Στις 27 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και στοχεύει στην αποτύπωση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν εντός των εδαφικών ορίων του Νομού Αττικής.
Επισημαίνεται ότι η συγκρότηση και η λειτουργία της ειδικής ομάδας εργασίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει λάβει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) με στόχο τη ρύθμιση των εκκρεμών ζητημάτων και τη διόρθωση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που αφορούν στη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών του Ν. Αττικής αλλά και της περιφέρειας.
Η ομάδα εργασίας αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη της ΓΓΤΤ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και εκπροσώπους της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ). Για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των σκοπών της, στις εργασίες της θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι θεσμικών, δημόσιων και ιδιωτικών, φορέων, οι αρμοδιότητες των οποίων άπτονται των ζητημάτων αδειοδότησης και λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών.
Στην πρώτη της συνεδρίαση, η ομάδα εργασίας κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης και εφαρμογής πλήρους και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου με στόχο την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών όλης της χώρας.
Στο πλαίσιο της παραπάνω κοινής παραδοχής, αποφασίστηκε ότι η αρμόδια Υπηρεσία της ΓΓΤΤ θα κοινοποιήσει στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας εργασίας το σχέδιο του Χάρτη Συχνοτήτων για το Ραδιόφωνο, το οποίο έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), προκειμένου τα μέλη της να λάβουν πλήρη γνώση του περιεχομένου του και να εκφράσουν τις απόψεις τους επί αυτού.
Επισημάνθηκαν οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της λειτουργίας του ραδιοφώνου και αποφασίστηκε ότι η ομάδα θα εργαστεί συστηματικά με στόχο την εκπόνηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου για τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, με παράλληλη διατήρηση της αναλογικής εκπομπής, την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των νέων εργαλείων και μέσων ραδιοφωνικής μετάδοσης (5G, διαδίκτυο, multiplatform radio). Η ΕΙΙΡΑ δεσμεύτηκε να παραδώσει ένα υπόμνημα με τις θέσεις για τη μετάδοση ραδιοφωνικού σήματος μέσω όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών (multiplatform radio).
Αποφασίστηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΪΡΑΣ), προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Η επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019.