Στέγη κοινωνικής φροντίδας & πολιτισμού

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό]

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, των πρώην στάβλων Παπάφη, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα νέο σημείο αναφοράς, μια στέγη κοινωνικής φροντίδας και πολιτισμού.
            Σε μια έκταση 4.775 τ.μ, στον χώρο που κάποτε στέγαζε τα ιππήλατα κάρα του δήμου, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει μεγάλο αριθμό κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στα σχέδια περιλαμβάνονται βρεφονηπιακός σταθμός δυναμικότητας 136 νηπίων και βρεφών, ξενώνας φιλοξενίας 30 κλινών, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κοινοτικά ιατρεία, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούν δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού κ.α. Μάλιστα στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθεί δημοτική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και ειδικός χώρος όπου θα στεγαστεί το αρχείο της προσφυγικής Τούμπας ως χώρος διατήρησης της ιστορικής μνήμης.  Οι πρώην στάβλοι της Παπάφη θα αποτελέσουν όμως και έναν τόπο δροσιάς και αναψυχής, με υπαίθριους, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με προσβασιμότητα για όλους και παιδική χαρά, φυτεμένα δώματα ενώ στο υπόγειο θα υπάρχει χώρος στάθμευσης 53 θέσεων.
            Το νέο αυτό κτιριακό συγκρότημα στο οικοδομικό τετράγωνο Παπάφη – Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης με τον σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα ενώ βρίσκεται σε σημείο υψηλού ενδιαφέροντος, κοντά στον σταθμό Παπάφη του Μετρό. Το έργο βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ικανοποιεί στοιχεία όπως η ανάδειξη της ταυτότητας και της αναγνωρισιμότητας του κτιρίου, η προσβασιμότητα, η εξωστρέφεια του κτιρίου και η οικειοποίησή του από τους χρήστες και τους κατοίκους της περιοχής, ο εμπλουτισμός του αστικού πρασίνου, η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με μικρή απαίτηση συντήρησης υλικών καθώς και η ενσωμάτωση φιλικών μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στα κατασκευαστικά συστήματα.

mail