Διεθνές Συνέδριο «Μεσόγειος – Ιστορία & Πολιτισμός»

[χρόνος ανάγνωσης 53 δευτερόλεπτα]

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Έρευνα στη Μεσόγειο – Ιστορία και Πολιτισμός» θα πραγματοποιηθεί 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ινστιτούτο γι Μεσογειακών Σπουδών,  στο Ρέθυμνο Κρήτης. Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 40 χρόνια συνεχούς δράσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ.  
            Το Συνέδριο στοχεύει να προκαλέσει προβληματισμό για την έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού στη Μεσόγειο και παγκοσμίως και να δώσει μια επισκόπηση των επιστημονικών τάσεων τα τελευταία είκοσι χρόνια και των μεταβαλλόμενων ερευνητικών θεμάτων των ειδικών στους διάφορους τομείς που μελετήθηκαν στο Ινστιτούτο.
Η ιδέα είναι να προβληματιστούμε για την ιστορία και τον πολιτισμό όλων των περιόδων – αρχαίας, μεσαιωνικής, πρώιμης σύγχρονης και σύγχρονης – και όλων των ειδών: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ναυτική, διασπορά, τοπική ή παγκόσμια ιστορία. Οθωμανική, βενετική, ελληνική ή βαλκανική ιστορία. ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, ιστορία της τέχνης, ιστορία του θεάτρου, ιστορία του κινηματογράφου, φιλοσοφία ή φιλολογία. η αρχαιολογία σε συνδυασμό με τη γεωφυσική και τη γεωπληροφορική, κλάδοι που μελετήθηκαν από τις δέκα ερευνητικές ομάδες στο ΙΜΣ-ΙΤΕ.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές:
MICHELE BACCI, Université de Fribourg, Switzerland.
CHRISTOPHER BALME, Universität München, Germany.
SVEN BECKERT,
Harvard University, USA.
JAMES BELICH,
University of Oxford, UK.
STEPHANIE DONALD,
University of Technology, Australia.
DAVID EDGERTON,
King’s College of London, UK.
SURAIYA FAROQHI,
University Ibn Haldun, Turkey.
DAVID STARKEY,
University of Hull, UK.
KATERINA HARVATI,
University of Tübingen, Germany.
NICHOLAS PURCELL, University of Oxford, UK.

mail