Εμπορευματοποίηση φυσικών καταστροφών

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά]

Νέα χαράτσια χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), για τη δρομολόγηση της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων.
            Συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, που το εργατικό – λαϊκό εισόδημα λεηλατείται και που απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σύγχρονων υποδομών για τις ανάγκες και την προστασία του λαού, ο κύριος Μητσοτάκης έρχεται κυνικά να επικαλεστεί τις “φυσικές” καταστροφές προκειμένου, από τη μία να επιβάλλει νέους φόρους, βάρη και χαράτσια στο λαό κι από την άλλη να διαμορφώσει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Το κυβερνητικό «καλάθι» της ΔΕΘ τελικά είχε παροχές, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.  
Αυτό ακριβώς γίνεται με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, του νερού και των δασών, με πρόσχημα «την συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην προστασία τους».
Αυτό γίνεται με τη νέα φοροεπιδρομή σε αυτοαπασχολούμενους, με πρόσχημα «την πάταξη της φοροδιαφυγής», την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο νόμιμα φοροδιαφεύγει και φοροαπαλάσσεται. 
            Αυτό γίνεται και με τη δρομολόγηση της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων που φορτώνει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και τους στέλνει ως «πελατεία» στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών, με πρόσχημα «την συλλογική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών». Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο το κράτος, όχι μόνο αποποιείται των ευθυνών του για την προστασία του λαού, αλλά τον καλεί να πληρώσει και τα σπασμένα από πάνω, αν τελικά πνιγεί ή καεί εξαιτίας μιας συνειδητής εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των τοπικών αρχών που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του «κόστους – οφέλους». Πρόκειται για την απεικόνιση όλης της βαρβαρότητας του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του σάπιου κράτους που μέσα στα συντρίμμια, τη λάσπη και την καταστροφή του λαού αναζητά νέες αγορές, επενδυτικές ευκαιρίες και περισσότερα κέρδη. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός και όχι «η φύση που επιτίθεται», όπως είπε προκλητικά ο κ. Μητσοτάκης.
            Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέτει νέους εκβιασμούς, καλώντας τον λαό να επιλέξει ανάμεσα στα ψίχουλα των market pass και των αποζημιώσεων στους πληγέντες, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης που οι εργαζόμενοι και ο λαός εκφράζουν όλες αυτές τις ημέρες. Μια αλληλεγγύη που πάει χέρι χέρι με την διεκδίκηση για να πληρώσουν το κεφάλαιο με τα τεράστια κέρδη και η ΕΕ με τα διαφορά ταμεία, που ξεκοκαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για την αντιμετώπιση των ζημιών, αλλά και για τα επείγοντα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.
            Τελικά, οι μεγάλες καταστροφές απ’ τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές μετατρέπονται σε άλλοθι και ταυτόχρονα σε ευκαιρία για να επιταχυνθεί μια προσχεδιασμένη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, ματωμένων πλεονασμάτων, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και έντασης της εκμετάλλευσης, όπως δείχνει και το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που έχει φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτά είναι, άλλωστε, και τα κριτήρια για την «αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας», επιβεβαιώνοντας ότι η απόκτηση της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο για τον λαό. Αντίθετα προμηνύεται νέος γύρος βαρών από την επερχόμενη ύφεση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και ήδη προετοιμάζουν το έδαφος σε αυτήν την κατεύθυνση.
            Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός, για καθολική αποζημίωση των πληγέντων, για σύγχρονες υποδομές προστασίας της ζωής, του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας, για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργιακή μάχη για την απόσυρση του αντεργατικού τερατουργήματος της κυβέρνησης.  
Είναι κυριολεκτικά αγώνας ζωής!»

mail