Σχέδιό «Ισχυρή Ανάπτυξη στην Αυτοδύναμη Ελλάδα»

Τους 16 μεγάλους πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο Πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Στην ομιλία του ανέφερε «Όπως βλέπετε, φοράμε ακόμα τη στολή εργασίας. Τα κοστούμια μπορούν να περιμένουν λίγο. Αγαπητή μου Ελένη, σε ευχαριστώ πολύ για την προσφώνησή σου και σε καλωσορίζω στην πολιτική και στο δημόσιο λόγο. Στο πρόσωπό σου  θέλω να χαιρετίσω, όλες και όλους τους υποψηφίους μας, για τους οποίους αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια. Όλοι είναι δοκιμασμένοι στην πολιτική, στην επιστήμη, στο επάγγελμά τους, στην κοινωνική ζωή. Περισσότεροι από τους μισούς είναι νέα πρόσωπα που δεν είχαν εμπλακεί ποτέ μέχρι σήμερα στην πολιτική. Πέραν των ήδη βουλευτών μας, της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδος -που θέλω σήμερα για ακόμα μια φορά να την ευχαριστήσω για τη δουλειά που έκανε τέσσερα χρόνια τώρα στη Βουλή- οι 243 υποψήφιοι, δηλαδή το 72%, διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών. Και 49 προέρχονται  από το μητρώο στελεχών, ένα θεσμό καινοτόμο, πρωτοποριακό για τη Νέα Δημοκρατία, για τον οποίο είμαι προσωπικά υπερήφανος. Έτσι οι συνδυασμοί μας γεφυρώνουν την εμπειρία με την ανανέωση. Και αυτή η ανανέωση γίνεται πράξη και ηλικιακά. 139 υποψήφιοί μας είναι κάτω των 45 ετών. 67 ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων, ενώ 12 δεν έχουν συμπληρώσει ούτε τα 30 τους χρόνια. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και σας καλώ να τους χειροκροτήσουμε όλες και όλοι μαζί. Σήμερα 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Και μπορεί να είναι και σημαδιακή. Καλό αγώνα σε όλες και σε όλους τους υποψήφιούς μας.
Φίλες και φίλοι,
Περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία επιμένει σε έναν προεκλογικό αγώνα με επίκεντρο τον προγραμματικό της λόγο, την Συμφωνία Αλήθειας την οποία η Παράταξή μας έχει υπογράψει με τον ελληνικό λαό. Ήδη, από το 12ο Συνέδριό μας διατυπώσαμε τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου μας με αιχμή πάντα την Οικονομία. Χτίζοντας πάνω στην εξαιρετική δουλειά την οποία έχει κάνει η Γραμματεία Προγράμματος εδώ και μια τριετία. Ευχαριστώ τον Γιώργο Στεργίου, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας με πολύ μεγάλη επιμέλεια και αφοσίωση.  
Κάναμε πολλές ειδικές ημερίδες, παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την Υγεία, για την Παιδεία, για τις Υποδομές. Σε πολλές συναντήσεις ανά κλάδο έχουμε περιγράψει τις θέσεις μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας: από το Ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα μέχρι το σύγχρονο κράτος και τα θέματα Δημόσιας Τάξης. Κι από τον πρωτογενή τομέα, τη σημασία που δίνουμε στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας και τις εξαγωγές, έως τη σύζευξη του Τουρισμού με την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, σε μεγάλες θεματικές συγκεντρώσεις, προσωπικά μίλησα στην Πάτρα για το πως αντιλαμβανόμαστε την Ισχυρή Ανάπτυξη και στη Θεσσαλονίκη για το νέο Σχέδιο Ευημερίας της Βόρειας Ελλάδας. Ενώ, σε λίγες ημέρες, στην Ελευσίνα, θα αναφερθώ στο Κοινωνικό Συμβόλαιο που είμαστε έτοιμοι να συνυπογράψουμε με όλους τους πολίτες, πρωτίστως όμως με τον κόσμο της εργασίας. Πρόκειται για μία πολυετή προσπάθεια, που κατέληξε στη συγκρότηση ενός συνεκτικού και κοστολογημένου Κυβερνητικού Προγράμματος. Περιλαμβάνεται, ήδη, στην έκδοσή την οποία έχετε δει με τίτλο «Για μια Καλύτερη Ζωή».
Σήμερα, όμως, παίρνει τη μορφή ενός πιο μικρού και ενός πιο εύχρηστου εντύπου. Αυτό μάλιστα θα κυκλοφορήσει άμεσα και σε γραφή braille για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης. Είναι το σχέδιό μας για «Ισχυρή Ανάπτυξη στην Αυτοδύναμη Ελλάδα». Μέχρι τις εκλογές θέλω να φτάσει στο σπίτι του κάθε συμπολίτη μας. Γι’ αυτό και θα μοιραστεί μαζικά μέσω του Τύπου, θα διανέμεται από τις οργανώσεις μας και θα βρεθεί στα εκλογικά περίπτερα του κάθε υποψηφίου μας. Θα έλεγα ότι είναι η «ταυτότητά» μας στην επαφή μας με τους πολίτες. Αλλά και το «διαβατήριο» για να μας εμπιστευτεί ο πολίτης την ελπίδα και τελικά την ψήφο του. Σε μόλις 20 σελίδες, περιγράφονται τα σημαντικότερα από τα μέτρα που σχεδιάζουμε για την επόμενη ημέρα για τη φωτεινή Ελλάδα. Είναι αδύνατον προφανώς σε μια παρουσίαση να μπούμε σε εξοντωτική λεπτομέρεια, σε όλες τις πτυχές της πολιτικής που αναπτύσσουμε στο πρόγραμμά μας. Θα μιλήσω, λοιπόν, σήμερα, συνοπτικά, για τους 16 μεγάλους πυλώνες του προγραμματικού μας λόγου και θα αναδείξω τα σημεία του προγράμματος τα οποία κατά την άποψή μου είναι τα πιο σημαντικά.
Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου μας αφορά την ισχυρή ανάπτυξη και το πως η ισχυρή ανάπτυξη θα δημιουργήσει πολλές καλές θέσεις εργασίας. Έχουμε μιλήσει πολύ συστηματικά για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα. Για τη σημασία που δίνουμε στον ιδιωτικό τομέα, στις ιδιωτικές επενδύσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της υγιούς επιχειρηματικότητας, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που πιστεύει ότι η ανάπτυξη έρχεται από τη δημιουργικότητα του επιχειρηματία, μικρού, μεσαίου και μεγάλου, ο οποίος επενδύει και ο οποίος δημιουργεί στη χώρα μας.
Γι’ αυτό: Μειώνουμε το φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20%, εντός μιας διετίας και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%, αμέσως. Και σε όσους ισχυρίζονται ότι αυτή η πολιτική τάχα αφορά στους λίγους, τους λέμε ότι αφορά σε κάθε ελληνική επιχείρηση -μεγάλη, μεσαία και μικρή- που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Και ο φόρος στα μερίσματα αφορά πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο συχνά αμείβονται οι επιχειρηματίες μέτοχοι που ταυτόχρονα είναι και εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη φορολογία για να προσελκύσουμε επενδύσεις και για αυτό διπλασιάζουμε τον χρόνο συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και δίνουμε τη δυνατότητα για υπεραποσβέσεις σε νέες επενδύσεις σε ποσοστό έως και 200%. Για αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ στην απλοποίηση των αδειοδοτικών  διαδικασιών, με ρητές προθεσμίες και καθιερώνουμε ηλεκτρονική υπογραφή για πολίτες και επιχειρήσεις. Θέλουμε, επίσης,  να επισπεύσουμε την εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
Στηρίζουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού με το οποίο δανείζεται η Ελληνική Δημοκρατία. Ίσως προσέξατε ότι μετά τις ευρωεκλογές, μετά την μεγάλη πολιτική νίκη της 26ης Μαΐου, δεν άλλαξε μόνο το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, άλλαξε το κλίμα και στις διεθνείς αγορές. Για πρώτη φορά οι εκλογές στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζονται με καχυποψία, αλλά με προσδοκία από αυτούς οι οποίοι αύριο θα κληθούν να μας δανείσουν. Και η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας, δεν αφορά μόνο τα δανεικά τα οποία θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον και τον τόκο που θα πληρώσουμε ως κράτος. Αφορά και τα δανεικά κάθε ελληνικής επιχείρησης. Όσο πιο χαμηλό είναι το κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, τόσο χαμηλότερο θα είναι το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η ρευστότητα και τόσο περισσότερες επενδύσεις θα γίνουν στο μέλλον. Έχω μιλήσει πολλές φορές και έχω χρησιμοποιήσει τη φράση  -την οποία δεν έχω καμία δυσκολία να επαναλάβω και εδώ- ότι θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τα περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν σήμερα την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα. Να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του κράτους. Ένα επιτελικό κράτος το οποίο ελέγχει και ρυθμίζει τη λειτουργία της αγοράς και δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει το ίδιο ως επιχειρηματίας, διότι όποτε το έκανε πληρώνουμε ακόμα το κόστος αυτής της επιλογής. Ένα κράτος μακριά από συντεχνίες, από ιδεοληψίες που πότε ανακαλύπτουν δάση σε αεροδρόμια και πότε βλέπουν το κράτος ως κομματικό λάφυρο.
Δεύτερος πυλώνας. Μπορούμε στο τέλος του 2023, σε μια τετραετία από τώρα να μειώσουμε τους ανέργους από 850.000 που είναι σήμερα σε. λίγο παραπάνω από 500.000, καθώς οι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που χάνονται. Αυτό το σχέδιο ακούγεται φιλόδοξο, αλλά είναι απολύτως εφικτό. Αρκεί να σκεφτούμε ότι στο πρόγραμμα Υποδομών -το οποίο παρουσιάσαμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια- περιγράφονται 43.000 νέες θέσεις που μπορούν να δημιουργηθούν σε μεγάλα, μεσαία και μικρότερα έργα. Ενώ στην αγορά κατοικίας -στην οποία θα επανέλθω στη συνέχεια- μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν μέχρι 40.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες.
Ο τρίτος πυλώνας της πολιτικής μας είναι αδιαπραγμάτευτος. Μειώνουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Δεν είναι δυνατόν η φορολογική επιβάρυνση για πολλούς συμπολίτες μας να αγγίζει τα όρια της εξόντωσης. Ξέρουμε καλά ότι η δικαιότερη φορολογία βελτιώνει την παραγωγικότητα. Για το σκοπό αυτό μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από το 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα μειώσουμε τις εισφορές στην κύρια σύνταξη, στο πλαίσιο της κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου και της παρουσίασης ενός νέου σχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.  Θα μειώσουμε τις εισφορές από το 20% στο 15% εντός μιας τετραετίας. Και θα καταλήξουμε τελικά -δεν θα μπορούμε να το κάνουμε από την πρώτη ημέρα, δεν θα είναι μέτρο αυτό το οποίο θα ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2020- θα καταλήξουμε τελικά, στο τέλος της τετραετίας, σε δυο συντελεστές Φ.Π.Α. 22% και 11% διατηρώντας, πάντα, τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%, για τις ειδικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται σε αυτόν τον συντελεστή. Θα βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση, θα στηρίξουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα απαιτήσουμε όμως απ’ όλες και απ’ όλους βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση. Όταν εμείς μειώνουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουμε την απαίτηση να περιορίζουμε ταυτόχρονα και τη φοροδιαφυγή. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό μπορεί να γίνει. Το δοκιμάσαμε το 2013-2014, όταν μειώσαμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση και είδαμε ότι τελικά δεν είχαμε απώλειες εσόδων, όπως κάποιοι προέβλεπαν. Το ίδιο εκτιμώ ότι θα γίνει και τώρα. Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία είναι ώριμη να ανταποκριθεί σε μια δίκαιη πολιτική φόρων.
Όλοι θα γνωρίζουν ότι αυτή τη λιγότερη επιβάρυνση που εμείς θα τους προσφέρουμε θα οφείλουν πια να την αποδίδουν στο κράτος. Διότι αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης ζημιωμένοι θα είμαστε όλοι μας. Τα χρήματα του φορολογούμενου είναι αυτά που υποστηρίζουν, τελικά, τη δημόσια Παιδεία, τη δημόσια Υγεία, τις πολιτικές Ασφάλειας. Όλοι καθόμαστε πάνω στο ίδιο κλαδί. Δεν κλέβουμε μόνο το κράτος όταν φοροδιαφεύγουμε. Κλέβουμε τελικά και τους ίδιους τους εαυτούς μας, υπονομεύουμε την κοινωνική συνοχή η οποία είναι τόσο σημαντική  για τη φωτεινή Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε.
Τέταρτος πυλώνας. Μας ρωτάνε συχνά, πώς θα πετύχετε αυτήν την πολιτική, η οποία σας διαβεβαιώνω, είναι μετρημένη και κοστολογημένη. Και έχουμε μιλήσει αναλυτικά για το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες χωρίς να μειώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρει το κοινωνικό κράτος. Θα πω, όμως, μια μόνο κουβέντα γι’ αυτό: Η Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα θα ακυρώσει στην πράξη την καταστροφική πολιτική των υπερπλεονασμάτων που αυτή η κυβέρνηση συνειδητά εφάρμοσε. Κανείς δεν ζήτησε από την κυβέρνηση να βγάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα απ’ αυτά που της ζητούσαν. Αυτά τα πλεονάσματα τσάκισαν τη μεσαία τάξη και χρησιμοποιήθηκαν με κυνικό τρόπο για να μοιράζονται επιδόματα της τελευταίας στιγμής προς εξαγορά ψήφων. Αυτή η πολιτική με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, τελειώνει.
Στηρίζουμε τη μεσαία τάξη. Η Νέα Δημοκρατία, είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης, γιατί η μεσαία τάξη ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά που στήριξε την ελληνική κοινωνία, που την έβγαλε από την κρίση, που έκανε πράξη το θαύμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Αυτή τη μεσαία τάξη εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θα τη στηρίξουμε και θα την εκφράσουμε. Θα την εκφράσουμε πολιτικά.  Θα δώσουμε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να οικοδομήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζόμενων,  κράτους και επιχειρήσεων.
Δεν είναι από τη μια οι κακοί επιχειρηματίες και από την άλλη οι καλοί εργαζόμενοι ή από τη μια οι κακοί εργαζόμενοι και από την άλλη οι καλοί επιχειρηματίες. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, σήμερα, πρέπει να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Καλή επιχείρηση είναι η επιχείρηση που πληρώνει καλούς μισθούς.
Και επιχείρηση η οποία πληρώνει καλούς μισθούς, η οποία είναι εντάξει στις φορολογικές της υποχρεώσεις, θα επιβραβεύεται. Όπως επιβραβεύτηκε ήδη με μια άλλη καινοτομία, από το 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι εντάξει, στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Θέλουμε, όχι μόνο το αυτονόητο, να τηρούν δηλαδή οι εργοδότες την εργατική νομοθεσία -αυτό είναι τόσο αυτονόητο που δεν χρειάζεται καν να το επαναλαμβάνουμε- αλλά να δώσουμε και παραπάνω κίνητρα  στις επιχειρήσεις που δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενούς τους. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μπορούν, παραδείγματος χάριν, να προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους, ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Να τους δίνουν τη δυνατότητα για δωρεάν μεταφορά από και προς την εργασία. Να τους προσφέρουν παροχές όπως δωρεάν σίτιση. Να τους δίνουν μπόνους στο τέλος της χρονιάς αν η επιχείρηση πάει καλά, χωρίς το μπόνους αυτό να φορολογείται εξοντωτικά. Με άλλα λόγια θέλουμε τους εργαζόμενους, τον κόσμο της εργασίας, συμμέτοχο στην επιχειρηματική επιτυχία.
Πέμπτος πυλώνας της πολιτικής μας, η ακίνητη περιουσία. Θα αποκτήσει ξανά αξία η ακίνητη περιουσία του Έλληνα. Επί δεκαετίες το σπίτι ήταν για τους Έλληνες ένας στόχος ζωής. Ήταν ένας βασικός τρόπος αποταμίευσης. Ήταν επίσης η κληρονομιά που άφηναν στα παιδιά τους. Ενώ η κατασκευή -παρά τις στρεβλώσεις που μπορεί να προέκυψαν- αποτελούσε πάντα μοχλό της οικονομίας και έναν κλάδο που τροφοδοτούσε εκατοντάδες επαγγέλματα. Στηρίζουμε την ακίνητη περιουσία και την αγορά ακινήτων.   

  • Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μιας διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες, μεγάλους, μεσαίους, μικρούς,
  • Καθιερώνουμε έκπτωση από 40-50% για εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων. Οι πολίτες  θα κρατούν τιμολόγια δαπανών και θα έχουν την έκπτωση που θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ. Δημιουργούμε στην ουσία ένα πολύ μεγάλο καινούργιο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικές δαπάνες με γενναία φορολογικά κίνητρα.
  • Απλοποιούμε την μεταβίβαση ακινήτων. Σήμερα χρειάζονται 23 δικαιολογητικά για να γίνει μια μεταβίβαση ακινήτων. Μπορούμε να τα μειώσουμε σε πρώτη φάση κατά το ⅓ και σταδιακά όλα θα είναι ηλεκτρονικά.
  • Αναστέλλουμε για τρία χρόνια τον φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες. Όπως αναστέλλουμε για μία τριετία και τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα.

Έκτος πυλώνας της πολιτικής μας. Η στήριξη της οικογένειας και ειδικά της νέας οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων. Η οικογένεια είναι κύτταρο κοινωνικής συνοχής. Το δημογραφικό πρόβλημα -το οποίο αντιμετωπίζουμε- είναι μακροπρόθεσμα η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία μας, για την κοινωνία, για την παραγωγικότητα μας και τελικά για την ίδια την εθνική μας υπόσταση. Η στήριξη, λοιπόν, των νέων οικογενειών  είναι για μας απόλυτη προτεραιότητα:

  • Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Πατρίδα μας. Από 1/1/2020.
  • Αυξάνουμε το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως του αριθμού παιδιών.
  • Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού: Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων.
  • Επεκτείνουμε το ωράριο των παιδικών σταθμών. Ενισχύουμε τα ολοήμερα σχολεία, ώστε να μην είναι απλά ένα πάρκινγκ παιδιών, αλλά ένας χώρος, δημιουργικής απασχόλησης και απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων.  

