Ο οίνος είναι έρωτας & το αμπέλι πάθος

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 43 δευτ.]

Με μεγάλο ενδιαφέρον άνοιξε τις πύλες του, το  «7ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας 2023», που πραγματοποιείται 17, 18 και 19 Αυγούστου 2023,με ελεύθερη είσοδο, στο Δημοτικό σχολείο Ανεμωτιάς.
Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» με την συμμετοχή και υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Κοινότητας Ανεμώτιας, του Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου, του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας και της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.).
Αναλυτικά το Πρόγραμμα:
• ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  
10:00-14:00 «Open Wine Tasting»Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας και να βιώσουν μια πρωτότυπη γευστική εμπειρία των κρασιών της, σε έναν μοναδικό διάλογο ποιότητας, γεύσεων και αρωμάτων. Το Ηφαίστειο Ανεμώτιας δημιουργήθηκε από το πάθος των ανθρώπων του να αναγεννήσουν την οινική παράδοση της Λέσβου και να αναδείξουν τις Λεσβιακές ποικιλίες σταφυλιού.
Η είσοδος και η δοκιμή των κρασιών θα είναι δωρεάν.
Υπεύθυνος δράσης ο Wine expert Λάμπρος Nτάκας (Θέση Βρυσάρα).
Παράλληλα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και την ομιλία από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Δρ Παύλο Τριανταφυλλίδη με θέμα «Η Ανεμώτια στο διάβα των χρόνων..».
• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
10:00-14:00 «Open Wine Tasting»Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας και να βιώσουν μια πρωτότυπη γευστική εμπειρία των κρασιών της, σε έναν μοναδικό διάλογο ποιότητας, γεύσεων και αρωμάτων. Το Ηφαίστειο Ανεμώτιας δημιουργήθηκε από το πάθος των ανθρώπων του να αναγεννήσουν την οινική παράδοση της Λέσβου και να αναδείξουν τις Λεσβιακές ποικιλίες σταφυλιού. Η είσοδος και η δοκιμή των κρασιών θα είναι δωρεάν.
Υπεύθυνος δράσης ο Wine expert Λάμπρος Nτάκας (Θέση Βρυσάρα).
16:00-20:30 «Από το σκοτάδι της λήθης στο φως…»
Έκθεση λαογραφικού υλικού που αποκαλύπτει την ιδιοσυστασία και τη φυσιογνωμία του λαϊκού βίου της Ανεμώτιας.
16:00-20:30 «Με του ανέμου τη ματιά…», έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου.
Η Ανεμώτια τόπος μικρός αλλά μαγικά μοναδικός, έγινε πηγή έμπνευσης για τον ερασιτέχνη φωτογράφο Γιώργο Πτερούντιο.  
Μέσα από τον φωτογραφικό του φακό παρουσιάζει τον τόπο του όπως εκείνος τον αντιλαμβάνεται και τον μοιράζεται με τον επισκέπτη-θεατή.
Η φωτογραφική τέχνη ενώνει τους ανθρώπους και τους ταξιδεύει σε έναν κόσμο συναρπαστικό, ερωτικό και πιο φωτεινό.
Η έκθεση θα λάβει χώρα στον υπαίθριο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ανεμώτιας.
17:00-20:00  «Η Ένωση Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Βορείου Αιγαίου στο 7ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας».
Η Ένωση «Συνέργεια» και τα μέλη της σας καλούν να γνωρίσετε από κοντά εγχειρήματα του Βορείου Αιγαίου που έχουν επιλέξει ένα κοινωνικό μοντέλο συνεργασίας και ανάπτυξης, ενώνοντας τις δυνάμεις τους.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, θα περιλαμβάνει παρουσίαση Φορέων και συζήτηση με εκπροσώπους τους.
Η δράση θα ολοκληρωθεί με την ξενάγηση των συμμετεχόντων στο χωριό καταλήγοντας στο Οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας, όπου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν δοκιμή των κρασιών της.
Την περιήγηση θα πραγματοποιήσουν ξεναγοί από την Κοιν.Σ.Επ. «Παρέα @ Λέσβος».
19:00 έως λήξη εκδηλώσεων «Ηφαιστειακό Συμπόσιο…»Οινοποσία ηφαιστειακών κρασιών από την Ανεμώτια, στο «συμποσιακό» περιβάλλον του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου.
Οι επισκέπτες, περιπλανώμενοι στο χώρο, θα «συναντηθούν» με «οίνους αγαπητούς» σερβιρισμένους σε γυάλινο ποτήρι.
20:30-21:30 «Οίνος και έρωτας…»
