16:10
του Σωκράτη Αργύρη*
«Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα. Και πεθαίνουμε…. Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα. Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο…» – Το βλέμμα του Οδυσσέα
Επειδή πολλά έχουν γραφτεί αλλά περισσότερα έχουν λεχθεί σχετικά με τον όρο nationality ή citizenship για την συμφωνία των Πρεσπών όπως:
… η ιθαγένεια δεν μπορεί να ταυτίζεται με την «αρχή του αίματος» (jus sanguinis) που απασχόλησε ακόμη και την επιστήμη του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, λόγω του ότι απόκτηση της ιθαγένειας λαμβάνει χώρα και με «πολιτογράφηση». Παρά δε το ότι η «ιθαγένεια» παραμένει ακόμη στο πλαίσιο του jus publicum, εν τούτοις «ιθαγένεια» και «έθνος» ως νομικές έννοιες δεν μπορούν να ταυτιστούν. Για να μην παραπλανάται δε ο απλός πολίτης από τους όποιους αδαείς ή «κακοήθεις εθνικιστές», υπ’ όψιν ότι στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο η «ιθαγένεια» ρυθμίζεται στο πλαίσιο των σύγχρονων αξιώσεων της διεθνούς έννομης τάξης, μη ταυτιζόμενη με τον όρο «έθνος».
Θα πρέπει, δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε, να το πούμε στο άλλο μέρος γιατί βάσει του άρθρου 4 του Συντάγματος τους η «Μακεδονική» ιθαγένεια- ταυτότητα στηρίζεται ακριβώς στην αρχή του jus sanguinis.
Δηλαδή αναγνωρίζουν ξεχωριστα έθνη τα οποία αποσιωπούνται στον εσωτερικό διάλογο, αν και η άλλη πλευρά σε έκθεση της στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα αναφέρει.
According to the last report, i.e. the 2008 report on equitable representation at the state administration of the Republic of Macedonia, the number and percentage of representation is as follows:
Macedonians 8518 73.38%
Albanians 1685 15.72%
Turks 115 1.07%
Roma 55 0.51%
Vlachs 106 0.99%
Serbs 167 1.56%
Bosniaks 32 0.30%
Others 46 0.43%
https://www.legislationline.org/documents/id/5652
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Macedonian_nationality_law
http://www.cecl.gr/RigasNetwork/databank/REPORTS/r1/Fyrom_R1_cvetkovski.html
*Ο Σωκράτης Αργύρης έχει κάνει σπουδές ιστορίας και οικονομίας στη Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία