψεις», δήλωσε ο Luca Visentini, Γενικός Γραμματέας της ETUC. «Για φερόμενα αδικήματα σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδήλωση, ο κατηγορούμενος θα μπορούσε απλώς να κληθεί να παρουσιαστεί στις αρχές. Αντ ΄αυτού, η αστυνομία μπήκε με τη βία στα σπίτια των ανθρώπων, για να τρομάξουν τις οικογένειές τους».
«Πρόκειται για εκφοβισμό των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα συνδικάτα και την πολιτική και για μια προειδοποίηση προς τις οικογένειές τους, πιθανώς σε μια προσπάθεια να σιωπήσουν οι επικριτές του καθεστώτος κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο. Αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αρχές».
«Θα διαμαρτυρηθούμε στις τουρκικές αρχές, στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές απελευθερώθηκαν την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, αλλά η παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η σύλληψη και η φυλάκιση των συνδικαλιστών είναι τακτικό γεγονός στην Τουρκία και η ETUC θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται για τέτοιες ενέργειες μέχρις ότου οι συνδικαλιστές να μπορούν να κάνουν νόμιμες και ειρηνικές διαδηλώσεις στην Τουρκία χωρίς φόβο παρεμβάσεων από τις αρχές.

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»