Ηλεκτρονικό εισιτήριο Αρχαιολογικών Χώρων

Αντιπροσωπία του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων – ΣΕΑ συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων – ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου. Στη συνάντηση παρέστησαν και υπηρεσιακά στελέχη του ΟΔΑΠ, με τις αρμοδιότητες των θεμάτων που συζητήθηκαν. Το Δ.Σ. του ΣΕΑ, αφού ευχήθηκε στην κυρία Βαλάκου για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων της, έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας, ιδιαίτερα δε αυτά για τη χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον ΟΔΑΠ.
Ειδικότερα το ΔΣ του ΣΕΑ έθεσε δύο ακόμη ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα:
• Το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Ο.Δ.Α.Π. Επαναλάβαμε την αντίθεσή μας στην πρόβλεψη του Ν. 4761 για τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με αρμοδιότητα τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και ζητήσαμε να μην ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη (δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί). Η δυνατότητα παραχώρησης του νευραλγικού αυτού τομέα των αρμοδιοτήτων του ΟΔΑΠ δεν μπορεί παρά να προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με δεδομένο ότι για την ακίνητη περιουσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. έχει επανειλημμένως γίνει προσπάθεια εκποίησης και ιδιωτικοποίησής της. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το παράδειγμα της Ρόδου: ο Σύλλογος έθεσε επιτακτικά το θέμα ότι τα ακίνητα ιδιοκτησίας ΥΠ.ΠΟ.Α. οφείλουν να υπηρετούν την διατήρηση της φυσιογνωμίας της παλιάς πόλης της Ρόδου, την κατοίκηση και τη διατήρηση της αυθεντικότητας του οικισμού, χωρίς να προχωρήσουν προτάσεις εμπορευματοποίησής τους (π.χ. μετατροπή τους σε εστιατόρια ή Boutique Hotel) που εξυπηρετεί πρωτίστως την αλόγιστη τουριστικοποίηση οικιστικών ζωνών και βλάπτει την προστασία των μνημείων και ιστορικών τόπων.
• Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην εξαγγελία για επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), όπως αυτή εκφράστηκε επίσημα στη συνέντευξη τύπου στις 7/12/2021 («Η εφαρμογή συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δρομολογείται σε 100 ακόμη Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.»). Παρότι δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί, πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξαγγελία, που ανοίγει το δρόμο σε ιδιώτες να κερδοσκοπήσουν από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων. Όπως επισημάναμε, οι τεχνολογικές εφαρμογές του δημοσίου έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, όπως έδειξαν οι εφαρμογές που δημιουργήθηκαν από το δημόσιο εντός της πανδημίας, ώστε αρκεί μια συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει σε περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δεν υπάρχει καμία πρακτική  ανάγκη το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που ήδη υπάρχει, να «επανεγκατασταθεί» με Σ.Δ.Ι.Τ., παρά μόνο η προσπάθεια ιδιωτών να εμπλακούν στα έσοδα του δημοσίου, των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων, όπως εδώ και πολλά χρόνια ονειρεύονται. Η εμπειρία των έργων Σ.Δ.Ι.Τ., με κορυφαίο παράδειγμα τις Εθνικές Οδούς, αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα έργα δημόσιας ωφέλειας λειτουργούν προς όφελος του ιδιώτη που τα λυμαίνεται για χρόνια. Μια τέτοια αντίληψη για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της επικράτειας είναι πραγματικά ανήθικη και εξωφρενική.

mail