Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου και Γ. Μανιάτη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα «Ευθύνες για διαφθορά στελεχών στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE», Συγκεκριμένα:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου
ΘΕΜΑ: «Ευθύνες για διαφθορά στελεχών στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE»
Στην υπόθεση της ΔΕΠΑ ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα, ποινική δίωξη κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, κ.Θεόδωρου Κιτσάκου, και άλλων στενών συνεργατών του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τα χρέη της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFΕ, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη. Ταυτόχρονα, από τον Αύγουστο του 2018 η Εισαγγελία Αθηνών είχε ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων συνεργατών του για απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την ίδια υπόθεση κατόπιν της μηνυτήριας αναφορά που είχε καταθέσει η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ τον Δεκέμβριο 2017.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Θ. Κιτσάκος, είχε στο παρελθόν χρηματίσει Γενικός Διευθυντής της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFΕ, τα χρέη της οποίας προς τη ΔΕΠΑ εκλήθη να ρυθμίσει από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του ιδίου, μετά από ενημέρωση και συνεργασία του με αρκετούς υπουργούς, τα ονόματα των οποίων έχει δώσει στη δημοσιότητα, όπως επίσης και τις μεταξύ τους ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μεθοδεύτηκε ανταλλαγή του χρέους της ELFE έναντι ακινήτων της, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν υποθηκευμένα σε τράπεζες και δεσμευμένα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι οι ανωτέρω δημόσιες δηλώσεις – καταγγελίες του δεν έχουν προκαλέσει εις έτη το ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών, προκειμένου το σχετικό υλικό να εμπλουτιστεί και με τα στοιχεία των υπουργών οι οποίοι ενεπλάκησαν στην προετοιμασία των ανωτέρω διευθετήσεων. Σε αυτή την υπόθεση, ο κ. Κιτσάκος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μ. Πετσίτης, φερόμενος ως σύμβουλος και προσωπικός φίλος του Υπουργού κ. Ν. Παππά, αλλά και σύμβουλος και ταυτόχρονα μισθοδοτούμενος υπάλληλος του κ. Λ. Λαυρεντιάδη, «επισκεπτόταν συχνά τα γραφεία της ΔΕΠΑ, ως εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου», με σκοπό τον ευνοϊκό διακανονισμό των χρεών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFΕ.
Ταυτόχρονα, πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται στις στενές οικονομικές σχέσεις του κ. Μ. Πετσίτη με δικηγορικό γραφείο offshore επιχειρήσεων και στενών σχέσεων με το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό κ. Ν. Παππά, καθώς και στη διαμονή του σε πολυτελή κατοικία της Βαρυμπόμπης με μισθωτή δικηγόρο, η οποία σχετίζεται με τη ΔΕΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές ότι οι ευθύνες αναζητούνται σε ένα ευρύ κύκλωμα διαφθοράς στελεχών της ΔΕΠΑ, της ELFE και άλλων συνδεδεμένων ενδεχομένως με κυβερνητικά επιτελεία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπόθεση ακολουθήθηκε η χρονοβόρα διαδικασία της τακτικής ανάκρισης και όχι αυτή που προβλέπεται από το Ν. 4022/2011 (ΦΕΚ Α΄ 219/03.10.2011) για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος, δηλαδή που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς;
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση ΔΕΠΑ-Κιτσάκου;
3. Έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στον κ. Πετσίτη μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