Ιστορίες του κάμπου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 38 δευτ.]

Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Νεμπεγλεριώτη με τίτλο Ιστορίες του κάμπου, σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Μετά την παρουσίασή της στη Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 η έκθεση έρχεται στη Νίκαια από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ. H έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο ανήκει η παραγωγή της.

Είναι η πρώτη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, συνεργασία που εγκαινιάζει ένα γόνιμο πολιτιστικό διάλογο και προσφέρει στο κοινό της πόλης την ευκαιρία να συνομιλήσει με αναζητήσεις της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες. 

Ο θεσσαλικός κάμπος ιδωμένος ως φυσικός και κοινωνικός χώρος είναι το ζητούμενο του φωτογράφου. Ο επιμελητής της έκθεσης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, επισημαίνει σχετικά: «Λίγα τοπία ίσως προτείνονται τόσο για τη μελέτη της σχέσης ανθρώπινου πολιτισμού και φύσης όσο ο κάμπος, πεδίο άσκησης της όλο και πιο εντατικής γεωργίας που άλλαξε βαθιά τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η σειρά Ιστορίες του κάμπου (2017-2023) του Βασίλη Νεμπεγλεριώτη, εστιάζει στο θεσσαλικό κάμπο, τον δεύτερο μεγαλύτερο σιτοβολώνα της χώρας, που έχει αποτελέσει πηγή ευμάρειας όσο και εστία ανισότητας, όπως υποσημειώνει διακριτικά η φωτογραφία από το μνημείο του Κιλελέρ. Παιδί αγροτικής οικογένειας, ο Νεμπεγλεριώτης εξετάζει εδώ τη σύγχρονη συνθήκη του κάμπου: την αδιατάρακτη απεραντοσύνη του επίπεδου τοπίου, τη σχετική ερημία του από τα μελίσσια ανθρώπων που το καλλιεργούσαν από τότε που η αγροτική εργασία μηχανοποιήθηκε, τους αγρούς που γίνονται κυψέλες παραγωγής ηλιακής ενέργειας, τους μετανάστες που συγκροτούν τη νέα εργατική δύναμη της ελληνικής γης, τα ίχνη των ανθρώπων που επιβάλλουν το δικό τους γραμμικό κανόνα στην κυκλική περιοδικότητα της φύσης. Οι φωτογραφίες του Νεμπεγλεριώτη αξιοποιούν την ευρυχωρία του τόπου, την απουσία έντονου φυσικού ανάγλυφου για να εικονίσουν ελλειπτικά τη διασάλευση της γης, να αποκαλύψουν στοιχεία από τη σύγχρονη και την κοινωνική ιστορία της. Παράλληλα, αφηγούνται προσεκτικά την ιστορία του κάμπου ως τόπου βιωμάτων όπου οι μικρές ατομικές αφηγήσεις συνυφαίνονται με την κεντρική, επίσημη και η φαινομενικά ακίνητη γη αποτελεί ακόμη το καθημερινό σημείο αναφοράς στη ζωή των απλών ανθρώπων, σ’ έναν κόσμο διαρκώς και αναίτια ίσως επιταχυνόμενο».

Ο Βασίλης Νεμπεγλεριώτης είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος με έδρα τη Λάρισα, ο οποίος χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό μέσο της φωτογραφίας από το 2015. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια φωτογραφίας και είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Fplus από το 2018. Οι φωτογραφίες του έχουν προβληθεί σε ομαδικές εκθέσεις (Anthropause 2020 – Momus), σε διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας (Διεθνές Φεστιβάλ Photometria 2020, New Borders, Belfast Photo Festival 2021) και στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης το 2023.

mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *