Κοινωνικό Συμβόλαιο Ψηφιακής Εποχής

Λύσεις με προοδευτικό πρόσημο ανέφερε στην ομιλία της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γενηματά, στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, τονίζοντας 5 μεγάλα θέματα, 5 προτάσεις που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην Ανάπτυξη με Κοινωνική Συνοχή και Δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα:
«Πρώτος στόχος: Να πετύχουμε την μείωση των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
Με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του πλεονάσματος, βλέπει κανείς εκ των υστέρων τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε ως χώρα, αν από την πρώτη στιγμή το είχαμε διεκδικήσει με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Το ΚΙΝΑΛ εδώ και τρία χρόνια ζητά να μειωθεί ο στόχος στο 2% του ΑΕΠ, για να δοθεί μια ανάσα στις επενδύσεις και να μειωθεί η υπέρογκη φορολογία.
Κανείς όμως δεν ήθελε να ακούσει:
Ο μεν κ. Τσίπρας δεν το αμφισβήτησε ποτέ, αφού ήταν άλλωστε και το πολιτικό του παιδί από την τυχοδιωκτική πολιτική που ακολούθησε το 2015.
Ο δε κ. Μητσοτάκης δεν τολμούσε να το αναδείξει μήπως και τον μαλώσουν και στις πρόσφατες επισκέψεις του ούτε καν το ζήτησε από τους εταίρους μας.
Είναι καιρός να αφυπνιστούν και οι δύο από τις μικροπολιτικές αυταπάτες τους και να συνταχθούν με την μαχητική θέση του ΚΙΝΑΛ για άμεση μείωση του στόχου και άμεση ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.
Να βγάλουμε την θηλιά από τον λαιμό της χώρας.
Δημιουργώντας ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, με ένα ποσό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο που θα μπορεί να διατεθεί για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική πολιτική.
Η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων είναι απαραίτητη γιατί έχουν υποστεί πρωτοφανή καθίζηση τα χρόνια των Μνημονίων από τις διαρκείς περικοπές του ΠΔΕ.
Με το ποσό αυτό μπορούμε να πετύχουμε την:
• Χρηματοδότηση υποδομών και παραγωγικών επενδύσεων.
• Συντήρηση, συμπλήρωση και εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών.
• Παρακίνηση και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που συχνά αποθαρρύνονται από την έλλειψη ή την καταστροφή των δημόσιων υποδομών που είναι απαραίτητες για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία τους.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον επενδυτικής και παραγωγικής ανάκαμψης μπορούν να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται και μια σειρά φορολογικών μειώσεων, οι οποίες συνδράμουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, χωρίς να απειλούν τα έσοδα του κράτους. Παράλληλα, οι εισφορές θα μπορούν επίσης να μειωθούν προσεκτικά χωρίς να απειληθεί εκ νέου το ασφαλιστικό σύστημα.
Με αυτή την δημοσιονομική αλλαγή θα απαντήσουμε στα μετα-Μνημονιακά διλήμματα:
Ούτε διαρκής λιτότητα όπως μας διαμηνύει κάθε τόσο η ευρωπαϊκή και διεθνής συντήρηση, η οποία επιμένει να παραβλέπει τα αδιέξοδα αυτής ακριβώς της πολιτικής που εφαρμόστηκε με τα Μνημόνια.
Αλλά ούτε και διαρκείς αυτοσχεδιασμοί είτε με εξαγγελίες φορολογικών ελαφρύνσεων όπως κάνει τώρα η ΝΔ είτε με ανεξέλεγκτες παροχές και επιδόματα,  όπως έκανε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε η μία ούτε η άλλη επιλογή από μόνη της θα φέρει ανάπτυξη και διαρκή απασχόληση.
Η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις, ενίσχυση της παραγωγής, ώθηση των εξαγωγών και νέες θέσεις απασχόλησης προκειμένου να χτίσει ξανά το μέλλον της με αυτοπεποίθηση και ευθύνη.
Όχι άλλοι πειραματισμοί προεκλογικής ή μετεκλογικής εκδούλευσης.
Δεύτερος στόχος: Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου, μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με υποθηκευμένες τις πηγές του Εθνικού Πλούτου και μια αιχμάλωτη Οικονομία στους σχεδιασμούς που επέβαλλαν ο κ. Σόιμπλε και οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης.
Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε το 2015, αυτό που όλες οι έως τότε Ελληνικές Κυβερνήσεις, είχαν απορρίψει.
Και τώρα ο κ. Μητσοτάκης σιωπά, ουσιαστικά συνυπογράφει με την σειρά του τις κατάπτυστες συμφωνίες. 
Για μας όμως η αλλαγή των δεσμεύσεων, είναι ζήτημα Εθνικής αξιοπρέπειας και πηγή πρόσθετων πόρων για την Οικονομία και την Κοινωνία.
Το Ταμείο πρέπει να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός υποθήκης στους πιστωτές, αλλά στα πρότυπα των Κρατικών Ταμείων κυρίαρχων χωρών που επενδύουν για το δημόσιο συμφέρον, προικίζουν το Ασφαλιστικό Σύστημα για το μέλλον και χρηματοδοτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.
Τρίτος στόχος: Να στηρίξουμε την Ελληνική Μικρομεσαία επιχείρηση, για να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε ανάγκη τις εμβληματικές μεγάλες ξένες επενδύσεις που σηματοδοτούν διεθνώς την εμπιστοσύνη στη χώρα.
Αλλά χρειαζόμαστε και χιλιάδες μικρές και μεσαίες επενδύσεις από τις Ελληνικές επιχειρήσεις.
Στηρίζουμε τον μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες και ανταγωνιστικότερες, με την πρόταση για ένα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής», που θα αξιοποιεί δημιουργικά όλες τις νέες δυνατότητες που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση.
– Με ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις συνενώσεις επιχειρήσεων.
–  Με την εκπόνηση κλαδικών μελετών για την πρόβλεψη των αλλαγών και την προώθηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.
– Με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τις απαραίτητες προβλέψεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, για την χρηματοδότηση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και «αλυσίδων αξίας».
– Με την συνεργασία με Ανώτατα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά Ιδρύματα για την ενσωμάτωση των τεχνολογικών και οικονομικών εξελίξεων. Αλλά και με αναβάθμιση του ρόλου των επιμελητηρίων.
– Με τοπικά Περιφερειακά Σύμφωνα Ανάπτυξης για προώθηση επιχειρηματικών δράσεων, σύμφωνων με τα κατά τόπους συγκριτικά πλεονεκτήματα.
– Με επιχειρηματικά πάρκα που αποτελούν το κλειδί για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες εντός οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών. Αναβάθμιση της ΕΤΒΑ ώστε να μετατραπεί ως ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα.
Για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα παρουσιάσαμε στη Λάρισα δέσμη προτάσεων πριν από λίγες μέρες.
Κρίσιμο όμως ζήτημα είναι η αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει την Οικονομία.
ΠΛΗΡΩΣΕ ΑΚΡΙΒΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.
Οι Τράπεζες πρέπει να βγουν από την «αιχμαλωσία» του αποικιακού Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά παρέδωσε το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα στους ξένους και το αποξένωσε από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής.
Ο Νόμος πρέπει να καταργηθεί και μαζί του και το ΤΧΣ, ώστε να απλοποιηθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό το συνολικό πλαίσιο εποπτείας του συστήματος.
Έχουμε καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις μας για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Είναι αναγκαίο να προχωρήσει η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που μπλοκάρει την χορήγηση νέων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Με την προστασία της Α΄ κατοικίας των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων από πλειστηριασμούς.
Αλλά και με την απόφαση να τελειώνουμε με τους «πτωχευμένους πλούσιους», που εμφανίζουν δήθεν οικονομική στενότητα, μέσω εικονικών μεταβολών  οικογενειακής κατάστασης, με πλασματικές μεταβιβάσεις και ταυτόχρονη διαφυγή καταθέσεων στο εξωτερικό. ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΠΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.
Τέταρτος στόχος: Η στήριξη των Εργαζομένων και των ανέργων.
Ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο δικός μας δρόμος. 
Οι Έλληνες εργαζόμενοι όμως βιώνουν την ανασφάλεια, τις χαμηλές αποδοχές, τις συνέπειες των ελαστικών μορφών απασχόλησης και σε πολλές περιπτώσεις τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.
Για μας η Ανάπτυξη επιβάλλεται να αφορά άμεσα τον εργαζόμενο, την βελτίωση της ζωής του, αλλά και την δημιουργία θέσεων εργασίας για τους άνεργους.
Δεν μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναλάβει αρνητικές  δεσμεύσεις και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διάρκεια του Συνεδρίου του ΣΕΒ. Χθες άρχισε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για την υποπροστασια των εργαζομένων, με πρώτο βήμα τις κλαδικές συμβάσεις.
Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα έρθουν ως νομοθετικές διατάξεις, με τον μανδύα των δήθεν μεταρρυθμίσεων.
Εμείς:
• Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για καταστρατήγηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των Κλαδικών Συμβάσεων για όλες τις επιχειρήσεις του κάθε κλάδου.
• Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για διευκόλυνση των Ομαδικών Απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων.
• Είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη για την διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που δημιουργούν εξοντωτικές καταστάσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
• Πιστεύουμε ότι τα θέματα του Συνδικαλιστικού Νόμου πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από τον διάλογο με τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους και όχι με την επιβολή ρυθμίσεων που υποκρύπτουν σκοπιμότητες.
Είναι ώρα για θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους άνεργους.
• Με την αύξηση του κατώτερου μισθού και τον καθορισμό του από τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
• Με τη χορήγηση κινήτρων για προσλήψεις ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια επιχείρηση για νέες θέσεις εργασίας, φοροαπαλλάσσεται για 150.
• Με τον διπλασιασμό της περιόδου χορήγησης επιδόματος ανεργίας, για όσους μπαίνουν στην ανεργία  για πρώτη φορά.
• Με την εγγύηση μαθητείας για τους νέους, ώστε να αποκτήσουν την πολυπόθητη εργασιακή εμπειρία.
• Με την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, για δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Είναι όμως ώρα να εξετάσουμε και λύσεις που διασφαλίζουν την συμμετοχή των εργαζομένων στο μέρισμα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης.
Στην κρίση οι εργαζόμενοι είδαν πρώτοι να απολύονται, να κόβονται οι υπερωρίες, να μειώνονται οι μισθοί, να ελαστικοποιούνται ωράρια και αμοιβές για να ξυπνήσει –όπως έλεγαν τότε– η χαμένη ανταγωνιστικότητα.
Τώρα δεν θα αφήσουμε να γίνουν ουραγοί σε ότι περισσέψει από τα αυξημένα κέρδη των μετόχων.
Πέρα όμως από τις διεκδικήσεις για καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, η Ελλάδα πρέπει να πάρει παράδειγμα από άλλες αναπτυγμένες χώρες, στις οποίες η κοινωνία βλέπει ότι η κρίση έπληξε άνισα τους φτωχότερους και διεκδικεί συμμετοχή στο νέο κύμα κερδοφορίας. 
Ήδη στις ΗΠΑ, την Βρετανία και σε άλλες χώρες έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται Προγράμματα
Απόκτησης Μετοχών Επιχειρήσεων από τους εργαζόμενους.
Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει πρωτοβουλίες συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων και σύντομα θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων στον ελληνικό χώρο.
Πρέπει να αποτελέσει υποχρέωση σε όλες τις μεγάλες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται με προνομιακούς όρους από το τραπεζικό σύστημα ή από δημόσιους πόρους.
Θα καλέσουμε σε διάλογο τόσο την κυβέρνηση που στα συνθήματα της ενθουσιάζεται από τις μεταρρυθμίσεις και τις αγορές, όσο και την αντιπολίτευση που στα συνθήματα της κόπτεται για τον κόσμο της εργασίας. Εκεί στην διανομή υπέρ των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης θα φανεί πόσα δράμια ζυγίζουν τα εύκολα λόγια τους.
Είναι επίσης η ώρα η τεχνολογική πρόοδος να μετουσιωθεί σε μια δίκαιη ανταμοιβή της αναμενόμενης αυξημένης παραγωγικότητας.
Με υψηλότερους μισθούς ή και με μειωμένο χρόνο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών.
Πέμπτος στόχος: Η βιώσιμη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έθεσε ουσιαστικά τις βάσεις για τις δράσεις σε οικουμενικό επίπεδο για την άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
H Ευρώπη έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις δράσεις αυτές και μάλιστα να ηγηθεί της προσπάθειας, όντας η 1η κλιματικά ουδέτερη, μηδενικών εκπομπών, ήπειρος του κόσμου, μέχρι το 2050.
Στη χώρα μας καλούμαστε να τηρήσουμε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για την επόμενες γενεές.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένα σχέδια προσαρμογής στα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή συνεργασία για την πολιτική προστασία για να μη θρηνήσουμε άλλες καταστροφές.
Όπως και να προωθήσουμε αλλαγές στον Πρωτογενή τομέα, με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, θέτοντας τέλος στην χρήση τοξικών χημικών ουσιών, ώστε να εγγυηθούμε προσιτά, υγιή και καλής ποιότητας τρόφιμα και ασφαλή προϊόντα.
Ο χρόνος τελειώνει.
Η κλιματική δράση περνάει όμως μέσα και από την αλλαγή του ενεργειακού μας συστήματος, σε ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.
Για εμάς στο Κίνημα αλλαγής είναι προτεραιότητά μας να σχεδιάσουμε αυτή την μετάβαση. Που θα μας οδηγήσει σταδιακά στην μεταλιγνιτική Ελλάδα.
Και θα βασίζεται  στο πλούσιο φυσικό μας δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Και παράλληλα σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα δίκαιης ενεργειακής μετάβασης για τις λιγνιτοφορες περιοχές στις οποίες ο κ Τσιπρας εφάρμοσε πολιτική καμένης γης επί 4,5 χρόνια.
Η εδραίωση δίκαιης ενεργειακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή για τις περιοχές που για δεκαετίες βασίστηκαν στον λιγνίτη απαιτεί και προϋποθέτει την άμεση εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις περιοχές αυτές και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.
Πιστεύουμε ακόμη ότι και η ίδια η ΔΕΘ πρέπει να συμβολίσει αυτή την αλλαγή.
Και θέλω από αυτό εδώ το βήμα να προτείνω να δουλέψουμε με σχέδιο όλοι μαζί, ώστε μετά από λίγα χρόνια, να μπορεί να γίνει η ΔΕΘ η πρώτη κλιματικά ουδέτερη, μηδενικών δηλαδή ρύπων, έκθεση.
Να δώσει ένα ακόμη θετικό παράδειγμα για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στην χώρα.
Μαζί καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Στόχος μας είναι να το κατανοήσουν όλο και περισσότεροι πολίτες, τώρα που η οργή φθίνει και οι εύκολες λύσεις της πολιτικής εξαπάτησης εξανεμίστηκαν. 
Δεν προδώσαμε ποτέ και δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας, την εντολή που μας δίνει η ψήφος σας, η στήριξή σας.
Έχουμε επιλέξει να κοιτάμε μόνο μπροστά.
Ένα βήμα την φορά, αλλά στην ίδια κατεύθυνση. 
Να καθορίζουμε την εποχή μας, να αφήνουμε το στίγμα μας.
Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι.
Αυτή την πολύτιμη κληρονομιά κουβαλάμε μαζί μας στο Κίνημα Αλλαγής.
Πιστεύω βαθιά πως η παράταξή μας μπορεί να βγει ξανά μπροστά για μια καλύτερη Ελλάδα.
Έχουν πει: Τα όνειρα που τα βλέπουμε μόνοι μας, μένουν απλά στο μυαλό μας.
Μόνο τα όνειρα που μοιραζόμαστε με άλλους γίνονται πραγματικότητα. 
Είμαστε πολλοί και θα τα καταφέρουμε.»
Ακόμη επισήμανε: «Πριν ένα χρόνο από αυτό το βήμα επισημάναμε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει αφετηρία διαλόγου και αποφάσεων για το μέλλον του τόπου.
Με δύο αναγκαία μεγάλα βήματα.
Το πρώτο: Το τέλος της Κυβέρνησης Τσίπρα. Μιας Κυβέρνησης που οδήγησε την χώρα σε νέα αδιέξοδα.
Η ψήφος του ελληνικού λαού του αφαίρεσε τα κλειδιά του Μαξίμου.
Το δεύτερο: Την  Εθνική και Κοινωνική Αφύπνιση.  Για την οριστική έξοδο από την κρίση και την Αλλαγή στη χώρα. Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να το πετύχει  η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν αρκούν οι εξαγγελίες και τα αποσπασματικά μέτρα που απλώς ξοδεύουν τις θυσίες του Ελληνικού λαού, χωρίς σχέδιο και προοπτική.
Σήμερα θα προσθέσω και μια τρίτη προϋπόθεση ως αφετηρία της Εθνικής Αναγέννησης:
Να χαρτογραφήσουμε τα μονοπάτια που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.
Ακούσαμε χθες τον κ. Μητσοτάκη να παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την διερεύνηση του καταστροφικού 1ου εξαμήνου Τσίπρα – Βαρουφάκη.
Αναμενόμενο.
 Έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει την ομερτά .  Το ενοχικό πολιτικό deal. Την από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και την διαχείριση της. «Σου χαρίζομαι για το 2004- 2009, μου χαρίζεσαι για το 2015, πατσίσαμε!»
Προσπαθούν  να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο στόχος  είμαστε εμείς.
Εμείς θα επιμείνουμε. Πρέπει να εξεταστεί αναλυτικά  όλη η περίοδος από την είσοδο της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα.   
Να επιμεριστούμε τίμια τις ευθύνες του δημοσιονομικού και κοινωνικού εκτροχιασμού.
Να δώσουμε επιτέλους απαντήσεις στον Έλληνα και την Ελληνίδα, γιατί έπρεπε να θυσιάσει το βιοτικό, κοινωνικό και παραγωγικό του επίπεδο, για να διασωθεί η χώρα.
Γιατί έπρεπε να δουν τα παιδιά τους να μεταναστεύουν, ή να χτίζουν το μέλλον τους με επιδόματα ή ακόμη και συσσίτια.
Ποιοι, πως και γιατί είτε δημιούργησαν την Κρίση, είτε καθυστέρησαν την εξομάλυνση.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κλείσουν οι πληγές και να καταφέρουμε εθνική συνεννόηση, αν αφήνουμε την ιστορία να την γράψουν οι μικροπολιτικές στοχεύσεις της στιγμής!
Γιατί τις προκλήσεις θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας και θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν έχουμε εθνικά θωρακιστεί με μνήμη, μεταμέλεια, συσπείρωση και σχέδιο!
Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί.
Αλλά χρειάζονται αποφάσεις.
Σχέδιο, Αλλαγές, μια ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, που θα δώσει ΟΡΑΜΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.
Που θα δημιουργήσει την νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση που είναι ο βασικός όρος της επιτυχίας.
Και στις προκλήσεις και τους κύριους στόχους της Νέας Πορείας θέλουμε σήμερα να αναφερθούμε,  γιατί εμείς βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.
Δύο μήνες μετά τις εκλογές, είναι ώρα να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.
Τα προβλήματα στην Οικονομία είναι εδώ, μαζί μας και κυρίως εις βάρος μας.
Όπως και οι μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «μαλώνουν» για το αν είχαμε βγει από την κρίση πριν τις εκλογές ή αν αυτό έγινε «ως εκ θαύματος», αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ.
Τίποτε από τα δύο δεν είναι αλήθεια.
• Η Ελλάδα πορεύεται σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, με ένα εξίσου απειλητικό ιδιωτικό χρέος, με τις επενδύσεις να υπολείπονται κατά 45% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας.
• Πορεύεται με τις δεσμεύσεις Τσίπρα για δυσβάσταχτα πλεονάσματα, που υπονομεύουν την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.
• Πορεύεται με το Υπερταμείο της υποτέλειας με το σύνολο του εθνικού πλούτου υποθηκευμένο  μέχρι το 2115!
• Πορεύεται με δραματικές υστερήσεις στην παροχή των δημόσιων αγαθών για τους πολίτες της, αλλά και πολύ υψηλή ακόμη ανεργία.
Ζητήματα που οδηγούν στην διεύρυνση των Κοινωνικών Ανισοτήτων.
• Πορεύεται ως ουραγός στις πολιτικές για την ενσωμάτωση του ψηφιακού Μετασχηματισμού, στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη των νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, που μπορούν να ανατρέψουν ριζικά την τάση φυγής των ανθρώπων στο εξωτερικό.
