Αποκατάσταση δικαιοσύνης

Με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που διεξήχθη στο Μουσείο Ακρόπολης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) απέστειλε στα μέλη των διεθνών Επιτροπών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα Επιστολή.
Στην Επιστολή ο ΣΕΑ τονίζει ότι η Επανένωση των Γλυπτών είναι μείζον ζήτημα αποκατάστασης της δικαιοσύνης.
            Ολόκληρη η Επιστολή μεταφρασμένη στα Ελληνικά από τον ΣΕΑ:
          «Αξιότιμα μέλη των Επιτροπών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
          Εκ μέρους των Ελλήνων αρχαιολόγων σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε για το μείζον ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους με το κορυφαίο μνημείο. Πρόκειται για μια διεκδίκηση που αφορά το σύνολο των χωρών που έχουν υποφέρει από τη λεηλασία των μνημείων τους.
          Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και όλοι οι Έλληνες αρχαιολόγοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό ως μείζον ζήτημα αποκατάστασης της δικαιοσύνης και έμβλημα στον αγώνα κατά του διαμελισμού και της λεηλασίας πολιτιστικών αγαθών, έναν διεθνή αγώνα που έχει υποστηριχτεί πολύ τα τελευταία χρόνια από τη συζήτηση για την αποαποικιοποίηση  των Μουσείων.
          Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πρόσφατες κινήσεις που υπονομεύουν το αίτημα αυτό και αφίστανται από την επί δεκαετίες σταθερή θέση της χώρας.
          Συγκεκριμένα:
– Από το 2019, ο Πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε σε «δανεισμό» των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ και η Eλληνίδα Υπουργός Πολιτισμού επαναφέρει συνεχώς ζήτημα «ανταλλαγής» αρχαιοτήτων. Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά το αίτημα της επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών που αποσπάστηκαν βίαια από τον Παρθενώνα, και εισάγει πλέον το αίτημα για «δανεισμό και ανταλλαγή» των γλυπτών με το Βρετανικό Μουσείο.
– Στις 21/7/2022 η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε, και η κυβέρνηση επικύρωσε στις 8/9/2022, μια ιδιωτική συμφωνία η οποία, κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, παραχωρεί 161 κυκλαδικές αρχαιότητες σε ιδιωτικό ίδρυμα χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί ούτε η γνησιότητά τους ούτε η νομιμότητα της κατοχής τους από τον ιδιώτη συλλέκτη Στερν στις ΗΠΑ, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει την επιστροφή τους σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχουν κτηθεί παρανόμως. Το ίδρυμα στο οποίο παραχωρείται η Κατοχή των αρχαιοτήτων (HACI) έχει ιδρυθεί και διοικείται από τον γιο και τον οικονομικό διευθυντή του Στερν! Η συμφωνία προβλέπει ότι οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες θα εκτεθούν για πενήντα χρόνια στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ενώ για κάθε ένα αντικείμενο της συλλογής που θα έρχεται στην Ελλάδα μέσα στα 50 χρόνια, η χώρα θα πρέπει να στέλνει ισάριθμες και ισάξιες κυκλαδικές αρχαιότητες από τα ελληνικά μουσεία.
          Η ενέργεια αυτή αποτελεί είναι πρωτοφανής και επικίνδυνη. Μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή επαναπατρισμών σε διεθνές επίπεδο, αφού κάθε συλλέκτης ή έμπορος αρχαιοτήτων θα μπορεί να δημιουργεί μία αίθουσα σε ιδιωτικό Μουσείο της αρεσκείας του στο εξωτερικό, να εκθέτει τις αρχαιότητες στην έδρα του και να απαλλάσσεται από τις ευθύνες που τον βαρύνουν για την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων!  
          Σας αποστέλλουμε τις συμφωνίες, καθώς και το καταστατικό του HACI για να κρίνετε.
          Από τη θέση σας στις διεθνείς Επιτροπές διεκδίκησης των γλυπτών, παρακαλούμε να βοηθήσετε τη διεκδίκησή μας να μην εγκαταλειφθεί από την Ελλάδα η εφαρμογή των διεθνών Συνθηκών για τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση, τη διεκδίκηση και εν τέλει τον επαναπατρισμό ελληνικών αρχαιοτήτων.»

mail