Έβδομος πυλώνας του σχεδίου μας: Να μην μείνει κανείς πολίτης αβοήθητος όταν έχει ανάγκη. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, ούτε κοινωνική συνοχή χωρίς αλληλεγγύη.  Όταν στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας -πρώτο Συνέδριο στο οποίο είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- μίλησα για τους ιδεολογικούς πυλώνες της Παράταξής μας, αναφέρθηκα από τη μια  στον πυλώνα της ελευθερίας και από την άλλη στον πυλώνα της αλληλεγγύης. Εάν δεν υπάρχει  αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνία. Είμαστε απλά ένα άθροισμα ατόμων. Και η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη να σταθεί δίπλα έμπρακτα στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

  • Στηρίζουμε τον θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δικό μας έργο ήταν. Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του στο 1 δις, για να μπορούν 800.000 συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακραίας φτώχειας να έχουν τουλάχιστον αυτήν την ανακούφιση.
  • Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας -θα το λέμε συστηματικά, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας- δεν είναι τα επιδόματα, είναι οι νέες θέσεις εργασίας. Είναι οι δουλειές. Δουλειά δεν είναι μόνο το εισόδημα, είναι και η υπερηφάνεια την οποία έχει ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος για τη δημιουργική συμμετοχή του στον κόσμο της εργασίας.
  • Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι σήμερα στον κόσμο της μακροχρόνιας ανεργίας υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, και αυτό είναι το χάσμα δεξιοτήτων, των μακροχρόνια ανέργων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Και χρειαζόμαστε ένα γενναίο πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 -σε πρώτη φάση- μακροχρόνια ανέργους. Τους οποίους μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να επανεκπαιδεύσουμε και να τους δώσουμε δεξιότητες τέτοιες ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας. Με νέες ενεργητικές πολιτικές από έναν Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού τελείως διαφορετικό από αυτόν τον οποίον έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Τα σημαντικά κονδύλια, διαθέσιμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για τέτοιες πολιτικές θα τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο.
  • Και βέβαια, μια ειδική κατηγορία των συμπολιτών μας που έχουν ειδικές ανάγκες, είναι τα Άτομα με Αναπηρία -γνωρίζετε την προσωπική μου ευαισθησία στο ζήτημα αυτό- θα αντιμετωπιστούν με την αξιοπρέπεια που τους αξίζει. Και θα πάρουμε μέτρα, όπως η θεσμοθέτηση ειδικότητας του προσωπικού βοηθού και η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης. Να ευχαριστήσω, προσωπικά, τον πρώτο των πρώτων στο Ευρωψηφοδέλτιο μας, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που με τόση επιμονή μας θυμίζει την ανάγκη να εντάξουμε τέτοιες πολιτικές στον προγραμματικό μας λόγο.  

Όγδοος πυλώνας του προγράμματός μας. Ποιοτική δημόσια υγεία για όλους. Μιλήσαμε πολύ αναλυτικά για το σχέδιο μας για την υγεία. Η υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομεία. Κάθε φορά που μιλάμε για την υγεία ο κόσμος σκέφτεται αμέσως το νοσοκομείο. Η υγεία, όμως, ξεκινάει από την πρόληψη, πηγαίνει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, συνεχίζεται στο νοσοκομείο και μετά καταλήγει στη φροντίδα των ατόμων τρίτης ηλικίας και των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες νόσους. Θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην πρόληψη. Είναι η καλύτερη επένδυση την οποία μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε έναν πραγματικά υγιή πληθυσμό.

  • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Ενημέρωση των πολιτών για τις αναγκαίες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα. Αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή σε ιδιωτικές δομές. Ξεκινάμε με τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Δυστυχώς, πάρα πολλοί συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους τσάμπα, επειδή δεν διαγνώστηκαν έγκαιρα, από αυτούς τους καρκίνους οι οποίοι αν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να αντιμετωπιστούν εξαιρετικά αποτελεσματικά.    
  • Επεκτείνουμε τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες -τους οποίους ταλαιπωρούμε άδικα- και καθιερώνουμε, ειδικά γι’ αυτούς, ραντεβού εντός του 24ώρου. Αλλά και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονίων ασθενών, ώστε να μην συνωστίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο που προσβάλλει τελικά την αξιοπρέπειά τους.   
  • Δίνουμε τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού. Και, αυτό που θα σας πω δεν θα σας εκπλήξει, εφαρμόζουμε -από την πρώτη μέρα-  πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο, ξεκινώντας από το Κοινοβούλιο. Ευχαριστώ και τους καπνιστές που χειροκροτούν με τόσο ενθουσιασμό. Το λέω γιατί και οι ίδιοι οι καπνιστές μας λένε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Και δεν αφορά αυτό, μόνο το παθητικό κάπνισμα των θαμώνων σε ένα εστιατόριο, σκεφτείτε τους εργαζόμενους που πρέπει να δουλέψουν οκτώ και δέκα ώρες, με χαμηλούς μισθούς σε ένα εστιατόριο και να έχουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Δεν είναι αποδεκτό αυτό.
  • Θα ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας, με 1.500 ειδικευμένους νοσηλευτές. Καθιερώνουμε την απόκτηση ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο.
  • Και βέβαια εισάγουμε πραγματικό επαγγελματικό μάνατζμεντ στα δημόσια νοσοκομεία. Τα περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, από καλύτερη διαχείριση είναι σημαντικά. Και αξιοποιούμε, πλήρως, τη σύγχρονη τεχνολογία, όχι απλά την τηλεϊατρική, τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Και τη δυνατότητα πια που μας δίνει η τεχνολογία να έχουμε μια εξαιρετικά καλή εικόνα για την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, κάθε λεπτό, 24 ώρες το 24ωρο.    

Ένατος πυλώνας. Να νιώθουν οι Έλληνες ασφαλείς στα σπίτια τους και τις γειτονιές τους. Η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα, είναι προϋπόθεση ευημερίας, είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής.  

