Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στη Θεσσαλονίκη, όπου τιμήθηκαν οι πολίτες και οι επιστήμονες, της πόλης που έχουν παλέψει ανιδιοτελώς για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου. Ο ΣΕΑ χάρισε στον Γιάννη Μπουτάρη ένα γλυπτό του Θόδωρου Παπαγιάννη, από την πρόσφατη έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η Πρόεδρος του ΣΕΑ κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα τόνισε: «Στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, πρώην Δημάρχου και ιδρυτικού μέλους της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμούμε όλους αυτούς που συνέβαλαν και δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια για την καρδιά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης».
Επίσης υπογράμμισε και τη συμβολή των επιστημόνων που, όπως είπε, έβαλαν το επιστημονικό τους κύρος για να εξηγήσουν γιατί θα πρέπει να διατηρηθούν τα αρχαία στον σταθμό, καθώς και του τεχνικού κόσμου της χώρας που βρήκε λύση για την κατά χώραν διατήρηση και την υπερασπίστηκε με σθένος.
Για τη ζωή και την προσφορά του τέως Δημάρχου από τις θέσεις τις οποίες υπηρέτησε μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου.
Ο κύριος Γιάννης Μπουτάρης μετά τη βράβευσή του δήλωσε ότι «Η τιμή αυτή δεν αφορά εμένα αλλά εκατοντάδες άτομα. Ταλαιπωρηθήκαμε πολλά χρόνια», υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου», ενώ έκανε έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πειστεί να σταματήσει την καταστροφή που είναι σε εξέλιξη.
Η πρώην Διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δ. Μακροπούλου αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε ως Δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενώ η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Π. Αδάμ-Βελένη έκανε μια αναδρομή στη στάση του Γιάννη Μπουτάρη στην υπόθεση της διάσωσης των αρχαιοτήτων στην Απελλού ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
