Απολύσεις εγκύων εργαζόμενων

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, είναι ημέρα σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια. Δυστυχώς, αυτή η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η ανισότητα και η βία κατά των γυναικών συνεχίζονται αυξανόμενες σε όλο τον πλανήτη, με την οικονομική κρίση να οξύνει το πρόβλημα, κυρίως για τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
Επίσης τονίζει «Η μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που ξέσπασε  στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για να αφυπνίζει, να ευαισθητοποιεί και να ενεργοποιεί στην κατεύθυνση της προάσπισης των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών.
Η οικονομική κρίση, οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές πολιτικές, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις που πάνε από το κακό στο χειρότερο, η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, οι διαλυμένες κοινωνικές δομές δίνουν χώρο στους «επιτήδειους» για ανάρμοστη συμπεριφορά. Να καταπιέζουν, να εκμεταλλεύονται και να εκφράζονται εν τέλει με βία απέναντι στις γυναίκες, που είναι ότι πιο ιερό, αφού έχουν τη μοναδική φυσική ικανότητα να φέρνουν τη ζωή στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κατευθύνσεις και αποφάσεις της προς όφελος του κεφαλαίου, όπως αυτή του δικαστηρίου της Ε.Ε., που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, εντείνει συνεχώς τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Είναι αναμφισβήτητο πώς οι κυβερνήσεις, όπως και αυτές στην Ελλάδα, φέρουν μεγάλες ευθύνες για την άνιση μεταχείριση των γυναικών.
Η εποχή, όπου γυναίκες δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες (γυναικοκτονίες), ή που η παιδική θνησιμότητα ήταν δραματικά αυξημένη γιατί οι εργαζόμενες μανάδες τους δεν είχαν που να τα αφήσουν, πρέπει να ανήκει στο παρελθόν. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι φαινόμενα του 21ου αιώνα.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»