Μάχη εντυπώσεων

«Με τη μάχη των εντυπώσεων δεν κυβερνιέται η χώρα. Το ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και βρεθήκαμε πολλές φορές μπροστά σε αδιέξοδα.
Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι παίζετε επίθεση. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για προσπάθεια αποτελεσματικότητας στη λογική της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που χρειάζεται ο τόπος.
Αλλά επίθεση συγκεντρωτισμού, αυταρχισμού και αποκατάστασης του κράτους της δεξιάς. Οι μηχανές όπισθεν ολοταχώς. 
Σας τα είπαμε και στις προγραμματικές. Τα πρώτα δείγματα είναι απογοητευτικά. Υποχωρήσατε στους δανειστές. Άλλα λέγατε άλλα κάνετε για τα πλεονάσματα.
Η θηλιά παραμένει στο λαιμό των πολιτών και της χώρας. Εμείς επιμένουμε και περιμένουμε το δικό σας σχέδιο.
Αλλάξατε ριζικά στάση και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιλάγατε για βέτο, τώρα λέτε απλά ότι θα τηρήσετε τη συμφωνία. Η απόλυτη υποκρισία.» ανέφερε στην ομιλία της η κα Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση για τις «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» στην Ολομέλεια της Βουλή, την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019.
Στην ομιλία της επισήμανε «Στο δε Κράτος έχετε προϊστορία. «Η επανίδρυση  του Κράτους» σας ακολουθεί και σας στοιχειώνει.
Ήδη όμως Κύριε Μητσοτάκη γράφετε τη δική σας ιστορία στον τομέα αυτό.
Σαν να μην έφταναν οι 52 Γενικοί Γραμματείς που διορίσατε με κομματικά κριτήρια, ψηφίσατε και το νόμο με το βαρύγδουπο τίτλο επιτελικό κράτος, που τελικά είναι αυτοκρατορικό.
Πριν τις εκλογές και για πολλούς μήνες κάνατε σημαία σας την αποκομματικοποίηση του Κράτους.
Τώρα όμως πράττετε το ακριβώς αντίθετο.
Υπηρετείτε τον συγκεντρωτισμό, ενισχύετε το Πρωθυπουργικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.
Ακόμα και η τελική ευθύνη της σύνταξης των νομοσχεδίων μεταφέρεται στην Προεδρεία της Κυβέρνησης η οποία βέβαια ενισχύεται με εκατοντάδες υπαλλήλους, τους εκλεκτούς που θα αποτελούν το μακρύ χέρι του Αυτοκράτορα στη Διοίκηση.
Από τους άριστους πήγαμε στους αρεστούς, με τις επιλογές σας σε σημαντικές θέσεις, κολλητών με αμφιλεγόμενα προσόντα και προφίλ και ανθρώπων της Κυβέρνησης Καραμανλή, που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Οικονομίας, παραποίησαν τα στοιχεία για το έλλειμμα το 2009,οδήγησαν στην ένταση της κρίσης και στα Μνημόνια.
Και τώρα η ανταμοιβή τους προδίδει την εμμονή της ΝΔ σε εκείνη την πολιτική. 
Το νέο προσωπείο της ΝΔ ήδη υποχωρεί, για να αποκαλυφθεί το παλιό πρόσωπο της.
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να είναι τιμητής, ο ίδιος και η πολιτική του έφερε τον κ. Μητσοτάκη και τη δεξιά στην εξουσία. Σήμερα φωνάζει γιατί βλέπει το ανεστραμμένο είδωλο της πολιτικής του και τρομάζει, που έχει τους ίδιους στόχους.
Ένα είναι το συμπέρασμα.
Με αυτές τις λογικές η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης,  πηγαίνουν το Ελληνικό Κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του 60 επαναφέροντας την ενός ανδρός αρχή, ως νέα λογική της δημόσιας διοίκησης.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Σήμερα η Κυβέρνηση επιχειρεί το δεύτερο βήμα στην ίδια ακριβώς λογική με το πρώτο. Και πάλι με τις διαδικασίες του επείγοντος, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, χωρίς καν να έχουν αναδειχθεί τα προβλήματα του Κλεισθένη.
Και πάλι με τις λογικές της υπερσυγκέντρωσης ακόμα και στο θέμα του ψηφιακού κράτους.
Θεωρώντας ότι έχει επιτύχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, η ΝΔ με φωτογραφικές ρυθμίσεις επιχειρεί την μεταφορά των εξουσιών στον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.
Η ΝΔ προσπαθεί να δικαιολογήσει τις μεθοδεύσεις της , επικαλούμενη  την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Στην πραγματικότητα όμως απλά κάνει εκπτώσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Το Κίνημα Αλλαγής αντιτάχθηκε σθεναρά στο σχέδιο Κλεισθένης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το οποίο έγιναν οι πρόσφατες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.
Το καταγγείλαμε ως σχέδιο που οδηγεί στην κυριαρχία της συναλλαγής και των εκβιασμών, ως μια επικίνδυνη ακραία συντηρητική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει την Αυτοδιοίκηση ως το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους.
Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή την κατάργηση του.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να ανεχθούμε  την αυθαιρεσία του συγκεντρωτισμού, τις δοτές πλειοψηφίες και την υπονόμευση της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών.
Δεν απορρίπτουμε τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε τα δικά μας παιχνίδια. Αυτή είναι η βαθιά ιδεολογική μας διαφορά με την δεξιά.
Την δεξιά, την ΝΔ που αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση, που θεωρεί τον θεσμό ως εργαλείο άσκησης κομματικής επιρροής και δημιουργίας πελατειακών σχέσεων. Συνεχίζει την ίδια τακτική και με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα.
Θέλω να επισημάνω ορισμένα κρίσιμα σημεία:
Πρώτον: Συμφωνούμε στις συμπράξεις παρατάξεων όταν αυτές συνοδεύονται από ένα νέο κοινό πρόγραμμα, με αρχές και συγκεκριμένες θέσεις, το οποίο θα τεθεί και στην κρίση του Δημοτικού η Περιφερειακού Συμβουλίου. Διαφωνούμε με την πρόβλεψη του νομοσχέδιου για συμπράξεις συναλλαγής.
Δεύτερον: Διαφωνούμε με την υποβάθμιση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Αναγορεύονται τεχνητά μειοψηφίες σε πλειοψηφίες.
Εμείς προτείνουμε να προβλεφθεί μια ουσιαστική προδικασία διαλόγου, που θα επιτρέψει τις συγκλίσεις και τη δημιουργία πλειοψηφιών μέσα από την υποχρέωση κατάθεσης  επιμέρους κοστολογημένων αντιπροτάσεων επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού που συνοδεύονται από γνωμοδότησης της Οικονομικής Υπηρεσίας. 
Να δώσουμε την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια για πραγματικές συμπλεύσεις.
Τρίτον: Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε μια ενίσχυση του ρόλου και των αποφάσεων  σε  θέματα καθημερινότητας από τον εκλεγμένο Δήμαρχο Περιφερειάρχη.
Αλλά δεν συμφωνούμε με την αυθαίρετη και τεχνητή δημιουργία  πλειοψηφιών στις βασικές επιτροπές πχ οικονομική και ποιότητας ζωής , του Δήμου η της Περιφέρειας, ούτε  βέβαια με τις διορισμένες ενισχυμένες πλειοψηφίες των 3/5 στα νομικά πρόσωπα των Δήμων. Και μάλιστα διορισμούς από τον Δήμαρχο ούτε καν εκλογή από την νέα παράταξη που θα προκύπτει μετά τις συμπράξεις, και θα διαθέτει πλειοψηφία στα συμβούλια.
Όλες αυτές οι επισημάνσεις θα μπορούσαν αν γίνονταν αποδέκτες, να βελτιώσουν κάποιες πτυχές του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να αλλάζουν ριζικά την αρνητική εικόνα που τόσο ο Κλεισθένης, όσο και οι παρεμβάσεις της ΝΔ δημιουργούν.
Είναι πια άλλες οι απαιτήσεις των καιρών.
Έχει έρθει η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή στο κράτος ,στην αποκέντρωση στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Η παράταξη μας ήταν αυτή που εμπνεύστηκε και εφήρμοσε όλες τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, που προχώρησε με τόλμη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.
Που με τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη, οδήγησε στην εκλεγμένη περιφέρεια, στους 325 Δήμους,  ως σύγχρονους πολιτικούς οργανισμούς που δίνουν καθημερινά την μάχη για την Ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Πιστεύουμε τώρα όσο ποτέ, ότι αντί της μιζέριας των τυχοδιωκτισμών και των σκοπιμοτήτων, επιβάλλεται μια πραγματική επανάσταση, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς.
Προτείνουμε:
1. Το κράτος να μετατραπεί σε επιτελικό στρατηγείο. Μένουν στην ευθύνη του η πολιτική άμυνας και ασφαλείας της χώρας, η δημόσια τάξη, η εξωτερική πολιτική, τα δημόσια οικονομικά, ο γενικός σχεδιασμός των πολιτικών υγείας και παιδείας, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πριν συζητήσουμε για την επανάσταση στον πολιτισμό, καλό θα είναι να λειτουργεί το αναβατόριο στην Ακρόπολη.
Με ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με αξιοκρατική στελέχωση από προσωπικό υψηλών προσόντων.
2. Με βάση την αρχή της εγγύτητας όλες οι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, μεταβιβάζονται ως αρμοδιότητα  στους Δήμους. Με τους αντίστοιχους πόρους.
3. Η ανάπτυξη της Περιφέρειας σχεδιάζεται, συντονίζεται και υλοποιείται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Σχέδιο που προϋποθέτει γενναία μεταφορά πόρων από τα Ευρωπαϊκά περιφερειακά προγράμματα και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
Αυτές ήταν και παραμένουν  οι θέσεις μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και η ΝΔ έχουν την πρόθεση να τις συζητήσουν και πολύ περισσότερο να τις εφαρμόσουν.
Δεν θέλουν την ανεξαρτησία και την δύναμη των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Δεν πιστεύουν στον ρόλο τους. Θέλουν να τους ελέγξουν και αν δεν το μπορούν, να τους διαλύσουν.
Στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στην Κοινωνία, υπάρχουν δυνάμεις που υιοθετούν τους δικούς μας στόχους. Που τους πιστεύουν και θέλουν να τους κάνουν πράξη.
Δυνάμεις που θα αντισταθούν, θα διεκδικήσουν, θα βρεθούν απέναντι δυναμικά σε αυτούς που νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με την Αυτοδιοίκηση και ότι αυτή έναντι κάποιων μικροδιευθετήσεων δεν θα τους ενοχλήσει.
Στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει από το 2010 σε ουσιαστικές τομές για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς ,αλλά και για την ενίσχυση της δημοκρατικής πληροφόρησης. Αυτή η πολιτική δεν συνεχίστηκε.
Δυστυχώς το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει την κυβερνητική λογική της πολυπλοκότητας των δομών, των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, των πολλών φορέων που υλοποιούν δράσεις.
Όταν μιλάμε για ψηφιακή εποχή μιλάμε και για απλές, σαφείς, διαφανείς διαδικασίες.
Εδώ έχουμε 6 φορείς με πολυμελή Διοικητικά συμβούλια, προέδρους, διευθύνοντες, προσωπικό, εγκαταστάσεις. Το ακριβώς αντίθετο.
Σπατάλη πόρων, διάχυση ευθυνών, κακή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Θα είναι αρνητικό για την χώρα, για την οικονομία, για τους πολίτες να χαθεί μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Κύριες και κύριοι βουλευτές,
Έρχομαι τώρα στο θέμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
Για την παράταξη μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και την διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η  αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ.
Όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους. Ακόμη και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για περιπτώσεις κακουργημάτων.
Ιδιαίτερα όμως ο Ν 4009/2011 που ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, κατοχυρώνει με το άρθρο 3 την ακαδημαϊκή ελευθερία και προέβλεπε ότι σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χωρών των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία.
Όταν υπάρχει παρεμπόριο έξω από την πόρτα του πανεπιστημίου και η αστυνομία κυνηγάει αυτούς που διαπράττουν το αδίκημα και μπαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο για να ζητήσουν άσυλο, προφανώς δεν μπορεί να έχουνε κανένα «άσυλο» και μπορεί η αστυνομία να τους συλλάβει. Και αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ καθαρό.
Και από την άλλη μεριά, έπρεπε να είναι πάρα πολύ καθαρό, για να μην υπάρχει ένα μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ανευθύνων, ότι δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη έγκριση πανεπιστημιακού οργάνου για να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της, όταν τελείται αξιόποινη πράξη. Πόσο πιο καθαρά πρέπει να αποτυπωθούν αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην έχει κανένας άλλοθι να κάνει τη δουλειά του.
Έλυσαν τα προβλήματα όλοι αυτοί οι νόμοι;
Δυστυχώς όχι. Γιατί έλλειψε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε Κυβέρνηση και την Αστυνομία.
Και επίσης γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, όπως έπρεπε.
Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη.
Γιατί σε τελική ανάλυση η δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Το  άβατο στα Εξάρχεια δεν προβλέπεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση.
Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες περιπολίες λες και πρόκειται για την αγορά μιας περιοχής. Δεν μπορεί να εμφανίζεται η αστυνομία χωρίς να υπάρχει κάποια αξιόποινη πράξη.
Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ.
Θα πρόσθετα ότι κανείς άσχετος με τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους χώρους τους χωρίς ειδική άδεια επισκέπτη. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες προηγμένες χώρες.
Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης ,αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα.
Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος ,που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.
Δυστυχώς η παράγραφος 3 της κυβερνητικής πρότασης δίνει την δυνατότητα να επικρατήσουν οι αρνητικές καταστάσεις που επισημάναμε. Δεν θα συμφωνήσουμε, σε αυτήν ενώ θεωρούμε ως θετικές τις παραγράφους 1,2 του άρθρου.
Καλούμε την Κυβέρνηση να κατανοήσει το που οδηγούν τέτοιες λογικές και να την αλλάξει.
Έχουμε προτείνει συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική  εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία:
3. Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους». Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας.
Σας καλώ ακόμη και τώρα να την αποδεχθείτε.
Αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα Πανεπιστήμια από το φθινόπωρο. Και το χειρότερο χωρίς να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.
Κύριες και κύριοι βουλευτές,
Δεν θα παρακολουθήσουμε τη συνέχεια στην προεκλογική διχαστική πόλωση Τσίπρα- Μητσοτάκη που φαίνεται ότι αναβιώνει από τα πρώτα βήματα της νέας περιόδου.
Κεντρικό στοιχείο της αναμέτρησης τους το ποιος διόρισε τους περισσότερους κολλητούς.
Όσον αφορά το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Κυβέρνηση διώχνει μεν την κ. Θάνου, τις πρακτικές της οποίας έχουμε πολλές φορές καταδικάσει, όμως καθόλου δεν ενδιαφέρεται  να δώσει ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα κομματισμού και συναλλαγής, για τις επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές.
Σας βολεύει κύριοι της Κυβέρνησης, να παραμένουν κομματικά σας στελέχη ως επικεφαλής τους η μέλη τους.
Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία που δίνει τέλος σε αυτές τις πρακτικές, αποτρέπεται κάθε συναλλαγή και δεν επιτρέπεται η κομματική κατάληψη των ανεξάρτητων αρχών.
Ζητάμε τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από όλα τα κόμματα της Βουλής να την αποδεχθούν.
Ασκούμε μαχητική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση.
Για αυτό και καταψηφίζουμε τις διατάξεις που μας επιστρέφουν στο παρελθόν ,που υπονομεύουν τους θεσμούς, που καθιστούν τους πολίτες δέσμιους του πελατειακού κράτους.
Για αυτό καταψηφίζουμε και διατάξεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, που αιφνιδιαστικά αλλάζουν  συμφωνίες και συμβάσεις υπέρ τρίτων.
Ας το καταλάβουν όλοι καλά.
Θα πράττουμε ότι επιβάλλει η ευθύνη και η συνείδηση μας.
Όχι οι δικές τους σκοπιμότητες και τα νταραβέρια. Τελεία και παύλα.»

mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *