Προτάσεις – δεσμεύσεις στήριξης Μικρομεσαίας Επιχείρησης

Επτά προτάσεις – δεσμεύσεις ανακοίνωσε η κα Φώφη Γεννηματά Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σε εκδήλωση για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα: «Αγαπητοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Επιμελητηρίων φίλοι και φίλες,
Σας άκουσα με προσοχή. Συμμερίζομαι τις αγωνίες σας.
Γι’ αυτό είμαστε και σήμερα εδώ, μαζί ξανά γιατί πιστεύουμε ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας.
Ένα από τα λάθη των προγραμμάτων μέχρι σήμερα είναι ότι δεν έλαβαν υπόψη ότι η οικονομία μας στηρίζεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η σχέση μας είναι ιστορική και διαχρονική. Περάσαμε και δύσκολες ώρες αλλά τα έχουμε αφήσει πίσω και προχωράμε μπροστά.
Μετά από 10 χρόνια θυσίες και προβλήματα βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μας ρωτούν: Θα δικαιωθούν επί τέλους οι θυσίες μας;
Θα βαδίσει επί τέλους η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, της παραγωγής νέου πλούτου ή θα αντιμετωπίσει νέες περιπέτειες και θα συνεχίσει να ταπεινώνεται από την επιτροπεία που όπως φαίνεται παραμένει και μάλιστα ισχυρή;
Ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του, δεν μπόρεσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις.
Φεύγουν αφήνοντας πίσω τους μεγάλη ζημιά και  βαριά κληρονομιά.
Αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παντελή απουσία επενδύσεων, διόγκωση του Δημόσιου χρέους, δυσβάστακτες πολύχρονες δεσμεύσεις με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, παράδοση του Εθνικού Πλούτου σε ξένα χέρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αδυναμία τους να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, οδήγησε στο να καθυστερεί η δόση του ενός δις ευρώ. Χρήματα δικά μας, από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη μείωση του χρέους και άρα την ελάφρυνση των υποχρεώσεων των πολιτών.
Την τυχοδιωκτική πολιτική του Α’ εξαμήνου του 15, που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα του grexit, που βύθισε την οικονομία και οδήγησε στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας για άλλη μια φορά μετά την Καραμανλική περίοδο του 2004-09, διαδέχθηκε μια βαθιά συντηρητική, αντιλαϊκή δεξιά πολιτική με την υπογραφή του κ. Τσίπρα.
Ένα πράγμα μόνο κατάφερε, να δημιουργήσει τη νέα δεξιά. Έγινε βαρίδι για την αριστερά. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ακόμα τη δεδηλωμένη χάρη σε ακροδεξιούς, δεξιούς και γυρολόγους.
Ένας πολιτικός και ιδεολογικός αχταρμάς χτυπάει τη μεσαία τάξη και διαλύει τη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται να αντιδικεί με τον κ. Μητσοτάκη για να χτίζει ψευτοδιλήμματα.
Μοιάζουν άλλωστε τόσο πολύ οι πολιτικές τους.
Μπορούν μια χαρά να συνεργαστούν, αλλά αυτό δεν είναι λύση για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας φεύγει, όχι άλλο δεξιά το τιμόνι.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες οι Μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το αύριο.
– Η εξοντωτική φορολογία πνίγει τις επιχειρήσεις
– Η  πρόσβαση στις τράπεζες είναι απαγορευτική. Μόλις το 3,1% των επιχειρήσεων (σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕ), έχει λάβει χρηματοδότηση από τις Τράπεζες το τελευταίο έτος
– Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δεν αποδίδει
– Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις 120 δόσεις. Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει την επιτροπή ότι δεν θα προχωρήσει και την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας υπόσχεται ότι θα τις φέρει με καθυστέρηση
– Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν αξιοποιούνται. Στο ειδικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης η «απορρόφηση» είναι πολύ χαμηλή
– Η συνειδητή προσπάθεια φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης, υπονομεύει ευθέως τους μικρομεσαίους
Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών που είναι απαραίτητο για να στηρίξει την “αγορά” μειώνεται στο 44% των νοικοκυριών το 2018. Η αγορά δεν μπορεί να ανακάμψει, όταν 3 στα 10 νοικοκυριά ζουν με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, 1 στους 2 έχουν βασική πηγή εισοδήματος μια σύνταξη και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν τα 105 δις ευρώ.
Η κατάσταση όμως αυτή υπονομεύει και το μέλλον.
Γιατί η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και η αδυναμία χρηματοδότησης, εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σήμερα μόνο το 10.3% των επιχειρήσεων μελετά την πιθανότητα να επενδύσει ως το τέλος του 2019.
Και την ίδια στιγμή  το κράτος δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική προετοιμασία για να ενταχθούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή.
Είναι επικίνδυνη η απουσία κάθε πολιτικής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της εμπορικής ταυτότητας των Ελληνικών προϊόντων.
Ενδεικτικό. Η συμφωνία των Πρεσπών άφησε πλήρως εκτεθειμένα τα Ελληνικά προϊόντα, σε σχέση με την χρήση του όρου «Μακεδονικό».
Αντίθετα έδωσε την δυνατότητα πλήρους κατοχύρωσης του όρου για τα προϊόντα της γειτονικής χώρας.
Οι αρνητικές συνέπειες ήδη αναδεικνύονται για το κρασί και το τσίπουρο.
Η παρέα του Μαξίμου είναι απέναντι στην επιχειρηματικότητα.
Φίλες και φίλοι
Η πολιτική της «νέας δεξιάς» του Σύριζα, δεν διαφέρει βέβαια ριζικά από αυτή της παλιάς δεξιάς της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.
Ποια είναι η «μεγάλη» διαφοροποίηση που επαγγέλλεται ο αρχηγός της Ν.Δ.; Μόνο τη μείωση των φόρων.
Αναγκαίο είναι, αλλά δεν φθάνει, δεν μπορεί να οδηγήσει σε «λύσεις».
Εξυπηρετεί σίγουρα τους μεγάλους και ισχυρούς.
Γιατί κουβέντα δεν λέει η Ν.Δ., για την πρόσβαση των μικρομεσαίων στις Τράπεζες, για την ρύθμιση των οφειλών τους, για την «δεύτερη ευκαιρία» για την ενίσχυση της κατανάλωσης, και το κυριότερο για τον ρόλο του Κράτους στην επιβίωση των Μικρομεσαίων στις νέες δύσκολες ανταγωνιστικές συνθήκες.
Η Ν.Δ. αφήνει όλα στην ασυδοσία της αγοράς, όπου το μεγάλο ψάρι, τρώει το μικρό.
Αδιαφορώντας για το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της απασχόλησης, βρίσκεται στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύριζα και Ν.Δ. διαφωνούν στην ρητορική, αλλά συμφωνούν στις πολιτικές, στις πράξεις.
Και το χειρότερο. Δημιουργούν κλίμα πόλωσης και διχασμού  που εμποδίζουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, που οδηγούν τη χώρα στην απώλεια μεγάλων ευκαιριών και δυστυχώς ανοίγουν τον δρόμο στον κίνδυνο για νέες περιπέτειες.
Φίλες και φίλοι,
Δεν μένουμε στην περιγραφή των δυσκολιών και των προβλημάτων.
Είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση του το «Σχέδιο Ελλάδα», που εγγυάται την υπέρβαση της κρίσης, τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Με πρώτο βήμα τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση αξιοπιστίας της χώρας και στη ριζική αλλαγή των όρων της συμφωνίας με τους εταίρους, με την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%.
Έτσι ώστε να βγει οριστικά η «θηλιά» που στραγγαλίζει την ανάπτυξη και υπονομεύει την Κοινωνική Συνοχή στην χώρα μας.
Στο «Σχέδιο Ελλάδα» η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ελληνική Μικρομεσαία επιχείρηση.
Το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα τους με ολοκληρωμένες πολιτικές που θα τις βοηθήσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, εξωστρεφείς, καινοτόμες και να προωθήσουν συνεργασίες και συμπράξεις.
Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν φοβικά, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Αντίθετα πρέπει επιθετικά να τον αξιοποιήσουν ώστε να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές.
Στηρίζουμε τον Μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες και ανταγωνιστικότερες, με ένα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής».
– Με ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις συνενώσεις επιχειρήσεων
– Με την εκπόνηση κλαδικών μελετών για την πρόβλεψη των αλλαγών και την προώθηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών
– Με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τις απαραίτητες προβλέψεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, για την χρηματοδότηση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και «αλυσίδων αξίας»
– Με την συνεργασία με Ανώτατα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά Ιδρύματα για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών και οικονομικών εξελίξεων. Αλλά και με αναβάθμιση του ρόλου των επιμελητηρίων
– Με κίνητρα για επανακατάρτιση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα, αλλά με ποσοτικοποιημένες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις
– Με τοπικά Περιφερειακά Σύμφωνα Ανάπτυξης για προώθηση επιχειρηματικών δράσεων, σύμφωνων με τα κατά τόπους συγκριτικά πλεονεκτήματα
Δημιουργούμε το «νέο» μετασχηματίζοντας και όχι καταστρέφοντας ότι υπάρχει. Με κοινή προσπάθεια του Κράτους, του Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και την ενεργή παρουσία των εργαζομένων που δικαιούνται καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.
Καταθέτουμε σήμερα 7 προτάσεις – δεσμεύσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την άμεση στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης.
1) Μειώνουμε του φόρους στις επιχειρήσεις και στην παραγωγή
– Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων μειώνεται από 29% σε 20% μέσα σε 3 χρόνια
– Επαναφέρουμε τους φορολογικούς συντελεστές του ΦΠΑ και της ειδικής φορολογίας στην παραγωγή στο προηγούμενο ύψος της (ειδικά σε εστίαση, τουρισμό κλπ)
– Απαλλάσσουμε για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές  συνταξιοδότησης τους νέους που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα
– Καταργούμε τα τέλος επιτηδεύματος
2) Δίνουμε Κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια επιχείρηση για νέες προσλήψεις, φοροαπαλάσσεται για 150.
3) Θέτουμε ανώτατο μηνιαίο πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές.
Δίνουμε δυνατότητα επαναϋπολογισμού και ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών για διευκόλυνση της συνταξιοδότησης.
4) Εξασφαλίζουμε τη βιώσιμη και οριστική ρύθμιση υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία στις 120 δόσεις.
5) Προωθούμε την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» ώστε το τραπεζικό σύστημα να παίξει το ρόλο του στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Προτείνουμε την δημιουργία μιας «Bad Bank» με συνεργασία Δημοσίου, Τραπεζών, Ιδιωτικού Τομέα, που θα προχωρήσει στην αναγκαία αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων – οφειλετών, που αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, που έπληξε  η κρίση.
6) Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους.
Διευκολύνουμε την ένταξη των Μικρομεσαίων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Θεσπίζουμε ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
7) Ενεργοποιούμε και ενισχύουμε τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου του κράτους στην αγορά, προκειμένου να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να προστατευθούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βίαια από αθέμιτες πρακτικές.
Είμαστε αποφασισμένοι τις προτάσεις αυτές να τις κάνουμε πράξη.
Γι αυτό και τις έχουμε καταθέσει στην Βουλή αναλυτικά με την μορφή Πρότασης Νόμου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Ζητώντας απ’ όλους να τοποθετηθούν και να συμφωνήσουν από ΤΩΡΑ.
Οι προτάσεις αυτές  αποτελούν προϋπόθεση και για οποιαδήποτε Προγραμματική Προοδευτική Συμφωνία μετά τις εκλογές.
Φίλες και φίλοι,
Η ενεργοποίησή σας, στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι καθοριστική για την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.
Ήδη σημαντικά στελέχη του χώρου σας κοσμούν τα ψηφοδέλτιά μας.
Ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Το «προοδευτικό ρεύμα» είναι εδώ, κάθε μέρα και πιο δυνατό.
Στις εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας, το μέλλον των παιδιών μας,  σας καλώ να το κάνουμε νικηφόρο.
Το πραγματικό δίλλημα των εκλογών είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέα περιπέτεια.
Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε πραγματική ελπίδα και εμείς δεν θα σας απογοητεύσουμε.»

mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *