Οι πολιτικοί χρησμοί στην προεκλογική περίοδο

του Σωκράτη Αργύρη*

Άτακτα, αδιόρθωτα, αόρισθ’ άπαντα.
-Δημοσθένης

Το θεωρείτε τυχαίο ότι για χρόνια τα γραφεία της ΝΔ ήταν στην οδό Ρηγίλλης και το γραφείο του Πρωθυπουργού στην οδό Ηρώδου Αττικού;
Γιατί όπως ήταν ζευγάρι στη ζωή ο Ηρώδης Αττικός με την Ρήγιλλα κάπως έτσι και οι εκάστοτε αρχηγοί της ΝΔ θεωρούσαν και θεωρούν τα κομματικά γραφεία ζευγάρι με την κυβερνητική εξουσία.
Ήταν 14 ετών όταν η Ρωμαία Ρήγιλλα έγινε σύζυγος του 40αρη Ηρώδη που ήταν μάλιστα δάσκαλος του Μάρκου Αυρήλιου που ήταν ο Στωικός φιλόσοφος- Αυτοκράτορας γνωστός από το έργο του που έγραψε στα ελληνικά «τα εις εαυτόν».
Και τα άλλα βεβαίως πολιτικά κόμματα έψαχναν κομματικά γραφεία που να συμβόλιζαν κάτι ιστορικό αλλά και επίκαιρο από την πολιτική τους ιδεολογία αλλά και πρακτική.
Το θεωρείτε τυχαίο ότι τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ήταν στη Χαριλάου Τρικούπη, στα χέρια του έσκασε η πρώτη πτώχευση της χώρας, αν και είχε μεταφέρει για λίγο διάστημα ο Γ.Α.Π. την έδρα των γραφείων στην Ιπποκράτους, αν και δεν βοήθησε πολύ σ’ αυτό ο Ιπποκράτης παρόλο των ιατρικών του γνώσεων για εξ-υγια-νση.
https://www.tanea.gr/2013/07/05/politics/sta-grafeia-tis-xarilaoy-trikoypi-epistrefei-entos-imerwn-to-pasok/
Ο Σύριζα πήγε τυχαία στην πλατεία Κουμουνδούρου;
Ίσως γιατί είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα και είχε καταφέρει να περιορίσει την ληστεία, (νόμος ΤΟΔ΄ 1871, «Περί ληστείας», καθώς ήταν η εποχή που είχε συμβεί η σφαγή στο Δήλεσι, καθώς και η απαγωγή του πολιτικού και μετέπειτα πρωθυπουργού Σωτήριου Σωτηρόπουλου από τον Λήσταρχο Λαφαζάνη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.
Το πρόβλημα όμως είναι άλλο για τους πολίτες αυτής της χώρας.
Όλα τα πολιτικά κόμματα εκλέγονται με πρόγραμμα και για να πείσουν χρησιμοποιούν ανάλογα πολιτικά συνθήματα.
Τι να πρωτοθυμηθούμε: Καραμανλής ή τανκς, αργότερα η Αλλαγή κλπ.
http://www.kathimerini.gr/176643/article/epikairothta/politikh/ta-syn8hmata-eikona-ths-epoxhs-toys
Κάπως έτσι πορεύεται η χώρα. Δηλαδή τα πολιτικά συνθήματα και προγράμματα είναι κάτι σαν τους χρησμούς. Όποιος τον ερμηνεύσει σωστά θα κερδίσει.
Κάπως έτσι αυτοί που ερμήνευσαν σωστά την έννοια του ξύλινου τείχους κέρδισαν στην αρχαία Αθήνα ενώ οι άλλοι κάηκαν από τους Πέρσες.
Τώρα στην προεκλογική περίοδο ακούμε προγράμματα-χρησμούς. Αν το εκλογικό σώμα τα ερμηνεύσει σωστά θα έχει ευκαιρία να γλυτώσει από τα χειρότερα.
Γιατί κανείς δεν λέει ότι οι όροι των 3 δανειακών συμβάσεων ισχύουν εις το ακέραιο, άσχετα αν μας είπαν οι θεσμοί, ότι τώρα πλέον από τις Αγορές θα δανείζεσθε.
https://www.protoporia.gr/ploytarxos-peri-toy-mh-dein-daneizes8ai-9789608759992.html
Η ρήση που φερόταν αναγραμμένη στο χρηστήριο των Δελφών: «Γνώθι σαυτόν» λέγεται ότι ανήκε στη Φημονόη, που ήταν η πρώτη Πυθία, Κόρη του Θεού Απόλλωνα.
Άραγε όλοι όσοι κατεβαίνουν ως υποψήφιοι πατέρες (ασχέτου φύλου) του Έθνους έχουν το απαιτούμενο «γνώθι σαυτόν».

*Ο Σωκράτης Αργύρης έχει κάνει σπουδές Ιστορίας και Οικονομίας στη Γαλλία και Αγγλία.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση «Οι πολιτικοί χρησμοί στην προεκλογική περίοδο» με την προϋπόθεση να αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα Σωκράτη Αργύρη.

mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *