Η αναγκαία αλλαγή στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά]

Τριάντα παλικάρια από τη Λεβαδιά
πάνε για να πατήσουνε την Τροπολιτσά
Στο δρόμο που πηγαίνανε, γέροντα απαντούν
Γεια σου, χαρά σου γέρο, καλώς τα τα παιδιά
Πού πάτε παλικάρια, πού πάτε ορέ παιδιά
Πάμε για να πατήσουμε, μωρ’ την Τροπολιτσά
Έλα και συ ρε γέρο, να πάμε για, να πάμε για κλεψιά
Δεν ημπορώ παιδιά μου, γιατί ’μαι γέροντας
Περάστε από τη στάνη, κι από τα πρόβατα
και πάρτε τον υιό μου τον πιο μικρό-, τον πιο μικρότερο
Που ’χει λαγού ποδάρια και πέρδικας, και πέρδικας φτερά
και ξέρ’ τα μονοπάτια απ’ όλους πιο, απ’ όλους πιο καλά. (Δημοτικό τραγούδι)

Το δημοτικό τραγούδι εκφράζει τους πόθους, τις εξάρσεις και τις ανησυχίες ενός λαού. Στο χρόνο και στον εθνικό χώρο του. Και γι’ αυτό πάντα βρίσκεται σε εξέλιξη: είναι αντικείμενο αλλαγών, προσαρμογών, ακόμα και αλλοιώσεων. Οι παραλλαγές, εκφράζουν ακριβώς αυτή τη δύναμη, τη δυναμική του. Να διατηρείται και συγχρόνως να αλλάζει, σύμφωνα με τις ανάγκες όσων αποφασίζουν να το «δανεισθούν». Στα χείλη, στ’ αυτιά, στην καρδιά και στα πόδια των απλών ανθρώπων. Που σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος ο λαός. Τα 30+10 παλικάρια εκφράζουν διαχρονικά τους ατίθασους, τους ασυμβίβαστους, τους εξεγερμένους, τους παράτολμους της κάθε εποχής. Ας τα αφήσουμε (ήσυχα) να πορεύονται στις μακρινές εκείνες άγνωστες και γνωστές, ιστορικές και μη, κοπιαστικές πορείες τους, που σε τελευταία ανάλυση συμβολίζουν την αντίσταση στην κάθε μορφής καταπίεση, σκλαβιά και αυταρχική εξουσία. Ο προορισμός είναι η δική τους -και για μας γνωστή και συνάμα άγνωστη- Ιθάκη. Και το όνομά του εκάστοτε προορισμού ή και αφετηρίας ίσως να μην έχει την παραμικρή απολύτως σημασία…
          Κάπως έτσι είναι και η εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ενός Συνασπισμού Ριζοσπαστικού που κουβαλά τις παραλλαγές του ονόματος του γιατί ο κάθε υποψήφιος αντιλαμβάνεται όπως θέλει το τελευταίο γράμμα Α.  
Άλλοι το ερμηνεύουν ως Αριστερά, άλλοι ως Ανασυγκρότηση αλλά υπάρχει και το στερητικό Α.
          Βέβαια στο Καταστατικό του αναφέρεται:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα ανοιχτό σε όλες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής προέλευσης ή πολιτικής διαδρομής εφόσον αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και τις προσδοκίες τους στις αριστερές αρχές του κόμματος και στο πολιτικό πρόγραμμα του.
          Επίσης υπάρχει η πρόβλεψη για τον/την Πρόεδρο όπως:
Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
5. Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.
          Βέβαια στο Κεφάλαιο 6 με θέμα την έμφυλη ισότητα και υπέρβαση των διακρίσεων θα πρέπει για λόγους ισότητας θα πρέπει αντί για 50-50 αντιπροσώπευσης των φύλων να γίνει 33-33-33 ώστε να συμπεριλάβει και τα άτομα βάσει του Νόμου 4491/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
          Εξ άλλου οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες ή γυναίκες μπορούν να νιώθουν καλύτερα, τουλάχιστον όταν πετάνε. Γιατί όπως έχει ανακοινώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον  Απριλίου του ’22 , στις αιτήσεις έκδοσης διαβατηρίου οι Αμερικανοί θα μπορούν να επιλέγουν και τον προσδιορισμό φύλου Χ, ο οποίος σημαίνει «άλλη ταυτότητα φύλου», κατόπιν σχετικής πρότασης μελών και φίλων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Άρθρο 30 – Ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων.
          1. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα που ενστερνίζεται τον φεμινισμό και φροντίζει για την έμπρακτη υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του.
2. Σε όλα τα όργανα και επιτροπές του κόμματος, αποφασιστικού, γνωμοδοτικού και εκτελεστικού χαρακτήρα, αιρετά ή με άλλο τρόπο οριζόμενα, υπάρχει ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων (50/50), υπολογιζόμενη επί των μελών κάθε σώματος. Στην περίπτωση που δεν καλύπτεται η ισάριθμη αντιπροσώπευση φύλου, οι επιπλέον θέσεις παραμένουν κενές. Εξαίρεση αποτελούν τα Συντονιστικά των ΟΜ και των ΝΕ με κάτω από επτά (7) μέλη, όπου επιτρέπεται οι θέσεις να μην μείνουν κενές. Η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων δεν αφορά στη σταυροδοσία κατά την εκλογή των οργάνων.
3. Η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων ισχύει και στα μονοπρόσωπα όργανα (Γραμματέας ΚΕ, Συντονιστές/τριες Τμημάτων, ΠΣΕ, ΝΕ, ΟΜ), πλην του/της προέδρου του κόμματος, με την πρόβλεψη αναπληρωτή/αναπληρώτριας διαφορετικού φύλου.
4. Η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων εφαρμόζεται και στα ψηφοδέλτια που καταρτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, υπολογιζόμενη επί του αριθμού των υποψηφίων. Σε περίπτωση που η εκλογή γίνεται με προκαθορισμένη σειρά επιτυχίας υποψηφίων (λίστα), η ισάριθμη κατά φύλα αντιπροσώπευση επιτυγχάνεται με την εφαρμογή εναλλαγής βάσει φύλου σε κάθε θέση της λίστας.
5. Την ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών κινήσεων στις οποίες συμμετέχει ή υποστηρίζει.
Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πλησιάσει τον στόχο του ώστε στις επόμενες εκλογές να φύγει από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο Αντιομοφοβικός

mail