Φιλοξενία πυρόπληκτων

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 37 δευτ.]

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε σήμερα 17 Ιουλίου 2023 στις 18:15, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.
Ειδικότερα ο κ. Ιωάννης Αρτοποιός ανέφερε: «Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετωπίζουν το τελευταίο 24ωρο 81 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε 4 μεγάλες πυρκαγιές εκ των οποίων 2 στην Αττική, σε Νέο Κουβαρά και Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.
Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα που διαχειρίζεται το επιτόπιο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.
Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους.
Μεγάλος είναι ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Η πυρκαγιά από την έναρξή της, εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων, κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες, έγινε απειλητική προκαλώντας ζημιές, γι’ αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς  ασφαλή προορισμό.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι Πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία.
Έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή ενός αλλοδαπού όπου εξετάζεται, γιατί σύμφωνα με υποδείξεις περιοίκων έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά.
Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε 2 ώρες μετά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν 94 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Σχεδόν ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Η πυρκαγιά κατευθύνθηκε προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες. Εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Καλλιθέα, Πευκιά και Ειρήνη, στη συνέχεια από Άγιο Χαράλαμπο και στο τρίτο μήνυμα από  Ίσθμια Καλαμάκι και Παράδεισος προς ασφαλή σημεία. Και εδώ οι Πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και 4 προωθητές γαιών.
Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, υπό τον Υπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών, Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονται στο πεδίο, αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών.
Όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο, τον περιορισμό των πυρκαγιών, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.»  
            Παράλληλα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.
            Ειδικότερα:
• Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).• Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
           
Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

mail