Ρωσία & τρομοκρατικές ομάδες

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 5 δευτ.]

Ρωσία και τρομοκρατικές ομάδες είναι το νέο δόγμα απειλών του ΝΑΤΟ, που καλούνται να υλοποιήσουν οι αρχηγοί Άμυνας των κρατών – μελών της συμμαχίας.
Συγκεκριμένα μετά από πρόσκληση του Στρατηγού Eirik Kristoffersen, Αρχηγού των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Αρχηγοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στο Όσλο από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 για την ετήσια Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής τους.
            Το ΝΑΤΟ και οι προσκεκλημένοι Αρχηγοί Άμυνας θα προωθήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι Συμμαχικοί Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. Κλειδί για αυτό είναι τα Περιφερειακά Σχέδια – γεωγραφικά συγκεκριμένα σχέδια – που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν και να αμυνθούν έναντι των δύο απειλών που περιγράφονται στη Στρατηγική Αντίληψη και στη Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ: Ρωσία και τρομοκρατικές ομάδες.  
            Στο Όσλο, οι Αρχηγοί Άμυνας θα εξετάσουν πώς να κάνουν αυτά τα σχέδια πλήρως εκτελέσιμα, μεταξύ άλλων με:
• Περισσότερα στρατεύματα σε υψηλότερη ετοιμότητα.• Δημιουργία και ανάπτυξη ικανοτήτων.• Προσαρμογή των δομών διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.• Περισσότερη ενεργοποίηση (υλικοτεχνική υποστήριξη, υποστήριξη από το κράτος υποδοχής, συντήρηση, αναπλήρωση και τοποθέτηση αποθεμάτων, στρατιωτική κινητικότητα).• Περισσότερη εκπαίδευση και άσκηση συλλογικής άμυνας.
           
Σημειώνεται ότιη Στρατιωτική Επιτροπή συνέρχεται στη Σύνοδο των Αρχηγών Άμυνας δύο φορές το χρόνο στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μία φορά το χρόνο διοργανώνεται Διάσκεψη από ένα Συμμαχικό κράτος μέλος. Η Στρατιωτική Επιτροπή συνέρχεται για να συζητήσει τις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και να παράσχει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο απεριόριστες, βασισμένες στη συναίνεση στρατιωτικές συμβουλές για το πώς η Συμμαχία μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας. Σε καθημερινή βάση, το έργο του εκτελείται από τους μόνιμους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

mail