Αυτή είναι η κατάσταση, η βαριά κληρονομιά του χθες.
Αυτή οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε.
Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω και τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται.
• Από τις συνέπειες του «εμπορικού πολέμου» που κήρυξε ο κ. Τραμπ, που οδηγούν σε οικονομική υποχώρηση και σε πρόβλημα  ύφεσης σε μεγάλες βιομηχανικές χώρες (όπως η Γερμανία και η Κίνα) με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Και που υπάρχει κίνδυνος να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην δική μας χώρα κυρίως στους τομείς των εξαγωγών και του τουρισμού.
• Από την προκλητική στάση της Τουρκίας και την αναταραχή που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
• Και από τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή και η φθίνουσα δημογραφική πορεία της χώρας μας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι πιο απαισιόδοξοι θα ρωτούσαν για την Ελλάδα: «Που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;»
Δεν ανήκουμε στους απαισιόδοξους.
Έχουμε πίστη στο Ελληνικό δαιμόνιο και τις δυνάμεις και δυνατότητες του Έθνους μας.
Αρκεί όμως να υπάρξει ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.
Με τολμηρές αλλαγές, με σύγκρουση με το «παλιό», το κατεστημένο, και ότι το εκφράζει σήμερα.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ.
• Η Κυβέρνηση δεν έχει συνολικό σχέδιο. Υποχώρησε στους δανειστές όσο αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χθες στην ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης, ουσιαστικά άφησε στη κ.Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση. Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας , από μια Κυβέρνηση που  απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία ,τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας. Εστιάζουν περισσότερο στην εικόνα και την επικοινωνιακή προβολή στα εύκολα, τα δύσκολα πάνε πίσω. Συνεχίζουν την ανούσια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψουν ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα πολιτικές και δεσμεύσεις Τσίπρα. Η αέναη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη βολεύει και τους δύο. Ο καθένας έχει τον Δράκο που θέλει στο δικό του παραμύθι. 
• Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν καμιά μεταρρυθμιστική πρόταση. Έχουν όμως συντηρητική ατζέντα που άρχισε να ανοίγει.  Οικοδομούν το νέο συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος της δεξιάς.
Επιστρέφουν ταχύτατα στο παρελθόν, στις γνωστές συνταγές των «ημετέρων»και του πελατειακού κράτους. Το απέδειξαν με την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο Πρωθυπουργικό γραφείο-μετατρέποντάς το στον δήθεν Λευκό Οίκο της Ελλάδας-με την επιλογή κομματικών Γενικών Γραμματέων. Όσο για την περιβόητη «αριστεία» απεδείχθη λόγια του αέρα, διορίζουν τους εκλεκτούς τους χωρίς προσόντα ακόμα και σε σημαντικές θέσεις εθνικής ευθύνης. 
Είμαστε καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύουν.

Η ΝΔ  είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Εμείς δεν ντρεπόμαστε για την ιδεολογική μας ταυτότητα, δεν κρυβόμαστε, δεν μετατοπιζόμαστε. Η απόσταση που μας χωρίζει έχει ιδεολογικό πρόσημο.
Οι όψιμες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν κάνουν τη δεξιά, που βαρύνεται με το ανάθεμα σε βάρος του, κέντρο. Έρχεται δεύτερος μετά τον Τσίπρα.
Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της δεξιάς, δεν συνεπάγεται και συγχωροχάρτι στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ.
• Γιατί είναι ο κ. Τσίπρας που άνοιξε το δρόμο στην αυτοδυναμία της ΝΔ. Απέτυχε ως δήθεν «κυβερνώσα πρώτη φορά αριστερά» να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας.
• ΓΙΑΤΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΕΙ, ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ.
Όπου και να αποφασίσει να τοποθετήσει το κόμμα του ο κύριος Τσίπρας, όποια ταμπέλα και να θεωρήσει βολική, η πραγματικότητα είναι πως στην ούγια θα γράφει «λαικισμός-τυχοδιωκτισμός»!
Κοινός στόχος και των 2 είναι βέβαια το Κίνημα Αλλαγής.
Έχουν επιλέξει και οι δυο τον αντίπαλο που θεωρούν πιο βολικό, στοχοποιώντας  τον μόνο πυλώνα υπευθυνότητας και μεταρρυθμίσεων που γέννησε η μεταπολίτευση: το ΠΑΣΟΚ και τη φυσική του συνέχεια, το Κίνημα Αλλαγής.
Δεν μας αγγίζουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι, φίλοι και εχθροί καθημερινά  με μας ασχολούνται! Γιατί η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καθιερωθεί, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Έχει χαράξει αυτόνομη πορεία. Έχει ταυτότητα. Έχει πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση του τόπου και μόνο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων μπορεί να κάνει συνεργασίες. Όχι ως συμπλήρωμα και δεκανίκι.
Ένα κόμμα σοσιαλιστικό, πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, πολιτικά φιλελεύθερο, που εκφράζει τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων Ελλήνων.
Και κυρίως ένα Κίνημα υπεύθυνο.
Που δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος, μπροστά στην διάσωση της χώρας.
Που δεν ξεχωρίζει την ανάπτυξη από την κοινωνική συνοχή, που δεν διαχωρίζει και δεν διχάζει τους Έλληνες.
Ένα Κίνημα που παράγει πολιτικές λύσεις και δεν διαχειρίζεται μόνο τα δημοσιονομικά περιθώρια που δίνει ο στραγγαλισμός της ελληνικής αγοράς.
Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτά που στην δεκαετία της κρίσης λειτούργησαν υπερβατικά και συνεκτικά, σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους που επένδυσαν στην αποσταθεροποίηση και τις πολιτικές ευκαιρίες που γέννησε η κρίση. Το λογαριασμό τον πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.
Η καθαρή αυτή θέση και υπεύθυνη στάση είναι για μας θέμα αρχής και όχι σημαία ευκαιρίας. Θέλω λοιπόν και με την ευκαιρία των χθεσινών αναφορών του κ. Μητσοτάκη,  να επαναλάβω ότι  δεν είναι ώρα για παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφείες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι. 
Η κρίση δυστυχώς δεν αποτελεί παρελθόν.
Αλλά εφικτές και πραγματοποιήσιμες λύσεις υπάρχουν.
Στόχος μας ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη είναι να συμβάλλουμε:
• ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι μια νέα πορεία χωρίς τον διαρκή φόβο υποτροπής της κρίσης, απαλλαγμένη από τις υποδείξεις και τις απαιτήσεις της Τρόϊκας.
Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Αναγέννησης.
Ελληνικής ιδιοκτησίας και εφαρμογής.
Με έμφαση στις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, την μαζική απασχόληση, την απελευθέρωση των κρυμμένων δυνατοτήτων και ευκαιριών της ελληνικής οικονομίας
Αυτή θα είναι η δική μας πρόταση για τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας.
Καλές οι παρελάσεις που θα δούμε και τα άσματα που θα ψάλλουμε, καλύτερες όμως οι ευκαιρίες ανάπτυξης που πρέπει να θεμελιώσουμε σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και εθνικής ανάτασης.
Μόνο έτσι θα έχει η νέα γενιά ελπίδα και προοπτικές για τα επόμενα 200 χρόνια και όχι μόνο εορταστικές αναμνήσεις από τα παρελθόντα.
Θα συμβάλλουμε:
• Στην ανόρθωση του Κοινωνικού Κράτους και στην δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Γιατί η Ανάπτυξη πρέπει να συνδέεται με την Κοινωνική Πολιτική, με μόνιμα και ισχυρά μέτρα και όχι επιδόματα.
• Στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και στην αξιοποίηση των γεωπολιτικών ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, για την Οικονομία, την χώρα, τον Ελληνισμό.
Με βάση αυτές τις παραδοχές είναι απόλυτα σαφές ότι θα σταθούμε θετικά σε ότι αφορά:
• Τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην χώρα.
• Στην κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
• Στην επέκταση του μηχανισμού Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
• Στην μείωση των φόρων.
• Στον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου.
• Στις ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές, με σαφείς κανόνες που ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
• Στο σεβασμό του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας κόντρα στην καταστροφή του προς χάριν εφήμερων κερδών.»

mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *