Δήλωση ΝΑΤΟ Συνθήκης START

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Νέα Συνθήκη START συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα περιορίζοντας τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, σημειώνουμε με ανησυχία ότι η Ρωσία δεν έχει συμμορφωθεί με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Νέα Συνθήκη START.
Υπενθυμίζεται ότι νέα συνθήκη START τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για άλλα πέντε χρόνια. Ρυθμίζει το ανώτατο όριο του αριθμού των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία και του αριθμού των πυραύλων που εκτοξεύονται από ξηρά, από υποβρύχια, καθώς και των βομβαρδιστικών που τους μεταφέρουν.
Αναλυτικά η Δήλωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σχετικά με τη νέα συνθήκη START:
          1. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Νέα Συνθήκη START συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα περιορίζοντας τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, σημειώνουμε με ανησυχία ότι η Ρωσία δεν έχει συμμορφωθεί με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Νέα Συνθήκη START.
          2. Η άρνηση της Ρωσίας να συγκαλέσει συνεδρίαση της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (BCC) εντός του χρονοδιαγράμματος που καθορίζεται από τη Συνθήκη και να διευκολύνει τις δραστηριότητες επιθεώρησης των ΗΠΑ στο έδαφός της από τον Αύγουστο του 2022, εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν σημαντικά δικαιώματα βάσει της Συνθήκης και υπονομεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες ικανότητα να επαληθεύει επαρκώς τη συμμόρφωση της Ρωσίας με τα κεντρικά όρια της Συνθήκης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμορφώνονται με τη Νέα Συνθήκη START.
          3. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να θεωρούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των όπλων ως ουσιαστική συμβολή στους στόχους ασφαλείας μας. Η Νέα Συνθήκη START παραμένει προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ χαιρέτησαν τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2021 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για παράταση της Συνθήκης Νέας START για πέντε χρόνια. Ωστόσο, η μη συμμόρφωση της Ρωσίας υπονομεύει τη βιωσιμότητα της Νέας Συνθήκης START.
          4. Καλούμε τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης διευκολύνοντας τις επιθεωρήσεις New START στο ρωσικό έδαφος και επιστρέφοντας στη συμμετοχή στο όργανο εφαρμογής της Συνθήκης, το BCC.

mail