  • Επαναφέρουμε την ομάδα «ΔΕΛΤΑ» και ενισχύουμε την ομάδα «ΔΙΑΣ». 1.500 νέοι αστυνομικοί, όλοι θα είναι στον δρόμο. Περιπολίες σε 24ωρη βάση.
  • Προστατεύουμε τους αστυνομικούς στους οποίους έχουμε εμπιστευτεί την ευθύνη να μας προστατεύουν. Καινούργια αλεξίσφαιρα γιλέκα, 5 εκατομμύρια είναι το κόστος, μόνο. Και προμήθεια, εντός ενός έτους, αν χρειάζεται και με διακρατική συμφωνία, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα 1.000 νέων περιπολικών. Δεν γίνεται οι αστυνομικοί μας να καταδιώκουν σεσημασμένους ληστές με σαράβαλα. Και μας στοιχίζει, βέβαια τελικά, η συντήρηση αυτών των απαρχαιωμένων περιπολικών πολύ πιο ακριβά από το να προμηθευτούμε καινούργια.
  • Καταργούμε αμέσως το νόμο Παρασκευόπουλου για να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα αδικήματα.
  • Δημιουργούμε, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον μια φυλακή τύπου Γ υψίστης ασφαλείας.
  • Εφαρμόζουμε αυστηρά τον νόμο για τη φθορά της δημόσιας περιουσίας κατά των βανδαλισμών στο μετρό, στα δημόσια κτίρια. Είναι περιουσία όλων των Ελλήνων.
  • Και επειδή ψηφίστηκε, άρον-άρον, λίγο πρίν κλείσει η Βουλή νέος Ποινικός Κώδικας, όπου πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα θα  γίνουν. Με νομο. 
  • Και βέβαια, καταργούμε αμέσως το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα Πανεπιστήμια θα απελευθερωθούν από την ανομία, από τους μπαχαλάκηδες, από τους διακινητές ναρκωτικών, απ’ αυτούς που εκβιάζουν και τραμπουκίζουν φοιτητές και καθηγητές, στο όνομα της δήθεν  ιδεολογικής τους υπεροχής. Θα ξαναγίνουν, τα Πανεπιστήμια κύτταρα γνώσης, έρευνας, σύνδεσης της γνώσης  με την αγορά εργασίας.

Δέκατος πυλώνας. Η προστασία των συνόρων μας και η διαχείριση του Μεταναστευτικού. Θυμίζουμε σε κάποιους, ότι ναι, και η θάλασσα έχει σύνορα, και αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Θα το κάνουμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία -και να εξάρω και την εξαιρετική δουλειά του Επιτρόπου μας στο ζήτημα αυτό, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον οποίο βλέπω μαζί μας- έχει δρομολογήσει την πρόσληψη 10.000 νέων συνοριοφυλάκων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υποστηρίξουν τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της χώρας για τη φύλαξη των συνόρων. Η φύλαξη των συνόρων μας δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση, είναι Ευρωπαϊκή υπόθεση. Και όπως δώσαμε αγώνα -και έδωσα αγώνα και χθες στο ΕΛΚ- για να στηρίξει η Ευρώπη έμπρακτα την Κύπρο και να υπάρξει, όχι απλά φραστική καταδίκη των παραβιάσεων και τις ΑΟΖ, αλλά για πρώτη φορά η απειλή ουσιαστικών κυρώσεων, έτσι θα εμπλέξουμε και την Ευρώπη ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων και στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

  • Θα αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα την κάνουμε πολύ πιο γρήγορη, πολύ πιο απλή.  Σε όποιον χορηγείται άσυλο, απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα και τα ωφελήματα που δικαιούται βάσει της διεθνούς προστασίας. Όποιου, όμως, η αίτηση απορρίπτεται, επιστρέφει στην Τουρκία, βάση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
  • Θα επιβάλλουμε διαφάνεια στη διαχείριση των, πολύ σημαντικών, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων σε όλο το πλέγμα διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών. Και θα κάνουμε τις τοπικές κοινωνίες -ειδικά στα νησιά- συμμέτοχες σε αυτή την προσπάθεια.
  • Όμως με αυτά τα χρήματα -τα σημαντικά χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουμε μια ευθύνη. Να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής -με ειδική φροντίδα στις οικογένειες και στα μικρά παιδιά. Και θα δημιουργήσουμε και ειδικές τάξεις στα σχολεία μας, για να ενσωματώνουμε ομαλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τα παιδιά όσων παραμένουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε, από την ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε μια ανοιχτη χώρα, δεν είμαστε μια ξενοφοβική χώρα. Αυτούς οι οποίοι έφυγαν κατατρεγμένοι από τις χώρες τους, όχι για άλλους λόγους, αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, από την καταδίωξη, και βρίσκουν καταφύγιο και άσυλο στη χώρα μας, έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία.

Ενδέκατος πυλώνας της πολιτικής μας. Σύγχρονα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια του αύριο. H Δημόσια Παιδεία αποτελεί τον βασικό ιμάντα προόδου κάθε παιδιού. Και αποτελεί τελικά προϋπόθεση για να έχουμε μια υγιή και εύρωστη μεσαία τάξη. Και όλοι γνωρίζουμε τα παραδείγματα μιας προηγούμενης γενιάς, η οποία ξεκίνησε χαμηλά και με βασικό εργαλείο την δημόσια Παιδεία έφτασε ψηλά. Θέλω κάθε παιδί, το οποίο γεννιέται σήμερα στη χώρα μας, ασχέτως οικονομικής επιφάνειας να έχει ίσες ευκαιρίες στην πρόοδο. Και αυτό μόνο μια καλή δημόσια Παιδεία μπορεί να το εξασφαλίσει.  

  • Θέλουμε εκπαιδευτικούς ελεύθερους και ελεύθερα σχολεία, να μπορούν να προσαρμόσουν τη διδασκαλία στις ανάγκες των μαθητών. Θέλουμε μεγαλύτερη ευθύνη στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι θα αξιολογούνται για τη δουλειά τους, αλλά θα επιβραβεύονται κιόλας για το αποτέλεσμα το οποίο θα φέρουν.
  • Θέλουμε ένα δημόσιο πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Ξεκινώντας από τη Δυτική Αττική.   
  • Θέλουμε νέες δεξιότητες, νέους τρόπους διδασκαλίας στα σχολεία, ώστε να φύγουμε από τη στείρα παπαγαλία και την αποστήθιση, και να εντάξουμε τα παιδιά μας σε μια διαφορετική λογική, να τα ετοιμάσουμε από τώρα για τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Ένα παιδί το οποίο θα μπει στην πρώτη δημοτικού τον Σεπτέμβριο του 2019, θα αποφοιτήσει από το σχολείο το 2031. Θα αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο το 2035. Και ο κόσμος τότε θα είναι πολύ διαφορετικός από τον κόσμο σήμερα. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία, με την ανεκτικότητα, με τη δημιουργική  σκέψη, με την ομαδική δουλειά που θα είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση σε αυτόν τον νέο κόσμο. Δυστυχώς, αυτές οι δεξιότητες, σήμερα, δεν αναδεικνύονται και δεν διδάσκονται στα παιδιά μας, και αυτό  απαιτεί μια συνολική αλλαγή αντίληψης για τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία μας. Και σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε αρωγούς τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς μας. Τους οποίους εμπιστευόμαστε και τους οποίους θέλουμε να στηρίξουμε.
  • Όπως θα στηρίξουμε και την επαγγελματική εκπαίδευση, τον μεγάλο ασθενή, το αποπαίδι του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Θέλουμε πρότυπα επαγγελματικά λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές. Επαγγελματικά λύκεια   που θα συνεργάζονται, όμως,  με τις τοπικές κοινωνίες, με την τοπική οικονομία. Η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να είναι μια ουσιαστική επαγγελματική διέξοδος, για τους νέους.
  • Και βέβαια για τα πανεπιστήμια μας -εκτός από την κατάργηση του ασύλου-  νομοθετούμε άμεσα ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, με μεγαλύτερη αυτονομία, με σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Με δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Με δυνατότητα, επιτέλους, χωρίς πολλές άδειες και εγκρίσεις να ιδρύουν ξενόγλωσσα τμήματα, αγγλόφωνα τμήματα στη χώρα μας. Να υποδεχόμαστε φοιτητές. Να γίνουμε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, με φοιτητές που θα πληρώνουν δίδακτρα και θα στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά και δημόσια πανεπιστήμια τα οποία θα αξιολογούνται από μια Ανεξάρτητη Αρχή  Διασφάλισης Ποιότητας και σε ένα βαθμό η χρηματοδότηση τους θα συνδέεται με τα πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματά τους.

Δωδέκατος πυλώνας. Ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό προς πολίτη. Αυτή τη φράση, «Κυριάκο φτιάξε κράτος» την ακούω συνέχεια, σε όλες τις παρουσίες μου στην περιφέρεια. Και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν μείνει ημιτελείς.

  • Η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευκαιρία, σήμερα, είναι το ψηφιακό κράτος.  Ένα ψηφιακό κράτος το οποίο δεν θα έρθει να προσθέσει πρόσθετη ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Αλλά θα προσεγγίσει όλες τις διαδικασίες μέσα από τη λογική του τι πραγματικά χρειάζεται και τι όχι, και απλοποιώντας τις διαδικασίες θα βοηθά και θα προσθέτει τεχνολογία, ώστε οι διαδικασίες αυτές να είναι  προσβάσιμες στον πολίτη από τον υπολογιστή του, από το κινητό του, από οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι στόχοι μας είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι, γι’ αυτό και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής γίνεται Υπουργείο Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ. Διότι η ψηφιακή πολιτική και η ανασύσταση του κράτους αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για την αλλαγή της δημόσιας διοίκησης.
  • Όμως, όση τεχνολογία και αν προσθέσει κανείς στη Δημόσια Διοίκηση, τίποτα δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει τον άνθρωπο. Θα το ξαναπώ, λοιπόν, για άλλη μια φορά: Εμπιστεύομαι τους δημόσιους λειτουργούς. Εμπιστεύομαι τους δημόσιους υπαλλήλους. Όπως μας εμπιστεύονται και αυτοί.  Ένας απ’ τους μύθους που γκρεμίστηκε στις Ευρωεκλογές, όταν είδαμε τα αποτελέσματα των exit polls, ήταν ότι δήθεν οι δημόσιοι υπάλληλοι στηρίζουν τον αντίπαλό μας. Οι δημόσιοι  υπάλληλοι εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, όπως και οι νέοι εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία.
  • Θα υπάρχει αντικειμενική και ουσιαστική αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι μια ανάγκη, και ότι μόνο με αντικειμενική αξιολόγηση μπορεί να επιβραβεύεται ο καλός, ο άξιος δημόσιος υπάλληλος, να προχωράει πιο γρήγορα μέσα στην  επετηρίδα του δημοσίου 