Ο Οινολόγος και Γευσιγνώστης Γιώργος Τσαπουρνιώτης με τον δικό του μοναδικό τρόπο θα παρουσιάσει Ερυθρά και Λευκά ηφαιστειακά κρασιά Ανεμώτιας, αντιπαραβάλλοντας τα με τον έρωτα…21:30 «Συναυλία του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΖΟΥΛΗ»
Ο Βασίλης Καζούλης στην καλλιτεχνική του πορεία έχει να επιδείξει πολλά χαρακτηριστικά τραγούδια που σιγοτραγουδήσαμε όλοι κατά καιρούς «Φανή», «Αν ήσουν άγγελος», «Κάτι να γυαλίζει», «Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό», «Αεροπλάνα», «Βορινό λιμάνι», «Κοπέλες για λίγο», «Τα φιλιά του Αυγούστου», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει στη μεγάλη συναυλία της δεύτερης βραδιάς.
Μαζί του ένας νέος τραγουδοποιός ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου με πολλές εμφανίσεις και τραγούδια στα πλήκτρα και στην φωνή και ο Γιάννης Παπαδήμος στο βιολί.
• ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
09:00-14:00 «Οινικό ταξίδι στο χρόνο…»
Οι πόρτες του οινοποιείου της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας θα ανοίξουν στους επισκέπτες για να βιώσουν μια κάθετη οινική δοκιμή τριών εξαιρετικών εσοδειών των συνεταιριστικών αμπελώνων.
Από τη σπιρτάδα της νιότης ως την φινέτσα της ωριμότητας.
Η είσοδος και η δοκιμή των κρασιών θα είναι δωρεάν.
Υπεύθυνοι δράσης ο Oινολόγος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο Wine expert Λάμπρος Nτάκας (Θέση Βρυσάρα).
09:00-16:00 «Τα μυστικά της Χωρικής Απόσταξης…»
Βιωματική επίδειξη Χωρικής Απόσταξης και γευστική δοκιμή παραδοσιακών αποσταγμάτων στο Μικρό Αποσταγματοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας.
Υπεύθυνος δράσης ο εμπειρικός ειδικός απόσταξης Γιάννης Παπαδέλλης (Θέση Βρυσάρα).
16:00-20:30 «Από το σκοτάδι της λήθης στο φως…»
Έκθεση λαογραφικού υλικού που αποκαλύπτει την ιδιοσυστασία και τη φυσιογνωμία του λαϊκού βίου της Ανεμώτιας.
16:00-20:30 «Με του ανέμου τη ματιά…», έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πτερούντιου.
Η Ανεμώτια τόπος μικρός αλλά μαγικά μοναδικός, έγινε πηγή έμπνευσης για τον ερασιτέχνη φωτογράφο Γιώργο Πτερούντιο. Μέσα από τον φωτογραφικό του φακό παρουσιάζει τον τόπο του όπως εκείνος τον αντιλαμβάνεται και τον μοιράζεται με τον επισκέπτη-θεατή. Η φωτογραφική τέχνη ενώνει τους ανθρώπους και τους ταξιδεύει σε έναν κόσμο συναρπαστικό, ερωτικό και πιο φωτεινό.
Η έκθεση θα λάβει χώρα στον υπαίθριο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ανεμώτιας.
18:00-21:00 «Ηφαιστειακό Συμπόσιο…»
Οινοποσία ηφαιστειακών κρασιών από την Ανεμώτια, στο «συμποσιακό» περιβάλλον του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου. Οι επισκέπτες, περιπλανώμενοι στο χώρο, θα «συναντηθούν» με «οίνους αγαπητούς» σερβιρισμένους σε γυάλινο ποτήρι.
18:30-20:00 «Μυστικά και φανερά Παραμύθια με…ουρά!«
Ο συγγραφέας-Μουσικοπαιδαγωγός Βασίλης Αναγνώστου οδηγός σ’ ένα πρωτότυπο ταξίδι στη Χώρα των Παραμυθιών. Μέσα σε πέντε παραμυθοτραγουδοϊστορίες με ήρωες ζώα και πουλιά, θα ψάξουμε τη σχέση Παραμυθιών-Τραγουδιών. Μια αλλιώτικη αφήγηση για παιδιά από 7 έως 87 ετών όπου οι ακροατές δεν θα μείνουν ούτε βουβοί ούτε ακίνητοι!21:00 «Θεατρική παράσταση ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ»
Ένα θεατρικό έργο του Δημήτρη Κίνδερλη από τη Θεατρική Ομάδα ΦΟΜ, που αφηγείται την περιπετειώδη ιστορία του καπετάν Φώτη, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αλλά η ζωή συνεχίζει να του επιφυλάσσει απρόβλεπτες εκπλήξεις δυσάρεστες ή κωμικές, που μας κρατάνε το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία στιγμή…Ένα μελαχρινό δράμα με…ανταύγειες κωμωδίας.
Σκηνοθεσία: Αντρέας Σεφτελής.
Διανομή: Κώστας Σταμόπουλος, Δημήτρης Καμπάς, Ντέσσυ Κομνηνού, Γεωργία Σαλεβουράκη, Ειρήνη Δημητρίου, Πετρούλα Χατζέλη και Χρήστος Σίμος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου Φεστιβάλ θα λειτουργεί Υπαίθρια Έκθεση προϊόντων Μικρών Παραγωγών, Οικοτεχνιών, Κοιν.Σ.Επ. κλπ (από τις 16:00 έως τη λήξη των εκδηλώσεων).

mail