Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ η Ελλάδα

[χρόνος ανάγνωσης 38 δευτερόλεπτα]

Μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εκλέχτηκε η Ελλάδα για την περίοδο 2025-2026. Η Ελλάδα γίνεται για 3η φορά μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επίσης μη μόνιμα μέλη εκλέχτηκαν η Δανία, ο Παναμάς, η Σομαλία και το Πακιστάν, των οποίων η διετής θητεία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2025.
          Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκροτείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα μέλη και τα δέκα είναι μη μόνιμα μέλη με θητεία δύο ετών.
            Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ.»

mail

Αλληλογραφία προς την Σύνταξη της «Γραφίδας»