Σύμφωνο ανάπτυξης Δήμων Μυλοποτάμου

Στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για την ανάπτυξη του Μυλοποτάμου προχωρούν η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι Μυλοποτάμου, Ανωγείων, Ρεθύμνου, η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και οι τοπικοί φορείς μετά το 34ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών. Το Συνέδριο πραγματοποιείθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 στο χωριό των κεραμοποιών στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου Ρεθύμνης.
Το ψήφισμα του Συνεδρίου αναφέρει:
«Κατά τη διάρκεια του 34ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μυλοποταμιτών στις Μαργαρίτες σήμερα 17 Αυγούστου 2019 διατυπώθηκαν προτάσεις με βάση τις οποίες ετέθησαν συγκεκριμένοι στόχοι υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Μάλιστα για την υλοποίηση του συμφωνήθηκε να υπογραφεί ειδικό Σύμφωνο Συνεργασίας στο οποίο θα προβλέπονται συγκεκριμένα βήματα και διαδικασίες για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν.
Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας θα είναι μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, των δήμων Μυλοποτάμου, Ανωγείων και Ρεθύμνου, της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων και των παραγωγικών φορέων.
Επιπλέον συμφωνήθηκε:
– Να τεθεί ως ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός του από κατοίκους και επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να καταρτιστούν συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα καθώς και να γίνει ειδική ενημέρωση για θέματα όπως ο διαχωρισμός των απορριμμάτων και η δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης.
– Να υλοποιηθεί ειδική καμπάνια προβολής και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Μυλοποτάμου (περιβάλλον, πολιτισμός, γαστρονομία, κ.α. ).
– Να αναληφθεί ειδική πρωτοβουλία για τη προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων όπως η Ζώμινθος και η Αξός.
– Να υποστηριχθεί η δημιουργία ιστορικού αρχείου και αρχείου καταγραφών σε όλα τα χωριά του Μυλοποτάμου που θα συνοδεύεται από την ψηφιοποίηση του υπάρχοντος σε κάθε οικογένεια φωτογραφικού υλικού και τη διάσωση και φύλαξη παλιών αρχείων, εμπορικών βιβλίων, συγγραμμάτων που αναφέρονται στην ιστορία του οικισμού κ.λ.π.
– Σε συνεργασία με τους δήμους, την περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία, να υλοποιηθούν καμπάνιες ενημέρωσης για την ασφαλή οδήγηση και την μη χρήση του αλκοόλ.
– Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη καθιέρωση νέων ειδικοτήτων σε ΙΕΚ και τη διδασκαλία Τεχνών όπως Λιθοδομία και λιθοξοΐα, Αγγειοπλαστική, Τέχνη του ξύλου και Μεταλλοτεχνία, Οργανοποιία και υφαντουργία.
– Να καταγραφούν σε ψηφιακές πλατφόρμες, στο google maps τα μονοπάτια της περιοχής και να χαραχθούν νέες διαδρομές.
– Δημιουργία ειδικού ταμείου χορηγίας και υποτροφιών για τους φοιτητές του Μυλοποτάμου.
– Καθιέρωση σε ετήσια βάση επιμορφωτικού σεμιναρίου για την αγορά εργασίας.
– Να υλοποιηθεί ειδική δράση στην Αθήνα για την προβολή των προϊόντων του Μυλοποτάμου και του πολιτισμού της περιοχής (παραστάσεις από θεατρικές ομάδες της περιοχής κτλπ).
– Καθιέρωση πολιτιστικών φεστιβάλ με ανάδειξη τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Περιοχής.
– Ειδικές δράσεις εμπλοκής των πολιτών και των πολιτιστικών φορέων στο πρότζεκτ της ανάδειξής των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
– Σε όλες τις παραπάνω δράσεις εκτός από τη συνδρομή της Περιφέρειας και των δήμων απαιτείται η συμμετοχή των τοπικών φορέων και κυρίως των Πολιτιστικών συλλόγων. Για το λόγο αυτό απαιτείται να υλοποιηθεί ειδική συνάντηση εντός των επόμενων μηνών.
– Να υλοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα καθιέρωσης για την ανάπτυξη του τοπικού Brand με στόχο την ανταγωνιστικότητα. (Υλοποίηση στρατηγικών αξόνων με ενεργή συμμετοχή του ΑΚΟΜ και την υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων του δήμου).
– Διαμόρφωση οδικού χάρτη έργων. Κατάρτιση Βραχυχρόνιων στόχων και σύναψη συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου για την υλοποίηση προγράμματος Μάρκετινγκ τόπου. Υιοθέτηση προτύπων ποιότητάς.
– Αίτημα προς τους δήμους, τη περιφέρεια, τους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές για τη δημιουργία βιβλιοθήκης που θα στεγάσει η συλλογή βιβλίων που υπάρχει.
– Εκπόνηση μελέτης για το οδικό δίκτυο Πάνορμο, Γαράζο.
– Μελέτη για την ανάπτυξη υποδομών εκμάθησης ορειβατικού σκι – δραστηριοτήτων χιονοδρομίας στην περιοχή Ζωνιανών, Λιβαδίων και Ανωγείων.
– Υλοποίηση παρακαμπτήριας οδού στο χωριό Μαργαρίτες με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών στον Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας.
– Διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Επιπλέον συνεχίζονται οι δράσεις που συμφωνήθηκαν στο 33ο  ετήσιο συνέδριο και αφορούν σε θέματα όπως η δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, η προβολή των προϊόντων του Μυλοποτάμου κ.α.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»