Δέκατος τρίτος πυλώνας. Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη: Εδώ, φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Ότι έχουμε πει για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, για την προσέλκυση επενδύσεων, για τη δημιουργία νέων δουλειών, στηρίζεται στην αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να προστατεύσουμε το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον και να το αναδείξουμε ως ένα πυλώνα τεράστιου συγκριτικού πλεονεκτήματος για την Πατρίδα μας. Αυτό αφορά τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά όχι μόνο.  Αφορά και τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων που δυστυχώς μας έρχονται από το παρελθόν, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. Δυστυχώς έχουν γίνει εγκλήματα  την τελευταία 5ετία και μας κληροδοτειται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας. Θα χρησιμοποιήσουμε την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, την επεξεργασία των υπολειμμάτων για παραγωγή ενέργειας και τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης. Και ναι, θα δουλέψουμε με τον ιδιωτικό τομέα. Με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως το έχουν κάνει Περιφέρειες με εξαιρετική επιτυχία. Το έκανε  η Περιφέρεια της Ηπείρου, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και έχει σήμερα ένα ολοκληρωμένο και έτοιμο έργο. Όταν έχουμε τη δυνατότητα και  τη διάθεση να δουλέψουμε σωστά με τον ιδιωτικό τομέα -εκεί που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δίνει προστιθέμενη αξία- το όφελος είναι συνολικό για όλους τους πολίτες. Και βέβαια ετοιμάζουμε ήδη -και καταλαβαίνετε την κατεπείγουσα ανάγκη αυτής της προτεραιότητας- οργανωμένα σχέδια, για την  αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά  και τη διαχείριση των δασών, ώστε να συνδυάζουμε την προστασία  τους με την οικονομική βιωσιμότητα ειδικά των ορεινών περιοχών. Αναδιοργανώνουμε την Πολιτική Προστασία με ευέλικτες δομές, καλύτερο συντονισμό και ενεργοποίηση Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Και με μόνο έναν υπεύθυνο. Την ώρα της μάχης ένας έχει την ευθύνη. Δεν μοιράζουμε την ευθύνη δεξιά και αριστερά για να λένε όλοι μετά δεν έφταιγα εγώ.  
Δέκατος τέταρτοςπυλώνας. Η αναγέννηση της γεωργίας μας και της κτηνοτροφίας μας. Η στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας. Έχουμε μιλήσει πολύ λεπτομερώς για την ανάγκη να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Είχα βρεθεί πριν από λίγες μέρες στην Άρτα, είδα την τεράστια ζημιά που έπαθαν παραγωγοί ακτινιδίων και την αγανάκτησή τους με έναν ΕΛΓΑ ο οποίος λειτουργεί τελείως απαρχαιωμένα και δεν δύναται να τους αποζημιώσει από καινούργιες φυσικές καταστροφές που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό αλλάζει. Ο τρόπος λειτουργίας του ΕΛΓΑ αλλάζει. Ενθαρρύνουμε τους αγρότες μας να συνεργάζονται. Χρειαζόμαστε περισσότερες ομάδες παραγωγών, συνεργατικά σχήματα. Θα τα φορολογήσουμε με 10% για να δώσουμε ένα κίνητρο στη συνεργασία των αγροτών. Θα δώσουμε αγώνα ενόψει της νέας ΚΑΠ -όπως κάποτε είχε δώσει αγώνα ο Κώστας Καραμανλής σε προηγούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική- για να εξασφαλίσουμε ότι σε έναν πιο συμπιεσμένο προϋπολογισμό δεν θα ζημιωθούν οι αγρότες μας. Αλλά κυρίως να εξασφαλίσουμε ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς. Να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία, να κάνουν τις μονάδες τους πιο εξωστρεφείς, πιο ανταγωνιστικές. Και βέβαια βάζουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Τα κυκλώματα είναι γνωστά, όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι ωφελημένοι. Τους λέμε από τώρα το πάρτι τελειώνει στις 7 Ιουλίου.
Δέκατος πέμπτος πυλώνας. Η ολοκλήρωση των εθνικών μας υποδομών. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο επενδύσεων ύψους 12 δις. Πολλές με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Μπορούν να δημιουργήσουν 43.000 νέες θέσεις εργασίας. Θα δώσουμε προτεραιότητα στους οδικούς άξονες οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο Ε65 τόσο σημαντικός για τη Θεσσαλία, ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος  -άλλη πονεμένη εργολαβία- και βέβαια, το προσωπικό μου παράπονο και ένα πολιτικό στοίχημα για εμένα ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης. Και βέβαια θα συνδέσουμε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας με τους κεντρικούς οδικούς δείκτες.  Θα δημιουργούμε ένα νέο εναλλακτικό αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει κατευθείαν την Ελευσίνα με την Υλίκη, ώστε να παρακάμπτεται το Λεκανοπέδιο, να διευκολύνουμε την Δυτική Αττική και ταυτόχρονα να  αποσυμφορήσουμε τον Κηφισό. Θα επενδύσουμε, επίσης,  στον γρήγορο σιδηρόδρομο. Χωρίς φαραωνικά έργα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθούν, αλλά ας έχουμε τουλάχιστον γρήγορη  ηλεκτροκίνηση, σωστή σηματοδότηση στην βασική γραμμή (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι-Προμαχώνας) και νέα πεδινή χάραξη Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Αυτές είναι άμεσα υλοποιήσιμες προτεραιότητες για το σιδηρόδρομο.  Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καραγκιοζιλίκια, να φέρνουμε βαγόνια άδεια για να τα επιδεικνύουμε μόνο και μόνο για να λέμε ότι κάτι κάναμε. Αυτά είναι τα ουσιαστικά έργα υποδομής τα οποία ο άλλος δεν τα βλέπει, αλλά θα τα αντιληφθεί όταν θα μπορεί να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες. Ολοκληρώνουμε ενεργειακές υποδομές.
Αξιοποιούμε τα υπόλοιπα λιμάνια μας, μετά το πετυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε σε Πειραιά και σε Θεσσαλονίκη. Και βέβαια  στα περιφερειακά αεροδρόμια. Μία εξαιρετικά επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία πολέμησε λυσσαλέα η σημερινή κυβέρνηση. Σήμερα όμως σε όποιο νησί και αν πηγαίνω βλέπω ήδη τα αποτελέσματα από αυτή τη γρήγορη αναβάθμιση των αεροδρομίων μας. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα το 2021 τα αεροδρόμιά μας θα έχουν πια μια άλλη όψη και ο τουρίστας που θα φτάνει στη χώρα μας θα βρίσκει σύγχρονες υποδομές  που θα στηρίζουν τοπική κοινωνία και το  τοπικό τουριστικό προϊόν.
Δέκατος έκτοςκαι τελευταίος πυλώνας του σχεδίου μας. Πως θα αποκτήσει ξανά η χώρα φωνή και αξιοπιστία στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είμαστε Έλληνες της Ευρώπης, είμαστε η μεγάλη πατριωτική Παράταξη  που βάζει πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, που υψώνει πάντα τη γαλανόλευκη πιο ψηλά από τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Και είμαστε υπερήφανοι για τις καταβολές μας  και τις μεγάλες ιστορικές μας επιλογές, για τον ιδρυτή μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για την επιλογή να μας βάλει στην Ευρώπη -όταν κάποιοι πολεμούσαν αυτές τις επιλογές- και να αγκυροβολήσει την Ελλάδα στην σταθερότητα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Ζούμε σε μια ταραγμένη γειτονιά.
Εμπιστευόμαστε όμως τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ακολουθούμε εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους άντρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, των Σωμάτων Ασφαλείας για ό,τι κάνουν, για την υπερηφάνεια με την οποία φορούν το Εθνόσημο.
Θα ιδρύσουμε, στα πρότυπα άλλων κρατών άμεσα -με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης- ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που θα είναι η μετεξέλιξη του σημερινού ΚΥΣΕΑ. Ένα όργανο το οποίο θα λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό, θα εντοπίζει κινδύνους για την εθνική, περιφερειακή ασφάλεια, θα εισηγείται πολιτικές, θα υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό  στη διαχείριση των κρίσεων.
Και βέβαια επιμένω πάρα πολύ σε έναν νέο φορέα οικονομικής εξωστρέφειας στο οποίο θα υπάγονται και οικονομικοί ακόλουθοι των πρεσβειών μας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα μετατραπεί σε Υπουργείο Εξωτερικών και οικονομικής διπλωματίας. Και όλοι θα αξιολογούνται με βάση τα αποτελέσματα που φέρνουν. Οι Πρέσβεις θα αξιολογούνται με βάση μετρήσιμους δείκτες στο εμπορικό ισοζύγιο και την  υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, των εξαγωγέων που ταλαιπωρούνται σήμερα. Αυτό  θα αποτελεί το πρώτο μέτρημα του  διπλωματικού μας σώματος. Και βέβαια δρομολογούμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, διεθνείς καμπάνιες για την υποστήριξη του brand της χώρας μας, αλλά και μία στοχευμένη  καμπάνια για την πραγματική, την αληθινή Μακεδονία μας. Με στόχο να αποκατασταθεί η πραγματικότητα, να προωθηθούν το «brand Μακεδονία» και τα Μακεδονικά προϊόντα στο διεθνές προσκήνιο.
Φίλες και φίλοι,
Μίλησα ήδη αρκετά. Δεν έκανα όμως παρά μόνο μία σύνοψη του προγράμματός μας. Γιατί είναι πράγματι φιλόδοξο, πολυεπίπεδο, συνεκτικό και κοστολογημένο. Είμαι περήφανος για τη δουλειά την οποία έχουμε κάνει και θέλω και πάλι να ευχαριστήσω όλες και όλους που δούλεψαν σκληρά για να μπορέσουμε να εκπονήσουμε αυτό το πρόγραμμα. Είναι η πυξίδα  μας για το δύσκολο και όμορφο ταξίδι που ξεκινάμε στις 8 Ιουλίου. Όμως, για να συμβεί αυτό, στις 7 Ιουλίου ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί την Ελλάδα μας σε ένα δυνατό χέρι. Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει. Δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός, καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Αν σε κάτι θα συμφωνήσω με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό είναι ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια, δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Πρέπει να γεμίσει από την αρχή. Και θα γεμίσει με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Διεκδικούμε ισχυρή εντολή -δεν το  κρύψαμε- διότι αλλιώς η χώρα θα μπει σε περιπέτειες.
Και λέμε ξεκάθαρα ότι μόνο μια ισχυρή εντολή μπορεί να μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και λογοδοσία. Η χώρα δεν θέλει άλλες περιπέτειες. Θέλει και μπορεί να πάει ενωμένη μπροστά! Το πρόγραμμά μας είναι ένα σχέδιο μέτρου, λογικής, αποτελέσματος. Δεν είναι μια συρραφή παροχών ούτε μια πλειοδοσία εξαγγελιών χωρίς αντίκρυσμα. Θα ήταν πολύ εύκολο να το κάνουμε. Εξάλλου δεν θα ξεφεύγαμε από την πεπατημένη της προηγούμενης και απερχόμενης κυβέρνησης. Θα ήταν όμως ανέντιμο να το κάνουμε. Διότι μετά από 10 χρόνια κρίσης ο ελληνικός λαός έχει ωριμάσει. Ξέρει τι είναι ρεαλιστικό, ξέρει τι είναι εφαρμόσιμο και το τελευταίο που θέλει είναι από τους πολιτικούς να τον κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά για να του υφαρπάξουν τη ψήφο. Δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Δεν πέσαμε σε αυτή την παγίδα. Αντιμετωπίζουμε τους πολίτες με  ευθύνη και με ωριμότητα. Στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές -τα συγχαρητήριά μου και πάλι στους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, 12 στους 13 προέρχονται από την πολιτική μας οικογένεια- οι πολίτες έδειξαν ότι εμπιστεύονται αυτό το πρόγραμμα. Μιλήσαμε πολύ προεκλογικά και για τα εσωτερικά, όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά. Τώρα, όμως, είναι η κρίσιμη ώρα. Τώρα είναι η ώρα να υπογράψουν οι πολίτες αυτό το πρόγραμμα με την ψήφο τους. Και η δική μας ευθύνη σε τρεις Κυριακές, είναι αυτή η προσδοκία να γίνει βεβαιότητα, η ελπίδα να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα.
Ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές, καλώ όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, να ενωθούμε σε ένα μεγάλο ρεύμα εθνικής αναγέννησης. Η Πατρίδα μας δεν θέλει νέα πειράματα, δεν αντέχει νέες χαμένες ευκαιρίες. Χρειάζεται σιγουριά, σταθερότητα και πρόοδο! Ισχυρή ανάπτυξη για δουλειές, δουλειές, δουλειές! Σας καλώ, λοιπόν, όλους στην πρώτη γραμμή με σύνθημα για τη μεγάλη νίκη το πρόγραμμά μας. Για να κάνουμε αυτοδύναμη την Ελλάδα με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία. Το μέλλον τώρα είναι στα χέρια σας! Για την Ελλάδα που αξίζουμε και μπορούμε! Να πάμε ενωμένοι μπροστά! Στις 7 Ιουλίου κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα! Και ξημερώνει μια νέα μέρα για τη μεγάλη, για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε, που όλοι αξίζουμε. Ενωμένοι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.»

mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *