Του Έρωτα τα Πάθη

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 6 δευτ.]

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023, στις 9.00 μ.μ. στο Ασήμι του Δήμου Φαιστού, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Του Έρωτα τα Πάθη» από το Θέατρο Κρήτης του Μιχάλη Μπαλαμούτσου, με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες. Το έργο είναι βασισμένο στον «Ερωτόκριτο» του Β. Κορνάρου και  πρόκειται για κρητική κωμωδία-σάτιρα γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο με έντονα ηθογραφικά στοιχεία κυρίως κωμικά.
            Τον μύθο ξετυλίγει ένας ποιητής. Αυτός βρίσκεται πανταχού παρών ακόμη και στην σκέψη των ηρώων. Αόρατος καθώς, παίζει, γελά, συμπάσχει, συγκινείται ή διασκεδάζει με τα κατορθώματα των ηρώων. Κατά τον μύθο, ο πατέρας του έργου που είναι ένας πλούσιος βοσκός θα προσπαθήσει να διακόψει την σχέση της κόρης του με τον Μανόλη (ο οποίος ήταν κάποτε φαμέγιος του) μόλις ενημερωθεί για αυτήν από τον γιο του Γιώργη. ..Για αυτόν τον λόγο ζητά την συνδρομή του γιου του -ο οποίος είναι συνεχώς οπλισμένος και έτοιμος για δράση. «…Αυτός με λόγια δεν μιλεί, το παίζει παλικάρι, κι όπου κι αν πάει δεν ξεχνά έναν τσιφτέ να πάρει…».  Η μάνα του Γιώργη είναι προσκείμενη στον άντρα της. Η Μαρία από την άλλη (η θυγατέρα), μια κοπέλα του χωριού σχεδόν κουτοπόνηρη, λέει αλήθειες που πονούν και προσπαθεί να σώσει την σχέση της. «…Κύρη μου, ως σου ήλεγα, κιανείς σας δεν μου μοιάζει γιατί κατέχω μυστικό που εδά η γης σκεπάζει…».
Ο Μανόλης τελικά θα εκδιωχθεί από το χωριό με έναν… παράδοξο κωμικοτραγικό τρόπο αλλά, με του κύκλου τα γυρίσματα- και με την βοήθεια της τύχης θα ξαναγυρίσει για να πάρει επιτέλους την Μαρία.
Η κρητική ντοπιολαλιά και οι διάσπαρτες νότες της κρητικής μουσικής που γράφτηκε ειδικά για το έργο μας, θα κάνουν τους παλιούς να θυμηθούν και τους νέους να μαθαίνουν..
Σκηνοθεσία Μιχάλης Μπαλαμούτσος εγγύηση της παράστασης. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης, Μαρία Μακράκη,. Γεωργία Μαυρογιαννάκη, Κυριάκος Κορογιάννης,, Δέσποινα Ζωοφοράκη, Ελένη Μαράκη, Θανάσης Νιπιράκης, Τεχνικός Μανούσος Μαυροφοράκης.

mail