[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 7 δευτ.]
Στις 29 και 30 Αυγούστου στο City St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, τέσσερις ομάδες από πανεπιστήμια της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστρίας συμμετείχαν στον διαγωνισμό drone SAPIENCE, μέρος ενός έργου που υποστηρίζεται από το NATO Science for Peace και Πρόγραμμα Ασφάλειας (SPS).
Στην τελετή λήξης, ο Claudio Palestini, Επικεφαλής του Προγράμματος SPS του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πώς «αυτή η δραστηριότητα αποτυπώνει τέλεια το πνεύμα του προγράμματος SPS, φέρνοντας σε επαφή ομάδες νέων ερευνητών από το ΝΑΤΟ και τις χώρες Εταίρους για να προωθήσουν τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως π. όπως η αυτονομία, η τεχνητή νοημοσύνη, η ομαδοποίηση ανθρώπου-μηχανής και πολλά άλλα».
Το έργο SAPIENCE δείχνει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα drones που συνεργάζονται μεταξύ τους σε σενάρια διαχείρισης κρίσεων. Τα διδάγματα που αντλήθηκαν στο Λονδίνο θα τροφοδοτήσουν τους δύο άλλους διαγωνισμούς που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του έργου, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το 2025 στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 2026 στην Ολλανδία.
Το έργο SAPIENCE είναι πολύτιμο για το ΝΑΤΟ καθώς δείχνει πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι τεχνικές προκλήσεις στην αυτονομία και την πλοήγηση των drones. Μέσω δραστηριοτήτων όπως το SAPIENCE, το Πρόγραμμα SPS του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με ερευνητικές και ακαδημαϊκές κοινότητες καθώς και με κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας.
Οι ομάδες προετοιμάζονταν για μήνες για αυτήν την πρόκληση, στην οποία θα προσάρμοζαν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση κρίσης.
Χρησιμοποιώντας μια μακέτα ενός κτιρίου που επλήγη από καταστροφή, θα έπρεπε να χαρτογραφήσουν την τοποθεσία της καταστροφής, να εντοπίσουν άτομα που χρειάζονται βοήθεια και να παραδώσουν βοήθεια.
Οι ομάδες χρησιμοποίησαν εμπορικά διαθέσιμα drones και αισθητήρες και χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη που ανέπτυξαν για καθοδήγηση, πλοήγηση και έλεγχο. Αντιμετώπιζαν όλο και πιο περίπλοκες εργασίες, όπως η πλοήγηση χωρίς GPS, η αποφυγή εμποδίων και η ασφαλής χαρτογράφηση και προσγείωση σε περιοχές με κακό φωτισμό.
